Mistet språket - vil endre loven

Stortingsrepresentant Nicholas Wilkinson måtte lære å snakke på nytt. Nå vil han endre loven for å sikre alle slagrammede tilbud om logoped.

- FORFERDELIG: Nicholas Wilkinson (SV) ble rammet av slag. Her fremmer han forslag i Stortinget om lovfestet rett til logoped for alle som opplever det samme. Reporter: Gunnar Ringheim. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

Den unge SV-politikeren mistet språket etter alvorlige hjerneslag. Onsdag fremmet Nicholas Wilkinson forslag i Stortinget om å lovfeste logopedtilbud i alle kommuner.

32-åringen fra Akershus takker logoped Katrine Kvisgaard for at han har funnet språket tilbake.

TETT OPPFØLGING: Logoped Katrine Kvisgaard har tett oppfølging av Nicholas Wilkinson både på Stortinget og via videolink. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TETT OPPFØLGING: Logoped Katrine Kvisgaard har tett oppfølging av Nicholas Wilkinson både på Stortinget og via videolink. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Hjemkommunen min Oppegård hadde ikke ressurser til å hjelpe meg, men familien min fant ut at staten kunne dekke behandlingen hos privat logoped i Oslo. Så heldig er ikke andre som sitter igjen alene uten språk etter en hodeskade, sier Nicholas Wilkinson.

Var døden nær

17. mai 2018 ble han rammet av flere hjerneslag etter blodforgiftning og svevde mellom liv og død i flere døgn.

- Da jeg våknet, var ordene borte. Ektemannen min satt ved sengekanten, og jeg kunne ikke en gang si «Sebastian, jeg elsker deg». Det var fryktelig, sier han.

FIKK BESKJED: Da Trygve Slagsvold Vedum talte i debatten på Stortinget, fikk han tilsnakk fra stortingspresidenten for ordbruken. Video: Stortinget Vis mer

Etter at Nicholas Wilkinsons historie om den lange veien tilbake til Stortingets talerstol er blitt kjent, har han fått en rekke henvendelser fra mennesker rundt om i landet.

- Folk får ikke hjelp der de bor. Mange opplever store språkproblemer etter slag, ulykker eller sykdommer. Da trenger de språkhjelp. Da trenger de logopeder, sier SV-politikeren.

- Jeg ble rørt

Selv har han jobbet knallhardt på Stortinget, i kombinasjon med språkopptrening med logopeden sin. Wilkinson har holdt 42 innlegg i stortingssalen og deltatt fire ganger i spørretimen siden nyttår, samt levert inn 49 skriftlige spørsmål og vært bidragsyter i 26 av SVs representantforslag.

Logoped Katrine Kvisgaard har jobbet tett med Nicholas Wilkinson i mange måneder og er imponert over framgangen.

- Da Nicholas gikk på Stortingets talerstol i januar, for første gang etter hjerneslagene, ble jeg rørt. Han gjorde oss logopeder stolte. Nicholas gir håp for andre, sier Katrine Kvisgaard.

Språkhjelp fra Stortinget

Selv skryter Nicholas Wilkinson av logopedens betydning og framholder at også Stortingets administrasjon har bidratt til å gi ham trygghet.

- Når jeg håndterer store politiske saker, som skal sendes til for eksempel regjeringen, får jeg bruke en språkkyndig ansatt som leser gjennom og sjekker språket mitt, forteller SV-politikeren.

Inntil videre avslutter han mailene sine med:

«For to år siden fikk jeg ekspressiv afasi, som gjorde at jeg måtte lære å snakke og skrive på nytt. Denne eposten kan derfor inneholde skrivefeil.»

Vendepunktet

Nicholas forteller at han gruet seg veldig for å gå på talerstolen de første gangene.

- Men det slapp gradvis taket utover våren. Et vendepunkt ble arbeidet med bioteknologiloven, der SV fikk flertall for flere av de alternative forslagene som jeg hadde jobbet fram. Det gjorde meg tryggere.

- Jeg har mistet språket, snakker fortsatt ikke 100 prosent, men bonusen er all kunnskap jeg har fått om Helse-Norge gjennom min egen sykdomsopplevelse. Det har jeg veldig god nytte av som medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité, sier han.

Og legger til:

- Politikere er jo kjent for å snakke fort. Derfor er det hyggelig at jeg nå får tilbakemeldinger fra folk på at de setter pris på at jeg snakker saktere enn før. Det kan kanskje flere politikere lære av.

Imponert president

Stortingspresident Tone W. Trøen sier til Dagbladet at det står respekt av hvordan Nicholas Wilkinson har taklet utfordringene sine.

- Jeg er dypt imponert over motet hans. Det må jo ha vært en barriere å bryte for Nicholas å gå opp på talerstolen og delta i replikkordskiftet i Stortinget etter sykdommen. Han går foran som et forbilde ved å kaste seg utpå igjen. Engasjementet hans er heldigvis like sterkt som før, sier Tone W. Trøen.

HYLLER MOTET: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) hyller Nicholas Wilkinson for motet og åpenheten den unge SV-representanten har vist etter at han ble rammet av hjerneslag. Foto: Vidar Ruud / NTB
HYLLER MOTET: Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) hyller Nicholas Wilkinson for motet og åpenheten den unge SV-representanten har vist etter at han ble rammet av hjerneslag. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Hun forteller at hun hadde en samtale med Nicholas Wilkinson da han returnerte til Stortinget i januar.

- Nicholas var åpen om at han ville trenge litt tålmodighet når han var på talerstolen. Det skulle bare mangle at vi ikke skulle legge til rette for det. Vårt ansvar i presidentskapet er jo å sørge for at stortingsrepresentantene får gitt uttrykk for sin mening i stortingssalen, sier stortingspresidenten.

Støtte fra majoren

Nicholas Wilkinson forteller at han var overbevist om at kommuneloven sørget for automatisk logopedbistand i likhet med lege, sykepleier, jordmor, helsesykepleier, ergoterapeut, fysioterapeut og psykolog.

- Sånn er det ikke, derfor må vi endre loven. SVs forslag er at logoped blir en skal-tjeneste i kommunene, sier han.

Den pensjonerte majoren Jakob Bjørshol (80) i Alta støtter forslaget fra Nicholas Wilkinson.

LANG VENTETID: Slagrammede Jakob Bjørshol (80) måtte vente på logoped i månedsvis. Foto: Privat
LANG VENTETID: Slagrammede Jakob Bjørshol (80) måtte vente på logoped i månedsvis. Foto: Privat Vis mer

- I høyeste grad, jeg er forundret over at det ikke allerede er obligatorisk for kommunene å tilby logoped etter hjerneslag, sier han.

Bjørshol fikk slag 29. juli og venter fortsatt på logopedhjelp. Først etter nesten tre måneder ser det ut til å løse seg.

- I forrige uke kom jeg endelig i kontakt med en privatpraktiserende logoped. Hun har lovet å komme innom for å se på papirene fra sykehuset, forteller Jakob Bjørshol.

Sårbar situasjon

Nicholas Wilkinson mener kommunene må få ressurser til å ansette egne logopeder.

- Vi kan ikke skyve ansvaret over på syke som er i en svært sårbar situasjon. De som ikke har språk, kan ikke ringe å få en privat logopedtime. Problemet er også at flertallet av de private jobber i store byer, så da får mange som bor utenom de store byene ingen hjelp, sier han.

SV-politikeren mener han ble reddet av at han raskt kom i behandling.

- Rehabilitering virker alltid best de første månedene. Pasienter som ikke får hjelp står i fare for å bli uføre hele livet. Derfor vil kommunale logopedstillinger være en god investering for samfunnet.

- Sovepute for kommunene

Norsk Logopedlag har i flere år jobbet for å gjøre logopeder til en såkalt skal-tjeneste i hele landet.

- Vi mener det er helt essensielt for at våre brukergrupper skal få den hjelpen de har behov for, og støtter initiativet fra SV, opplyser logoped Katrine Kvisgaard.

Hvis en kommune i dag ikke kan tilby logoped, vil en slagrammet bli henvist til ei liste over private logopeder, finne en som har kapasitet og få dekket kostnadene av staten, gjennom Helfo.

- Men det blir ei sovepute for kommunene. Norsk Logopedlag ser at kommunene fraskriver seg ansvar ved å legge ned logopedstillinger, skylder på manglende kapasitet og/eller kompetanse. Flere steder er det heller ingen private logopeder som kan tilby hjelp. Tilgang til logopediske tjenester er avhengig av geografisk tilhørighet, sier Kvisgaard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer