Lastebilangrepet i Berlin

Mistet kontakt med lastebilen. Kryptiske GPS-signaler tyder på øvelseskjøring før angrepet

- Det ser ut som at noen har forsøkt å lære seg hvordan man kjører lastebilen, sier transportselskapet.

JULEMASSAKREN: En person er pågrepet for å ha kjørt en lastebil gjennom et julemarked i Berlin. Minst 12 mennesker ble drept og 48 skadd. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var i 20-tida mandag kveld at en stor svart lastebil kjørte inn i en folkemengde som var samlet til julemarked ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin.

12 personer ble drept i det tysk politi antar var et terrorangrep. Ytterligere 48 personer er skadet, noen av dem alvorlig.

Innenriksministeren Nordrhein-Westfalen, Rolf Jäger, sier til Der Spiegel at foreløpig informasjon tyder på at det dreier seg om et terrorangrep.

Den antatte gjerningsmannen stakk fra stedet etter hendelsen, og ble etter kort tid pågrepet ved seierssøylen, rundt en kilometer fra åstedet.

I passasjersetet på lastebilen, som først stoppet da det traff et juletre, ble en annen mann funnet død.

Tysk politi skrev natt til tirsdag på Twitter at den døde personen er en polsk statsborger. AFP melder at mannen er 37 år gammel, og ifølge politiet ser det ikke ut til at den omkomne satt bak rattet da lastebilen pløyde inn i folkemengden.

Ubesvarte spørsmål

Det stilles nå en rekke spørsmål knyttet til hva som skjedde i timene før angrepet. Hvordan fikk den antatte gjerningsmannen tak i lastebilen? Og hva var omstendighetene rundt den polske statsborgerens død?

Det som er klart, er at lastebilen som ble brukt under angrepet er polskregistrert.

Politiet trodde i går kveld at lastebilen ble stjålet fra en byggeplass i Polen, ifølge NTB. Eieren av det polske selskapet Ustugi Transportowe som eier lastebilen, sier derimot at lastebilen var på vei fra Italia til Berlin lastet med stålbjelker.

Mistet kontakten

Selskapet var i kontakt med den polske sjåføren mellom klokken 15 og 16 mandag, men etter det mistet de all kontakt, skriver AFP og NRK.

- Vi har ikke hørt fra ham siden i ettermiddag. Vi vet ikke hva som skjedde med ham, sa transportselskapets eier, Ariel Zurawski, til AFP mandag kveld.

Zurawski er også fetteren til den omkomne sjåføren, og han avviser at han kan ha hatt noe med den angivelige terroraksjonen å gjøre.

- Jeg har kjent ham siden jeg var en liten gutt. Jeg kan gå god for ham.

Ifølge Der Spiegel har Zurawski sett bilder av den omkomne og bekreftet at det er fetteren. Han etterlater seg en kone og en sønn på 17 år.

Kryptiske signaler

Til det polske nyhetsnettstedet money.pl forteller en representant for transportselskapet, Luke Wasik, at han sjekket lastebilens GPS.

Dataene viser at lastebilen ble startet flere ganger mandag ettermiddag, men uten at bilen flyttet på seg. Først klokka 15.44, deretter klokka 16.52. Klokka 17.37 ble bilen startet opp på nytt, og denne gangen satt i bevegelse.

Dette skjedde et par ganger til, før bilen igjen ble startet klokka 19.34 med kurs mot julemarkedet som kort tid seinere skulle bli en blodig slagmark.

Wasik mener GPS-dataene kan tyde på at noen har drevet med øvelseskjøring.

- Lastebilen ble ikke startet for å varme opp motoren, det finnes det andre systemer for. Det ser ut som at noen har forsøkt å lære seg hvordan man kjører lastebilen, sier Wasik.

NB, STERKE BILDER: Skadde personer ligger på bakken minutter etter at lastebilen kjørte inn i en folkemengde ved Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche på Breitscheidplatz vest i Berlin. Vis mer

Ulike navn

Politiet har så langt ikke kommet med noen flere opplysninger om den pågrepne. Han er enten pakistansk eller afghansk og kom til Tyskland som flyktning i februar, ifølge en sikkerhetskilde.

Mannen har brukt forskjellige navn, noe som vanskeliggjør identifiseringen, skriver NTB.