Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistet sommerjobben etter tv-intervju

Natalie Eriksen fortalte om sine opplevelser som tidligere psykiatripasient på tv på fredag. I dag mistet hun jobben.

FIKK SPARKEN: Etter å ha fortalt sin historie som tidligere psykiatripasient til NRK på fredag fikk Natalie Eriksen i dag sparken fra jobben som hjelpepleierassistent. Foto: Privat
FIKK SPARKEN: Etter å ha fortalt sin historie som tidligere psykiatripasient til NRK på fredag fikk Natalie Eriksen i dag sparken fra jobben som hjelpepleierassistent. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forbindelse med et nytt lovforslag og en rapport om bruk av tvang i psykiatrien valgte Natalie Eriksen (21) å fortelle sin historie i Dagsrevyen på fredag. Eriksen ble feilaktig diagnosert med schizofreni  og lå hele 203 timer spent fast i en belteseng i løpet av en tremånedersperiode. Da hun etter hvert ble overført til en voksenavdeling ble diagnosen omgjort, og Eriksen ble utskrevet med posttraumatisk stressyndrom (PTSD) for tre år siden. 

Da Eriksen kom på jobb i dag på Åpen Omsorg Kråkerøy hvor hun nylig har vært gjennom en opplæringsperiode og skulle jobbe ekstravakter i sommer, ble hun tatt til side av sjefen.

- Hun sa hun ikke trodde denne jobben var noe for meg allikevel. Da jeg spurte om det hadde noen sammenheng med intervjuet på fredag sa hun at det ikke hadde det, men jeg fikk jobben rett etter intervjuet, og de sa jeg hadde kjempefine referanser. På fredag morgen ringte sjefen meg for å gi meg vakter denne uken, og også på lørdag ble jeg spurt om å ta en ekstra vakt, forteller Eriksen til Dagbladet. 

- Trist å dømmes Eriksen, som ønsker å studere medisin eller psykologi senere, ble veldig glad da hun fikk jobben og gledet seg til å få mer erfaring. Som årsak til oppsigelsen fikk hun høre at hun kanskje heller burde ha en jobb hvor hun hadde mennesker rundt seg. Eriksen forteller at hun opfattet det som om arbeidsgiveren var bekymret for at hun skulle reise hjem til pasienter alene.

Eriksen mener det er tydelig at hun fikk sparken som en raksjon på tv-intervjuet. Hun forteller at hun ble veldig overrasket over oppsigelsen og begynte å gråte foran arbeidsgiveren.

- Jeg synes det er trist at jeg dømmes for å ha vært syk for flere år siden. Jeg har jo tenkt tanken på at det kunne komme reaksjoner, men hadde aldri trodd at jeg skulle få sparken, sier hun.

Det var Fredrikstad Blad som første gang skrev om Eriksens historie sent i 2010, den gangen var Eriksen anonym. Hun fikk problemer i ungdomstida og gruet seg til å gå på skolen. Hun begynte å kutte seg på armene, og til slutt ble hun innlagt på institusjonen Veum hvor hun ble diagnosert med schizofreni.

- Klar diskriminering Eriksen kontaktet med Rådet for psykisk helse og fortalte sin historie.

- Jeg blir både oppgitt og forbanna hvis dette er tilfellet, både hvis hun har fått sparken for å ha vært syk og hvis hun har fått sparken for å stå frem med det, sier Ragnhild Heggen i Rådet for psykisk helse til Dagbladet.

Hun mener det er et tydelig eksempel på diskriminering og at det er ekstra skremmende at en kommunal omsorgstjeneste forfekter slike holdninger.

- Hvis ingen tar til vettet vil jeg anbefale Eriksen å ta kontakt med Likestilling- og diskrimineringsombudet, sier hun. 

Avviser diskriminering Atle Grønneberg, virksomhetsleder ved Åpen Omsorg Kråkerøy avviser at Eriksen mistet jobben på grunn av tv-intervjuet eller fordi hun har vært psykisk syk.

- Det avviser jeg konsekvent. Hun var inne i en opplæringsperiode og dette hadde med andre egenskaper å gjøre. Vi opplevde at hun virket usikker i miljøet, og når man reiser hjem til og pleier alvorlig syke er dette viktig, sier Grønneberg.

Eriksen, som tidligere har jobbet som støttekontakt for psykisk syke, stusser på at hun ble tildelt flere vakter på fredag morgen før NRK-intervjuet og at hun ikke opplevde å få kritikk eller noen negative tilbakemeldinger under opplæringen.

- Ingen har fortalt meg at jeg virket usikker. Jeg kan ikke skjønne at det er noen annen grunn til oppsigelsen enn at de ble skeptiske til meg ettersom jeg har vært psykisk syk, sier hun.

- Alle vikarer har en opplæringsperiode og det hender ofte at vi ser at de ikke egner seg for jobben. Det er også det som har skjedd her, sier Grønneberg.