Mistet legetime i USA

Kronisk syke Hartvik Torsteinsen (9) kom ikke fram til Boston i USA i tide for legeavtalen, fordi flygelederne følte seg for dårlige til å arbeide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÆRUMS VERK (Dagbladet): I to og et halvt år har Solveig og Fredrik Torsteinsen jobbet for at sønnen skal bli utredet av ekspertene på Boston Childrens Hospital i USA.

Deres håp er at de amerikanske legene kan hjelpe sønnen til et bedre liv, uten smerter.

I går hadde endelig dagen kommet for at alle avtaler var i boks, og de tre kunne reise. Samme dag la flygelederne på Røyken ned arbeidet. De følte seg for dårlige til å jobbe, etter at de fikk nyheten om at Avinor om fire år vil flytte kontrollsentralen til Stavanger.

-  I fortvilelsen i dag har jeg mange ganger tenkt på hvem som er mest syke og trenger et helsetilbud: Min sønn eller flygelederne? spør mamma Solveig.

Vanskelig reiser

Sønnen Hartvik har en medfødt sykdom som heter Klippel-Trenaunays-syndrom. Sykdommen er ytterst sjelden, og legene i Norge sliter med å finne en behandling som hjelper. Hele sitt liv har niåringen hatt perioder med kroniske smerter og kronisk høy feber. Den kompliserte og sjeldne sykdommen gjør blant annet at Hartvik har misdannelser i blodomløpet, gigantvekst på noen kroppsdeler og lymfeødem (hevelser i kroppen, red.anm.). Han får hyppige blodpropper.

-  Vi har ikke sjanse til å rekke legeavtalen i morgen. Det har vært mye jobb med å få tid hos ekspertene. Heldigvis har vi klart å utsette den første avtalen. Onsdag morgen klokka halv ni skal han på utredninger som ikke kan flyttes. Vi håper i det lengste at vi rekker fram i tide, sier Solveig fortvilet.

-  Det er ikke bare å sette seg på et fly når du reiser med et sykt barn. På grunn av faren for blodpropp skal ikke Hartvik sitte i ro for lenge. Derfor har vi valgt flyrute med omhu, og gjort spesialavtaler med flyselskapet om å få plasser hvor Hartvik kan strekke ut beina, forteller det fortvilede foreldreparet.

Stor påkjenning

-  Jeg håper flygelederne så på nyhetene i kveld, så de skjønner hvilket kaos det ble på grunn av dem. Tenk at noen få mennesker kan ødelegge for så mange, sier Hartvik.

Sammen med mamma og pappa ventet han i over fem timer på flyplassen i går. Mye av tida gikk med til å stå i kø, for å prøve å skaffe seg informasjon om hva som faktisk skjedde. Til slutt ga de opp og reiste hjem igjen til Bærums Verk.

-  Jeg var helt fortvilet. Det var like før jeg brøt sammen og begynte å gråte, forteller mamma Solveig.

Kaoset på flyplassen har ikke vært noen god start på USA-turen for Hartvik. Etter å ha vært inn og ut av sykehus utallige ganger, har han nå gått og gruet seg til enda flere utredninger og prøver. Planen er at de skal være på sykehuset i Boston i seks dager.

Til Frankfurt i dag

-  Klart dette er en påkjenning for ham. Vi har vært opptatt av at han skal være i best mulig form når han kommer fram. Han får 40 i feber så lett som bare det. Og komme fram til sykehuset i elendig form er ikke et godt utgangspunkt, sier mamma Solveig. Familien fikk i går booket om flybillettene, og har plass på 06.30-flyet til Frankfurt i dag. Derfra håper de på å komme seg videre til Boston. Seint i går kveld kom meldingen fra Avinor om at flyene ville gå igjen fra i dag tidlig. Men passasjerene må være forberedt på forsinkelser og kaos.

-  Det blir en tøff dag for Hartvik. Vi må opp klokka fire for å rekke morgenstellet. Han må blant annet ha massasje for lymfedrenasje morgen og kveld, forteller moren.

HARDT RAMMET: Ni år gamle Hartvik har en komplisert sykdom, og har ventet i to og et halvt år på å få hjelp fra legeeksperter i Boston. I går satt de norske flygelederne en stopper for Hartviks første legetime i USA. Mamma Solveig og pappa Fredrik er både fortvilet og sinte og føler ikke medlidenhet med flygelederne.