Mistet sønn og datter i ulykke

TROMSØ (Dagbladet): Faren prøvde fortvilet å få liv i sine barn etter utforkjøringen nord for Masi på Finnmarksvidda seint lørdag kveld. Sønnen på ett år og datteren på ni omkom, en datter på fire har alvorlige skader, mens sønnen på seks år kom fra ulykken uten skader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan ha truffet en stein

Ferien i Finland endte i en forferdelig tragedie for barnefamilien fra Alta. De var nesten hjemme fra en lang biltur med campingvogn i nabolandet. Nå får bare mor og far og to av fire barn leve videre.

Plutselig ble campingvogna koplet fra bilen under en forbikjøring. Vogna skar ut til høyre, mens bilen forsvant ut av veibanen i motsatt retning. Ulykken skjedde på en rett veistrekning der bilistene ofte holder høy fart. Veien er svært oversiktlig og brei.

Bilen trillet rundt og ble liggende ikke langt fra veikanten. Foreldrene kom seg ut og tok raskt hånd om sine barn. Moren hadde skadd beina og kunne nesten ikke bevege seg.

Da politi- og ambulansepersonell kom til stedet etter 20 minutter, var faren opptatt med å få liv i sin datter på fire år ved hjelp av munn-til-munn-metoden. Ambulansesjåføren konstaterte at jenta på ni år ikke hadde tegn til puls, men prøvde gjenoppliving i bortimot en time.

Skuelystne

Sønnen på ett år hadde ennå svak puls, men døde mellom hendene på dem som prøvde å hjelpe. Bare sønnen på seks år kom fra ulykken uten fysiske skader. Lensmannsbetjent Svanhild Camilla Utsi fra Kautokeino var en av de første som kom fram til ulykkesstedet. Hun var underveis i en ambulanse etter et oppdrag i Hammerfest.

- Vi skjønte at situasjonen var kritisk for flere, og prøvde så godt vi kunne å gi hjelp. Det var første gang både ambulansesjåføren og jeg var i tjeneste ved en alvorlig ulykke, forteller lensmannsbetjent Utsi.

De hadde også nok å gjøre med å holde skuelystne på avstand. Riksveien mellom Alta og Kautokeino var stengt fra klokka 22 til 01 etter ulykken. Politifolkene på stedet rakk ikke engang å måle opp spor og gjøre rutineundersøkelser, fordi de fikk melding om en brann i Lahpoluobbal og måtte dra videre dit.

Uviss årsak

Ingen kunne i går si noe om årsaken til den tragiske ulykken, som har gjort dypt inntrykk på lokalbefolkningen. En familie er hardt rammet.

Det var seint på kvelden, og familien på seks hadde bare 60 kilometer igjen å kjøre. På et øyeblikk skjer det meningsløse, to umistelige barn er borte for alltid.

En far og ei mor, en bror og ei datter må leve videre i savn og sorg. Nå får de både legebehandling og støtte ved Regionsykehuset i Tromsø. De fysiske skadene kan lindres, tyngre kan det bli å pleie de psykiske sårene.