Grønland

Mistet to milliarder tonn is på én dag

Over 40 prosent av Grønland opplevde issmelting.

SMELTER: Over 40 prosent av Grønland opplevde issmelting torsdag. Foto: Rex Shutterstock/NTB Scanpix
SMELTER: Over 40 prosent av Grønland opplevde issmelting torsdag. Foto: Rex Shutterstock/NTB ScanpixVis mer

Grønland mistet to milliarder tonn is torsdag, noe som er veldig uvanlig, skriver CNN.

Faktisk opplevde over 40 prosent av Grønland issmelting, med et totalt isutslipp anslått til å være på mer enn to gigatonn.

FORSKERFUNN: I en ny video illustreres Grønland-øya uten is. Video: British Antarctic Survey Vis mer

Selv om Grønland er ei stor øy med mye is, er det svært uvanlig at så mye is går tapt i midten av juni.

«Uvanlig»

Den gjennomsnittlige smelteperioden for Grønland går fra juni til august. Størstedelen av smeltingen foregår som regel i juli.

Den plutselige toppen i issmelting som oppsto i går «er uvanlig, men ikke enestående», ifølge Thomas Mote, en forsker ved Georgia-universitetet som studerer Grønlands klima.

- Det er sammenlignbart med noen topper vi så i juni 2012, sier Mote til CNN, med henvisning til det rekordsettende smelteåret for sju år siden.

Den enorme issmeltingen så tidlig på sommeren, kan være et dårlig tegn, mener ekspertisen. Det kan tyde på at 2019 kan bli et nytt rekordår for istap på Grønland.

Frykter mer smelting

Mote forklarer at snø og is som smelter fra det grønlandske islaget, spesielt tidlig på sesongen, gjør det lettere for ytterligere smelting å skje senere på sommeren.

Ifølge Mote synes alle tegn å peke på en stor smeltesong, og han er langt fra den eneste forskeren som tenker det.

Jason Box, en isklimatolog ved De nasjonale geologiske undersøkelser for Danmark og Grønland (Geus), forutså i slutten av mai at «2019 blir et stort smelteår for Grønland».

Box pekte på at det i år har vært uvanlig tidlige smeltedager i april, og at smeltesesongen «skjer tre uker tidligere enn gjennomsnittet, og tidligere enn i det rekordsettende smelteåret 2012».

Høytrykk

Et vedvarende værmønster har satt scenen for den nåværende toppen i smelting, ifølge Mote.

- Vi har hatt en blokkerende høytrykksrygg som har blitt forankret over Øst-Grønland gjennom mye av våren, noe som førte til smelteaktivitet i april. Dette mønsteret har vedvart, sier Mote.

Høytrykksryggen henter varm, fuktig luft fra Sentralatlanteren til deler av Grønland, noe som fører til varmere temperaturer over isen.

I løpet av de siste to ukene, ble høytrykksryggen enda sterkere, ettersom en annen høytrykksfront flyttet inn fra det østlige USA.

Smelteperioder Grønland nå opplever er ikke enestående; Mote noterte tilsvarende tilstander i 2012, samt i 2007 og 2010 (alle store smelteår).

Han påpeker likevel at inntil de siste tiåra, så har ikke dette skjedd.

- Vi har sett en sekvens av disse store smeltesesongene, som begynte i 2007. Hvis disse ekstreme smeltesesongene blir den nye normalen, kan det få betydelige ringvirkninger rundt om i verden, spesielt for havnivåstigning, sier Mote, og legger til:

- Grønland har vært en bidragsyter til global havnivåøkning de siste to tiåra.

Norsk ekspert: - Absolutt realistisk

- Det overraskende er egentlig at det ikke har vært ny rekord i smelting siden 2012. Det skyldes naturlige variasjoner, så det er forståelig om det nå kommer en ny rekord. For vi er sikre på at dette ikke vil stagnere, sier professor i polaroseanografi på Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen, Lars Henrik Smedsrud.

Professoren mener volumestimatet på to gigatonn issmelting per dag «høres absolutt realistisk ut».

Smedsrud, som også jobber ved Bjerknessenteret, pakker sakene i disse dager for å dra til USA - til et forskningsopphold hvor han nettopp skal fokusere på Grønlands issmelting, i regi av University of California, San Diego.

- Vi forventer at det skal smelte sjøis, og at isen på land skal fortsette å smelte, for det går jo bare én vei. Vi har jo ikke klart å strupe CO2-utslippene. Havnivåene vil stige, og det får store konsekvenser, sier Smedsrud.