Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistet mer enn 1,5 milliarder på 12 år

For tolv år siden hadde Haakon Korsgaard en penge-binge på 1,5 milliarder kroner. Nå er gjelden 200 millioner kroner høyere enn eiendelene, konstaterer revisor tørt.

På høyden: I 2007 var Haakon Korsgaard (t.h.) i USA i forbindelse med satsing på biodrivstoff, og traff tidligere president Jimmy Carter. Da var balansen større. Foto: Finansavisen
På høyden: I 2007 var Haakon Korsgaard (t.h.) i USA i forbindelse med satsing på biodrivstoff, og traff tidligere president Jimmy Carter. Da var balansen større. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Paradoksalt nok tjente Korsgaard seg rik på andre menneskers gjeld, og ble sittende igjen med en enorm formue etter salget av Olympia Capital til John Fredriksens Aktiv Kapital, skriver Finansavisen.

Nå sitter han selv i klemma, og kjenner nok kreditorenes klamme dampende pust i nakken. Siden 2004 kan det se ut til at han har klart å snuble over alt som finnes av uheldige investeringer.

Etter fristen Denne uken ble regnskapene for 2014 i selskapet hans, Olympia Holding, levert godt på overtid av fristen. Det er nedslående lesning for Korsgaard og hans kreditorer.

«Totalt sett har driften i 2014 etter styrets oppfatning ikke gitt et tilfredsstillende resultat.»

Ingen kan beskylde styret for å overdrive i årsberetningen. Morselskapet har 292 millioner kroner i gjeld. Balansen, som summerer seg til 100 millioner kroner, består i all hovedsak av et tomtelager i Kroatia som er nedskrevet med 30 millioner kroner og en langsiktig fordring på 56 millioner kroner som ikke er spesifisert.

På topplinjen står en ensom 0. Helt nederst kan vi lese at underskuddet endte på 42 millioner kroner i 2014. Året før ble det 56 millioner kroner i minus. Småpenger sammenlignet med den milliarden han tapte i 2008 på aksjeterminer, opsjoner og valutaderivater. Trøsten den gang var at det fortsatt var 440 millioner kroner igjen i egenkapital.

- Jeg har ingen kommentarer til dette, sier Korsgaards regnskapsfører Lars Rogstad.

Slettet egne aksjer Rogstad lovet å videresende Finansavisens kontaktinfo, men det har vært stille fra Korsgaard. Heller ikke hans 45 år gamle kroatiske medeier, Snjezana Fijan, har vært mulig å få tak i. Hun har overtatt som styreleder i selskapet. Lars Rogstad tok over som daglig leder i Olympia Holding en periode, men fratrådte i fjor sommer. Nå har selskapet kuttet ut daglig leder.

På generalforsamlingen i Olympia Holding før jul i fjor ble aksjekapitalen besluttet nedsatt med 1.145.000 kroner. Da ble egeneide aksjer i selskapet slettet, og beløpet ble utbetalt til eierne. Heldigvis for Korsgaard eier han 94,4 prosent av selskapet selv. Resten er eid av Fijan.

Olympia Holding eier en rekke selskaper i Kroatia som driver med eiendomsutvikling. Selskapenes eiendeler er nedskrevet fra 139 til 118 millioner kroner.

I årsberetningen kommer det frem at alle selskapene er under akkordbehandling, og at det dermed forhandles med kreditorene om en ordning. I årsrapporten for 2013 ble det opplyst at forhandlingene var avsluttet uten en løsning. I årsrapporten for 2014 står det ingen ting om forholdet til kreditorene. Olympia Holding har 130 millioner kroner i gjeld til kredittinstitusjoner, 56 millioner kroner i skattegjeld og annen kortsiktig gjeld på rundt 100 millioner kroner.

Lars Håkon Mæland i Revisorgruppen Mæland & Østbye AS har godkjent regnskapene, men har noen kommentarer:

«Disse forholdene og andre omstendigheter som er beskrevet i årsberetningen, indikerer at det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift.»

Flere nyheter: Venter økt hyttesalg
Søndagens aksjetips 

Hele Norges coronakart