Mistet kontakt med Mir igjen

I 12-tida lyktes russerne å gjenopprette kontakt med romstasjonen Mir, men etter sju minutter forsvant signalet. Det har gått et døgn siden de mistet kontakten, og de frykter at stasjonen skal falle ukontrollert til jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk tv meldte at romsenteret i Moskva endelig hadde klart å få kontakt med Mir, men gleden var kortvarig. Etter sju minutter mistet de på nytt den 15 år gamle romstasjonen.

Nye forsøk vil bli gjort annen hver time. Russerne kan kontakte stasjonen 15-20 minutter hver gang den passerer - noe som skjer med to timers mellomrom.

To kosmonauter står klare til å dra opp og ta kontrollen over Mir dersom romsenteret ikke lykkes med å få tilbake kontrollen. De har prøvd uten hell i snart et døgn.

- Vi har ikke hørt fra MIR siden klokka 16.40 (norsk tid) i går, opplyser talskvinne Irina Manshilina ved romfartssenteret.

- Ikke katastrofalt ennå

Skrekkscenariet er at den gamle stasjonen skal falle ukontrollert til jorden slik forgjengeren Salyut-7 gjorde i 1991. Dersom 140 tonn tunge Mir kolliderer med bebodde områder, kan følgene bli katastrofale.

- Situasjonen er ikke katastrofal ennå, sier talskvinnen.

Under de sju minuttene de hadde kontakt med Mir, fastslo de at stasjonen ikke har mistet trykket. Det minsket frykten for at den har kommet ut av bane og er på vei mot jorda.

- Foreløpig vet vi ikke hva som har gått galt, sier talsmann Valery Lyndin ved romsenteret.

Kommunikasjonsfeil skyldes som regel feil ved datamaskinen om bord.

Ulykkesfuglen

- Det er et godt tegn at vi fikk kontakt, sier romfartssjef Yuri Semyonov.

Russerne drev med rutinemessig overføring av data da de oppdaget bruddet. Slik overføring blir utført automatisk 1-2 ganger om dagen.

Det er ingen om bord i stasjonen som etter planen skulle bli tatt ut av drift seint i februar. Mir ble skutt opp 20. februar 1986 og skulle etter planen være i drift i fem år. De siste årene har det vært forfulgt av uhell og nesten-katastrofer.

I 1997 brant det i Mir og stasjonen kolliderte nesten et ubemannet frakt-romskip. I år har Mir fungert uten store blemmer, og de siste kosmonautene som hadde vært om bord kom tilbake i juni.

Romsjef Yuri Koptev sa i november at Mir ville bli tatt ut av drift for å «unngå at den faller ukontrollert til jorda».

- Mir er i så dårlig stand at systemene om bord kan ryke når som helst, sa Koptev.

- Vi kan ikke fortsette med denne russiske ruletten.

Les om framtidsplanene til Mir: Romstasjonen skal styrte

<B>MYE TRØBBEL:</B> Den gamle russiske stasjonen er klar for å bli tatt ut av tjeneste.