Mistet støtten da hun droppet sjef i taterfondet

Sigrid M. Thielemann ville bruke en annen foredragsholder enn Bjørn Jansen i Taterfondet. Da trakk fondet pengestøtten.

SURE:SURE:- De var nok skikkelig sure på oss, sier Sigrid M. Thielemann om hvorfor Folkeakademiet Buskerud fikk inndratt pengestøtten fra Taternes kulturfond. Foto: Jacques Hvistendahl
SURE:SURE:- De var nok skikkelig sure på oss, sier Sigrid M. Thielemann om hvorfor Folkeakademiet Buskerud fikk inndratt pengestøtten fra Taternes kulturfond. Foto: Jacques HvistendahlVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkeakademiet Buskerud fikk god hjelp av daværende styreleder i Romanifolkets/taternes kulturfond Bjørn Jansen og daglig leder Jon Gunnar Arntzen, under forberedelsene til et opplysningsprosjekt om taterne.

På et møte i februar 2009, og senere, kom de to med innspill om bidragsytere.

— Bjørn Jansen var veldig interessert i å komme og holde foredrag på turné for oss i Buskerud, sier styreleder Sigrid M. Thielemann i Folkeakademiet Buskerud.

Navnet til Jansens forgjenger som styreleder i kulturfondet, sangeren Henning Gustavsen, kom også opp i samtalene.

«Kun styremedlemmer?»
Ifølge Arntzen i kulturfondet ble det i Folkeakademiets budsjett stipulert et honorar på 5000 kroner per deltaker, for hver av 10 opptredener.

Våren 2009 bevilget kulturfondet 130.000 kroner til Folkeakademiets program med vandreutstilling, foredrag og musikk, med Bjørn Jansen og Henning Gustavsen som bidragsytere.

Men da de to senere ble byttet ut med andre, krevde styret i kulturfondet pengene tilbake.
Sigrid M. Thielemann reagerte kraftig.

«Er det kun styremedlemmer som skal benyttes i formidlingsarbeidet?», spurte hun i januar i år i et brev til Stiftelsestilsynet. Brevet førte til at Stiftelsestilsynet i juni opprettet en fortsatt pågående tilsynssak mot Stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond, slik Dagbladet skrev torsdag.

Fikk nei
I stedet for Bjørn Jansen og Henning Gustavsen, hyret Folkeakademiet inn Anna Gustavsen som foredragsholder og Elias Akselsen som sanger. Anna Gustavsen er Henning Gustavsens mor, og er styremedlem i kulturfondet.

Grunnen til utskiftningene var ifølge Folkeakademiet at det var vanskelig å få kontakt med Henning Gustavsen, og innspill utenfra om at Anna Gustavsen var en mer interessant foredragsholder enn Jansen.

Da Folkeakademiet i fjor høst søkte om å få gjøre endringene, sa kulturfondets styre nei. Bjørn Jansen og Anna Gustavsen deltok ikke i styrebehandlingen. Folkeakademiet gjennomførte likevel prosjektet, delvis med egne midler.

— Intet til hinder
Jon Gunnar Arntzen i Taternes kulturfond viser til fondets retningslinjer om at endringer i et prosjektprogram straks skal rapporteres til styret, og godkjennes. Han sier at endringene likevel ikke ble varslet, før etter at han tok det opp med Folkeakademiet.

«Det er således Folkeakademiet Buskerud som ikke har overholdt sine forpliktelser i henhold til det tilsagn de hadde fått», skriver han i en epost til Dagbladet.

Arntzen ser ikke bort fra at det var han som foreslo Jansen som foredragsholder.

— Etter min oppfatning er Bjørn Jansen en av de som har mest kunnskap om taterne, og det er ingenting til hinder for at styremedlemmer kan brukes, sier han.

Bjørn Jansen, som nå er ute av kulturfondets styre, benekter at han ivret for å holde foredragene, og sier at det var Folkeakademiet som først foreslo ham. Dette avviser John Dammen i Folkeakademiet.