Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mistet tre dager gammel sønn

Mora (20) fikk ikke keisersnitt. Fødte 18 dager over termin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • -For mange fødes for sent

  (Dagbladet.no): Lille Sajad kom til verden den 18. september på Bærum sykehus, men ble bare tre dager gammel.

  Foreldrene, Marwah Shihabv (20) og Ahmed Alassadi (27) mener barnet kunne vært reddet om det hadde blitt forløst tidligere.

  De er begge flyktninger fra Irak, men har vært bosatt i Oslo i fire-fem år, der han jobber og hun går på skole. Fødselen skulle foregå i Bærum, fordi det var fullt på Ullevål.


  Sendt hjem igjen


  Dagen for terminen, 1. september, var Marwah på sin lokale helsestasjon. Siden fosteret var blitt stort, og Marwah begynte å bli engstelig og utålmodig, ble hun samme dag sendt til Bærum sykehus for vurdering.

  Her ble hun undersøkt med bl.a. ultralyd, men sendt hjem igjen med beskjed om at alt var normalt og at hun måtte vente.

  Etter tre dager ble hun undersøkt på nytt, men fikk samme beskjed. Slik fortsatte det - hun ble undersøkt flere ganger og gitt samme beskjed helt fram til 17. september.

  Denne dagen hadde hun ny time for undersøkelse om morgenen - det var da gått 17 dager over termin hos den førstegangsfødende 20-åringen.

  Siden det var lite tegn på at fødselen var i gang, ble hun også nå sendt hjem med beskjed om å vente.

  - Men ved 12-tiden begynte jeg å få vondt, og det blødde litt. Vi dro derfor tilbake til sykehuset, og jeg ble innlagt, forteller Marwah.


  Spurte om keisersnitt


  Riene ble stadig sterkere, og tidlig på kvelden fikk hun smertestillende i form av epidural.

  - Vi var engstelige begge to, og jeg spurte om det ikke var best å ta keisersnitt, for jeg så hvor vondt hun hadde, sier Ahmed.

  Men han fikk beskjed om at det ikke var aktuelt, at alt kom til å gå bra.


  Ble beroliget


  - Legen ba meg komme og se på skjermen som viste at hjertelyd og alt var normalt, sier Ahmed.

  Da klokka var halv to om natta, og Marwah hadde en åpning på 9,5 cm, startet dramatikken: Fosterets hjertelyd ble svakere, og lege og jordmødre måtte handle raskt.

  Etter intens bruk av vakum - ifølge far ble apparatet brukt syv ganger på en halv time -ble barnet født ved 02-tiden, men det pustet ikke og legen løp avgårde med det.


  For lite oksygen


  Gutten, som veide 4200 gram ble fraktet i all hast til Ullevål universitetssykehus. Ahmed fulgte med.

  Han ble fortalt at barnet var veldig sykt, hadde fått hjerneskade, og at det ikke ville leve mange dagene. Det hadde fått for lite oksygen under fødselen.

  De nybakte foreldrene fikk være sammen med sønnen i tre døgn. Marwah fikk ha ham i senga si.

  - Jeg er veldig glad for det. Han var en skjønn liten gutt, men han var helt stille, sier hun, og viser fram bildene.


  Ingen beklagelse


  - Vi spurte flere ganger, men ingen kunne fortelle oss hva som hadde gått feil. Overlegen som styrte fødselen på Bærum sa til oss at det ikke var hans feil, sier Ahmed.

  Foreldrene har ikke fått noen beklagelse fra sykehuset.

  Marwah har tunge dager, og har få å snakke med om det som skjedde.

  - Jeg synes det er veldig vanskelig å konsentrere meg om skolearbeidet. Jeg tenker og tenker på barnet. Livet føles så meningsløst nå, sier hun.


  Ekstern gransking


  - Vi forstår foreldrenes fortvilelse og sorg og er svært lei oss for at barnet døde. Hendelsesforløpet har vært gjenstand for nøye intern vurdering, og vi kan ikke se at vi har avveket fra gjeldende behandlingsrutiner for fødsler som skjer etter termin.

  - Vi har imidlertid bedt uavhengige eksterne eksperter om å vurdere overvåkingen av fødselen. Hendelsen er også meldt til fylkeslegen.

  Etter fødselen som endte så tragisk har foreldrene vært tilbake på sykehuset for samtale, sier medisinskfaglig direktør ved Sykehuset Asker og Bærum HF, Ole Tjomsland i en kommentar til Dagbladet.


  Må ha felles praksis


  Det vanlige er at fødselen settes i gang når svangerskapet er 42 uker - to uker etter termin. Nina Schmidt i Den Norske Jordmorforening sier det kan settes spørsmåltegn ved at man lar en førstegangsfødende vente såpass lenge som 18 dager over termin, når barnet er så stort.

  - Men den finnes ingen ensartet praksis når det gjelder dette. Mange sykehus setter en grense ved 14 dager over termin, før fødselen settes i gang.

  Det burde så absolutt være felles retningslinjer her, for å sikre en trygg omsorg for de fødende, sier Schmidt til Dagbladet.

 • Les også: -For mange fødes for sent
FIKK TRE DAGER: Marwah Shihab(20) og Ahmed Alassadi(27) fikk være sammen med sin nyfødte sønn i tre dager før han døde som følge av store hjerneskader. Her på Ullevål universitetssykehus. Den dramatiske fødselen skjedde 18 dager over termin, på Bærum sykehus. FOTO: PRIVAT
FIKK TRE DAGER: Marwah Shihab(20) og Ahmed Alassadi(27) fikk være sammen med sin nyfødte sønn i tre dager før han døde som følge av store hjerneskader. Her på Ullevål universitetssykehus. Den dramatiske fødselen skjedde 18 dager over termin, på Bærum sykehus. FOTO: PRIVAT Vis mer
STOR GUTT: Lille Sajad fikk store hjerneskader som følge av oksygenmangel, fikk foreldrene vite.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling