SKOLEBILDE: Anders Behring Breivik har beskrevet sin egen barndom og oppvekst som helt perfekt.
SKOLEBILDE: Anders Behring Breivik har beskrevet sin egen barndom og oppvekst som helt perfekt.Vis mer

Mistet kontakten med familie og venner

Anders Behring Breivik oppfatter seg selv som svært vellykket sosialt. Psykiaterne som har undersøkt ham mener han har mistet funksjonsevnene totalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sakkyndige rapporten om Breivik beskriver en mann som gradvis mister kontakten med sine venner og som oppfører seg merkelig overfor sine nærmeste.

I årene fra 1998 til 2006 mener de sakkyndige, som har konkludert med at Breivik er psykotisk og lider av paranoid schizofreni, å ha klare holdepunkter for at Breiviks sykdom ble forverret. Han trakk seg mer og mer bort fra det sosiale livet. Da han i 2006, etter et år i kollektiv og fire år i egen leilighet på Frogner, flyttet hjem til sin mor, hadde han ifølge psykiaterne mistet funksjonsevnen totalt. Han var ikke i stand til å ta hånd om seg selv verken økonomisk, praktisk, jobbmessig eller sosialt. Det var moren som spurte om han ville flytte hjem.

- Etter dette har ikke Breivik hatt inntekter. Han var mest på rommet sitt, mens moren sørget for det praktiske som rengjøring, klesvask og matlaging.

Forverring Ifølge rapporten har moren forklart at det skjedde en ytterligere forverring i 2010. Hun følte seg presset av sønnen og syntes det var vanskelig å forstå ham. Han beskrives som "hinsides" - som om han "trodde på alt tullet han sa". Han var ifølge rapporten ekstremt opptatt av utseende. Han var redd for smitte og begynte å bruke munnbind innendørs. Moren har forklart at hun opplevde ham som påfallende intens, sint og irritabel og at han var spesielt opptatt av historie og politikk. Breivik oppførte seg ifølge rapporten rart overfor moren.

Overfor psykiaterne har siktede selv snakket varmt om sin mor.
 
- Hun har vært hardtarbeidende, og har gjort en god jobb med min søster og meg.

- Min akilleshæl En barndomsvenn har beskrevet forholdene i hjemmet slik overfor Dagbladet:

- Det var alltid veldig koselig å komme dit. Det var et varmt og hyggelig hjem.

Breivik selv har sagt at han ikke håper moren vil være tilstede under rettssaken.

- Jeg håper bare ikke min mor er der. Hun er den eneste som kan gjøre meg emosjonelt ustabil. Hun er min akilleshæl, har Breivik forklart psykiaterne.

Barndommen Breivik ønsker ikke besøk i fengselet, som Dagbladet har skrevet tidligere, da han ikke vil bli forstyrret i krigen han opplever at han er en del av. Fire-fem barndomsvenner har tatt kontakt med hans forsvarere og spurt om de kan få treffe ham. Breiviks barndom er også et sentralt tema i rapporten.

Som flere medier har meldt tidligere, tok Breiviks mor kontakt med barnevernet da sønnen var fire år gammel. Familien ble observert av en psykolog og det ble bemerket at det var problemer i samspillet mellom mor og sønn. Gutten ble oppfattet som engstelig og passiv. Psykologen fryktet en skjevutvikling hos gutten og det ble foreslått at han skulle plasseres i fosterhjem, men det skjedde aldri.

Morens advokat Ragnhild Torgersen sier hun ikke har noen kommentar til innholdet i rapporten.

Mistet kontakten med faren Breiviks far ønsket å ta over foreldreomsorgen, men fikk ikke det. De to mistet etter hvert all kontakt med sønnen.

- Han besøkte far i Paris fra han var seks til fjorten år - etter dette ble det mindre kontakt, spesielt etter at han ble 16.

Den regelmessig kontakt med far stoppet da Anders Behring Breivik ble tatt for tagging i 1995. Etter at massemorderen ble 22 år har han overhodet ikke hatt kontakt med sin far.  Anders Behring Breivik har imidlertid hatt kontakt med flere av sin fars ekskoner opp gjennom livet.

Han har også bare hatt sporadisk kontakt med sine tre halvsøsken fra farens første ekteskap. Morens første datter, som også er Breiviks halvsøster, har han hatt mer kontakt med.

Vrangforestillinger Selv oppfatter Breivik seg som sosialt vellykket, med et godt forhold til venner og familie. Men psykiaterne mener det er vrangforestillinger. Breivik har forklart psykiaterne at andre i stor grad har lagt merke til ham, både sosialt, i arbeidslivet og politisk.

Han fortalte at alt gikk svært bra med ham på Smedstad barneskole og at han var en favoritt blant lærerne fram til 6. klasse.

- Jeg var blant de beste i klassen, var glup og gikk raskt gjennom pensum.

Breivik hadde i barndommen en venn med minoritetsbakgrunn. Overfor psykiaterne hevder han at vennen påvirket ham negativt da de gikk på ungdomsskolen.
 
- Skolen og lærerne var bra, men jeg kom inn i hip-hop-miljøet, og det var klimaks for den rebelske perioden min. Vi tagget. Vi respekterte ikke lærernes avgjørelser.

En venn av Breivik har tidligere sagt til Dagbladet at Breivik mistet kontakten med flere av sine venner da han var 15.

- Han ble litt utstøtt fra vennegjengen, de var en gjeng på fire - fem stykker.

Lurer Breivik begynte på Nissen videregående skole, og beskriver seg som en sosial suksess der og at han huskes på en svært positiv måte fra denne tida.

Overfor psykiaterne har Breivik sagt at han har det fint nå, men at han lurer på hva flere navngitte venner tenker om ham.

En god venn fra barndommen har sagt følgende til Dagbladet tidligere:

- Jeg føler enormt mye hat. En ting er å avfyre ei bombe mot en bygning, men å skyte tenåringer. Det finnes ikke ord.

Kjærester I en av samtalene med psykiaterne ble Breivik spurt om forholdet til eventuelle kjærester. Han sier at han hadde flere jentekjærester fra 16-årsalderen, men at ingen forhold varte over et halvt år. Han hevdet at kjærestene kom fra Tåsen- og Berg-området, ramset opp flere kvinnenavn og hevdet også at han debuterte seksuelt i denne perioden. Samtidig sa han at han ikke har hatt noen seksuell erfaring med gutter eller menn.

En tidligere venn har sagt følgende til Dagbladet:

- Han drev alltid og fortalte om damer, men vi traff aldri noen av dem. Han har aldri hatt kjæreste, så vidt jeg kjenner til, sier en barndomsvenn til Dagbladet.

Etter 2002 sier han at han ikke har hatt verken kjærester eller seksuelle forhold.
 
- De siste ti årene har det ikke vært anledning til forhold på grunn av min rolle i Knights Templar (organisasjonen han hevder han er en del av). Jeg har ikke vært seksuelt aktiv etter 22-årsalderen. Jeg ser på kroppen som et tempel, og vil heller fokusere på langvarige forhold.