Corona og langtidseffekter:

- Mistet taleevnen

Anette Pedersen (34) ble smittet av coronaviruset 20. mars i fjor. Over ett år seinere er hun fortsatt alvorlig syk. - Jeg mistet fullstendig kontroll over kroppen min, sier hun.

CORONA-SMITTET: Anette Pedersen ble corona-smittet i mars 2020. Hun har vært syk siden. Video: Anette Pedersen / Dagbladet TV Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 120 000 +201
innlagt114 +13
døde 774
påvist smittet 164 000 000+539.7K
døde 3 390 000 +10.6K
Se mer

- Jeg har ikke kommet meg helt ennå. Jeg sliter med pusten og hukommelsen, og til tider jeg er kjempesliten i kroppen. Og når jeg har gjort mye, kan jeg begynne å stamme og få skjevhet i ansiktet, sier Anette Pedersen til Dagbladet.

I mars 2020 ble 34-åringen fra Spikkestad smittet av covid-19. Hun har vært syk siden har hun tidligere fortalt NRK.

Pustet overflatisk

I dag, over ett år siden hun ble smittet, trener Pedersen tre dager i uka for å bygge opp kroppen igjen. Det har vært redningen hennes, forteller hun.

- Jeg har ikke brukt lungene mine i lang tid, og det er de jeg trener opp nå. Jeg har pustet overflatisk i nesten ett år, i hvert fall fra mars til november, sier Pedersen.

Da Pedersen ble smittet i mars, var hun «kjempetrøtt, kjempekald og fikk masse frysninger». Siden har kroppen vært nedbrutt, forteller Pedersen.

- Tenkte du at du kunne bli så syk?

- Nei, det gjorde jeg ikke. Da symptomene begynte å gå bort, og jeg var ute av isolasjon, så tenkte jeg «dette tar bare noen uker».

I dag er dagsformen hennes varierende, forteller hun. Dagene hun trener er ofte de beste.

CORONA-SYK: Når Anette Pedersen har gjort mye, kan hun begynne å stamme og få skjevhet i ansiktet, forteller hun. Foto: Privat
CORONA-SYK: Når Anette Pedersen har gjort mye, kan hun begynne å stamme og få skjevhet i ansiktet, forteller hun. Foto: Privat Vis mer

- Gikk på en smell

Pedersen forteller at det har vært mange nedturer siden mars. I sommermånedene følte hun seg nemlig friskere - men det varte ikke lenge.

- Jeg ble litt bedre i sommer, så da «pusha» jeg kanskje kroppen min for hardt fordi hodet er helt med, og da gikk jeg på en smell. I slutten av august ble jeg lagt inn, for da klarte jeg ikke å puste eller holde en gaffel i hånda. Jeg kjente at jeg ville bevege armene, men jeg klarte det ikke. Jeg mistet taleevnen, sier hun.

- Da var jeg redd, og det var fordi jeg hadde mistet fullstendig kontroll over kroppen min. Men jeg har en såpass rolig samboer som tar vare på meg, sier Pedersen.

- Tror du at du kan bli helt frisk igjen?

- Ja, jeg har det som mål og er positiv til det. Jeg er egentlig veldig klar for å jobbe og komme i gang med livet mitt igjen. Jeg er glad i jobben min, det har vært ganske tøft å være hjemme.

MED SAMBOEREN: Anette Pedersen roser samboeren, som har tatt vare på henne siden hun ble smittet. Foto: Privat
MED SAMBOEREN: Anette Pedersen roser samboeren, som har tatt vare på henne siden hun ble smittet. Foto: Privat Vis mer

- Helt utkjørt

Dagbladet har tidligere fortalt om Kristin Andersen, som også ble coronasmittet i mars. Covid-19 holdt lenge hus i 57-åringen, som var sykemeldt og hjemme fra mars til november i fjor.

- Da fikk jeg lov til å prøve meg. Men jeg slet med pusten og med hoste som er en kjempepåkjenning for lungene mine. Jeg sover også dårlig om natta, sa hun i mars.

Nå er hun tilbake på jobb. Foreløpig i redusert stilling. Andersen roser arbeidsgiveren for å legge forholdene til rette for henne sånn at hun kan være i jobb.

- Etter en dag på jobb er jeg helt utkjørt, og kan sitte og sove i en stol. Men jeg føler at formen kommer sakte, men sikkert tilbake. Jeg er mye trøtt og sliten, men føler at pusten er komme tilbake. Det er som at ti kilo er borte fra lungene mine, sa Andersen.

STATISTRIKK: Med hekletøy har førsteamanuensis i biostatistikk, Kathrine Frey Frøslie, laget en genial forklar på det mye omtalte R-tallet under coronapandemien. Video: Læringssenteret på NMBU ved Marius Samuelsen og Håkon Sverdvik Vis mer

Skremmende funn

Stadig flere undersøkelser viser skremmende funn om langtidseffekter folk har fått etter covid-19. Blant unge lavrisikopasienter med vedvarende symptomer på covid-19, har nesten 70 prosent nedsatt funksjonsevne i ett eller flere organer fire måneder etter at de ble smittet, viser en britisk studie.

«Hos unge individer, stort sett uten risikofaktorer, eksisterende sykdom eller sykehusinnleggelse, var det betydelig symptombyrde og bevis på svekkelse i hjerte-, lunge-, lever- og bukspyttkjertel fire måneder etter COVID-19», skriver forskerne.

- Vi vet ennå ikke hvor vanlig slike plager er, eller hvor lenge de varer, men det er god grunn til å fortsette å kartlegge det systematisk og følge opp covid-19-pasienter også etter at de har gjennomgått sykdommen hvis de har plager, sa Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør, til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer