Kongsberg-drapene:

Mistet vennen: - Mye omtanke

Anne Høva Glenna og Kjell Guldvog Staalesen har mistet en venn i tragedien i Kongsberg. De har tent lys og lagt ned blomster.

I OMFAVNELSE: Toril Dahl Brandt, Anne Høva Glenna (i midten) og Kjell Guldvog Staalesen klemmer og støtter hverandre etter å ha mistet en nabo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
I OMFAVNELSE: Toril Dahl Brandt, Anne Høva Glenna (i midten) og Kjell Guldvog Staalesen klemmer og støtter hverandre etter å ha mistet en nabo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

KONGSBERG (Dagbladet): Ved flere adresser i Kongsberg ligger det blomsterbuketter og tente lys. Flere naboer er lørdag ute for å vise omtanke og minnes de fem som ble drept onsdag.

Espen Andersen Bråthen (37) er siktet og har erkjent drapene, men ikke tatt stilling til straffskyld.

- Så skjørt er livet, sier Anne Høva Glenna.

Hun går vanligvis den 200 meter lange turen for å handle på Coop-butikken, men onsdag gjorde hun ikke det. Nå tenker hun på at hun kunne ha vært blant de drepte, dersom hun gikk sin vanlige tur.

- Det er tilfeldigheter, sier hun.

Ektemannen Kjell Guldvog Staalesen (76) skulle på et møte da tragedien rammet byen, og kom midt oppi det. Minutter seinere ble det observert en skadd eller død person i gata, forteller de.

- Gjør inntrykk

De to kjente en av kvinnene som mistet livet, og forteller at forholdet etter hvert ble mer og mer personlig og nært.

- Vi har lagt ned blomster, tent lys og vært i kirken. Det har vært veldig stille, alle holder litt rundt hverandre. Det gjør inntrykk med de unge som holder rundt hverandre og legger ned blomster. Jeg blir så rørt av de store bukettene de kommer med. Det er helt utrolig at de tar det innover seg.

- Jeg opplever et sterkt samhold og folk ringer og sender meldinger, både familie, kjente og litt mindre kjente, for å høre hvordan det går med oss i Kongsberg. Det er mye omtanke, sier Glenna.

HJERTER: Det er hengt opp hjerter med tekst rundt omkring i Kongsberg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HJERTER: Det er hengt opp hjerter med tekst rundt omkring i Kongsberg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Ble redd

Staalesen havnet midt i dramaet som utspilte seg onsdag kveld, mens Glenna fulgte dramaet hjemmefra.

- Jeg var hjemme og hørte helikopter over hustaket. Jeg tenkte at noen skulle hentes til sykehus. Så ble det veldig nært og veldig mye lyd, så jeg løp ut på terrassen for å se. Da var det flere helikopter og sterke lyskastere.

Hun sjekket lokalavisa, og så der at det var en dramatisk situasjon med en mann med pil og bue.

- Så skjønte jeg etter hvert at det var dramatisk, og så masse blålys fra overetasjen. Da kom jeg på at jeg ikke hadde låst døra, og gjorde det. Da begynte jeg å bli litt redd, sier hun.

Statsminister Jonas Gahr Støre og justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Kongsberg. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer

Familier i sorg

Politiet har innkalt til en ny pressekonferanse om angrepet i Kongsberg klokka 14 lørdag. Der vil navnene på dem som ble drept bli offentliggjort.

Koordinerende bistandsadvokat, Astrid Røkeberg, representerer ofrenes familier.

- De er i sorg, og har det tungt og vanskelig, sier Røkeberg til Dagbladet lørdag.

Politiet har undersøkt en lang rekke hypoteser om hvorfor Espen Andersen Bråthen gikk til angrep.

- Den hypotesen som er styrket mest, er at bakgrunnen er sykdom, sa politiinspektør Per Thomas Omholt på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Årsaken til denne styrkingen er hva Bråthen selv har forklart, og at hans forklaring stemmer godt med resten av etterforskningen, sa han.

- Hypotesen som er styrket hittil, er at han har tenkt disse tankene som han har utført på forhånd, men ikke lenge, kanskje. Dette er en hypotese som er styrket, men ikke fasiten, sa Omholt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer