Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mistet min beste venn

Mathilde Stenødegård (18) lå bevisstløs på veien etter at hesten hennes ble skremt av en bil som tutet på dem.

 MISTET VENNEN: Black Spur har vært en helt spesiell hest for Mathilde, som kjøpte varmblodstraveren da han var tre år. Foto: Privat
MISTET VENNEN: Black Spur har vært en helt spesiell hest for Mathilde, som kjøpte varmblodstraveren da han var tre år. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kom følgende melding fra Mathilde på hennes blogg: «I går mistet jeg min aller beste venn. Det kjæreste jeg hadde. Hvil i fred kjære BSen min, du er allerede dypt savnet».

Hesten Black Spur ble bare åtte år gammel. Mathilde kjøpte ham da han var tre år, og varmblodstraveren var hennes første hest. Hun hadde han oppstallet på Skedsmo utenfor Oslo.  

- Dette er en hest som har vært med meg gjennom tykt og tynt, og en slik hest vil jeg nok aldri få igjen, sier Mathilde.

Ble påkjørt I utgangspunktet var Black Spur trygg i trafikken. Men allerede i november 2011 hadde Mathilde en opplevelse langs veien som satte spor.

- Vi var på tur med to andre jenter, og red langs en grusvei hvor det vanligvis er en del hester som både rir og kjører. Da vi var på vei hjem, så vi at det kom en bil bak oss. Vi gikk på rekke for å gi god plass til bilen, jeg gikk bakerst, forteller hun.

Idet bilen skulle passere dem, hørte de et smell. Hesten til Mathilde løp ut, men hun fikk stoppet ham etter 300 meter.

- En bil traff hesten min i bakbeinet. Det ene hjulet var punktert, noe som sannsynligvis var grunnen til at ulykken skjedde.

Sjåføren sa at det var min feil at han hadde kjørt på hesten, og saken ble politianmeldt, sier Mathilde.

Les også: Hvordan ferdes med hest i trafikken

Usikker i trafikken Black Spur fikk en seneskade, og måtte holdes i ro en måned etter ulykken. Men å ri i trafikken igjen ble en utfordring.

- Etter ulykken ble hesten min utrygg i trafikken, han var tydelig preget av det som hadde skjedd. Derfor red vi minst mulig langs trafikerte veier, og om vi måtte gjøre det gikk jeg helst av og leide ham. Black Spur var tryggere da, sier hun.

Fikk panikk I september 2013 skjedde det igjen da Mathilde og hesten skulle krysse en trafikkert vei for å komme inn på en skogsvei.

Veien var vanligvis sperret med en stor stein for å hindre at biler kjørte inn der, men ikke akkurat den dagen.

 MÅTTE AVLIVES: Black Spur fikk et stygt sår på skuldra i ulykken, og ble aldri helt frisk. Foto: Privat
MÅTTE AVLIVES: Black Spur fikk et stygt sår på skuldra i ulykken, og ble aldri helt frisk. Foto: Privat Vis mer

En sjåfør hadde benyttet seg av at veien ikke var sperret, og hadde rygget opp i skogsveien. Da Mathilde kom ridende tutet sjåføren først en gang.

- Hesten min ble oppmerksom på hva som skjedde, og før vi rakk å tenke så mye mer tutet sjåføren nok en gang. Denne gang litt lengre, så lyden ble mer langvarig. Da ble hesten min kjemperedd, forteller Mathilde.

Black Spur kastet seg rundt og satte i full galopp mot den trafikkerte veien de nettopp hadde krysset.

- Jeg husker at jeg prøvde alt jeg kunne og stoppe hesten, men han var blitt skikkelig redd.

Tre døgn på sykehus Etter dette husker ikke Mathilde så mye mer selv fra ulykken. Det kom heldigvis ingen biler da de krysset veien, men plutselig mistet Black Spur fotfestet og falt stygt. Mathilde ble liggende igjen på bilveien bevistløs, mens hesten løp til stallen og begynte å gresse på utsiden.

- Ved en tilfeldighet var det noen som så hesten, og reagerte på at de ikke så meg, sier hun.

I de neste minuttene hjalp alle til. En forbipasserende stoppet da de så Mathilde ligge i veibanen, og sammen med vennene fra stallen fikk de ringt etter ambulanse.

- Jeg ble liggende på Ahus i tre døgn med indre blødninger og kraftig hjernerystelse. Tre sting i panna og ganske mørbanket kropp, forteller Mathilde.

Et tungt valg Black Spur fikk mange stygge sår, det største var på skulderen. Hesten måtte sy ti sting.

- Han fikk også store psykiske skader, men jeg trodde vi skulle klare å få han frisk igjen. Derfor lot vi det gå litt tid, men i desember innså vi at skadene fra ulykken dessverre var så store at han aldri kom til å bli helt frisk, forteller Mathilde.

Dermed måtte hun ta det tunge valget. Black Spur fikk slippe.

- Det er forferdelig tungt å miste hesten sin. Jeg har hatt ham så lenge, ridd han inn selv og fått et helt spesielt forhold til ham. Planen var å ha ham i mange, mange år, men dessverre fikk vi bare fem og et halvt år sammen, sier hun.

TO ULYKKER:Mathilde og Black Spur under opptreningen i høst. Foto: Privat
TO ULYKKER:Mathilde og Black Spur under opptreningen i høst. Foto: Privat Vis mer

Mathilde har mange tanker i ettertid om det som skjedde. Hvem som tutet på henne, vet hun fortsatt ikke.

- Bilføreren dro fra stedet mens alle hadde fokus på meg, og vi har i ettertid ikke lykkes i å finne sjåføren, sier Mathilde.

MER FRA HEST.NO:

Anja Guererra har 40 års erfaring med hest. Hun skulle bare stige opp på en unghest da det gikk skikkelig galt.

Hele Norges coronakart