MISTET KONA: I snart fem år har Halvor Wilberg arbeidet for å bedre behandlingen av kreftpasienter, etter at kona hans døde av kreft i 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MISTET KONA: I snart fem år har Halvor Wilberg arbeidet for å bedre behandlingen av kreftpasienter, etter at kona hans døde av kreft i 2010. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Mistet kona i kreft for fem år siden - i dag ble han hyllet av statsministeren

- Det var veldig sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Under sin tale til Høyres landsmøte i dag, trakk statsminister Erna Solberg fram Halvor Wilberg (74), som mistet sin kone i kreft for fem år siden - fire og en halv måned etter at hun fikk diagnosen.

Wilberg bestemte seg for å gjøre noe etter sitt møte med helsevesenet da kona ble syk.

- Hun fikk diagnosen i begynnelsen av februar, og etter dette var det en kamp for å komme inn i en prosess for å få behandling. Sluttresultatet var at hun gikk bort etter fire og en halv måned, sier han til Dagbladet.

- Jeg opplevde stadige ventetider i alle faser, og mente det var adskillige ting som kunne vært gjort bedre, både innenfor logisitikk og tverrfaglig kommunikasjon. Opplevelsen i den fasen, først og fremst som pasient, men også som pårørende, var veldig belastende.

48 timer Under to måneder etter at kona måtte gi tapt mot kreften 2. juli i 2010, tok han derfor kontakt med helseminister Bent Høie (H), som den gang var leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Målet var en raskere diagnostisering av kreftpasienter, etter modell fra Danmark.

- Konseptet er ganske enkelt. Hvis fastlegen din mistenker at du har kreft, skal du komme inn på et diagnosesenter innen 48 timer, og etter at du har fått diagnosen, skal du inn i et pakkeforløp, sier Wilberg.

I sin landsmøtetale omtalte Solberg helseministerens arbeid på dette området. Høie startet opp et slikt pakkeforløp for noen kreftformer i januar i år, og i løpet av året vil ytterligere 24 kreftformer bli inkludert.

- Veldig sterkt Dette var noe Høyre gikk til valg på i 2013, og forslaget har også fått støtte fra alle de borgerlige partiene.

- Uten ditt engasjement er det ikke sikkert at vi hadde hatt pakkeforløp for kreft i dag. Din innsats vil ha betydning for mange mennesker. Jeg synes du fortjener en stor applaus, sa statsministeren til Wilberg fra talerstolen. Og landsmøtedeltakerne fulgte oppfordringen.

- Det var veldig sterkt. Jeg fikk beskjed om at jeg ville bli nevnt for noen dager siden, men jeg trodde det ville bli atskillig mer beskjedent enn det som kom fram, sier Wilberg.

Utfordringer Han var engasjert i Høyre på begynnelsen av 70-tallet, men har ikke drevet aktivt med politikk siden den gang.

- Jeg har ikke behov for å kritisere verken sykehuset eller legene, men jeg så at det var mye med systemet som kunne endres, sier han.

- Tror du situasjonen kunne ha blitt annerledes for din kone?

- Det blir bare spekulasjoner. Hun hadde kreft i urinveislederen, men kreften hadde kommet såpass langt, så nyren var kollapset, sier Wilberg.

- Hadde du trodd at du skulle få så stort gjennomslag?

- Jeg hadde håpet på en tverrpolitisk beslutning i Stortinget, men det klarte jeg ikke, så det har vært utfordringer. Men nå er det all grunn til å glede seg over at vi har kommet så langt.

ÅPNINGSTALEN: 
Statsminister Erna Solberg åpnet Høyres landsmøte på Gardermoen i dag.
Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ÅPNINGSTALEN: Statsminister Erna Solberg åpnet Høyres landsmøte på Gardermoen i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer