Mistet tre lekekamerater

ALTA (Dagbladet): Vantro lekekamerater ble vitner til brannen der tre søsken ble flammenes brutale rov. Moren og to andre søsken reddet livet. Faren var bortreist da flammene raste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En forferdelig opplevelse. Jeg skjelver ennå, sier nabo Oddvar Johansen. Først så han mor og sønn på halvannet år redde seg ut av det brennende huset, deretter datteren på 15 år som hoppet ut av et vindu i andre etasje.

- Jeg sovnet og finner ikke barna! Jeg finner ikke barna! Hun ropte det flere ganger. Hun virket helt i sjokk da jeg fikk henne i hus, forteller Johansen.
Naboer forsøkte å redde barna. De satte opp stiger mot soveromsvinduene i andre etasje, men varmeutviklingen var så sterk at de måtte gi opp.

Tredje søndag i advent endte tragisk for Alta-familien. Tre av familien på omkom.

Den 37 år gamle moren, hennes halvannet år gamle sønn og datteren på 15 berget seg ut av den overtente eneboligen. Tvillingguttene på tre år og deres 13 år gamle søster mistet livet.
Familiefaren er for tida på arbeid i Ålesund. I går formiddag fikk han det fryktelige dødsbudskapet fra politiet, via telefon.

Nærmeste nabo, Oddvar Johansen, forteller lavmælt om den dramatiske søndagen. Men det gjør vondt. 58-åringen sliter med følelsene mens han forteller hva som skjedde:

Oppløst i tårer

Ved 10-tida i går morgs ruslet han rundt på kjøkkenet for å lage seg frokost. Ute er det frost og 10 minusgrader. Til sin store forskrekkelse ser Johansen at det brenner i nabohuset - bare fem meter unna. Før han får summet seg ser han fembarnsmoren komme styrtende ut av huset med minstebarnet under armen.

- Jeg sprang ut på trappa, og ropte dem inn. Jeg gikk for å hente noen pledd til henne og barnet, så de kunne få varmen i seg.

- Hun var helt i oppløsning fordi fire av barna var igjen i huset. Hun klarte ikke å finne dem på grunn av røyken.
- Mens jeg pakket dem inn i teppene, så vi gjennom vinduet at også eldstejenta på 15 år klarte å berge seg ut.

- Heller ikke hun hadde klær på. Hun hoppet fra annen etasje og ned i snøen, forteller han videre.

Han forsøker så godt han kan å trøste den sterkt oppskakede kvinnen og de to barna. De blir hos ham helt til helsepersonell, politi og brannvesen kommer til stedet og tar seg av dem.

Full fyr

Røykdykkere blir umiddelbart sendt inn i huset for å lete etter tvillingene og tenåringsdatteren som ennå ikke er kommet ut. Men de må gi tapt. De klarer ikke sloss mot den brennende heten og den tette røyken.

- Dette er brutalt og tragisk. Det føles så meningsløst. Jeg har en fryktelig vond følelse. De ungene har jeg jo sett hver eneste dag. Vi har vært naboer i 11 år. Nå er de borte, sier Johansen stille.

Varmen fra nabohuset var så sterk at flere ruter i huset hans sprakk.

- Hadde det vært vind i dag, tror jeg også mitt hus hadde gått med. Varmen var intens og boligen ble overtent på kort tid, sier han.

Kamerater

Stemningen er dyster på Kronstad. Det nedbrente huset minner alle i boligfeltet om den ufattelige tragedien. Derfor legger brannen også en demper på juleforberedelsene. Mange barn har mistet sine leke- og skolekamerater. Flere av de yngste kan ennå ikke fattet det som har skjedd.

- Jeg kjente dem jo alle sammen. Hvorfor måtte dette skje nå like før jul, spør 15 år gamle Lillian Paulsen. Hun har ennå ikke fått sjansen til å snakke med sin bestevenninne, som så vidt unnslapp ilden.

OMKOM: Politiet fant seint i går kveld en av de innebente barna.