Mistillit etter Gholam-avgjørelse

Etter at Justisdepartementet i dag kunngjorde at familien Gholam får bli i Norge, varsler Fremskrittspartiet et mulig mistillitsforslag mot statsråd Hanne Harlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistanske myndigheter har stadfestet at familien Gholan har pakistansk nasjonalitet, melder NTB.

Familien har levd uten personnummer siden 1996, og har ikke hatt rett til verken arbeid, sosialhjelp eller skolegang.

- Nå faller disse rettighetene på plass. De kan også få pass og reise ut av Norge. Dette er en stor lettelse, sier familiens advokat Trond Romstad.

Høyres justispolitiske talsmann Bjørn Hernæs karakteriserer avgjørelsen fra Justisdepartementet som en skandale, og mener at statsråd Harlem har belønnet løgnaktighet og grove brudd på utlendingsloven med opphold i Norge.

- I første møte etter pinse vil jeg ta opp saken i justiskomiten, sier Hernæs, som ser det som en selvfølge at komiteen innkaller Hanne Harlem for en oppklarende runde.

Bjørn Hernæs får støtte fra Fremskrittspartiet i kveld:

- Det er overveiende sannsynlig at Fremskrittspartiets stortingsgruppe på tirsdag, i forbindelse med en debatt om flyktningspørsmål, vil fremsette mistillitsforslag mot Hanne Harlem, sier Frp-formann Carl I. Hagen til NTB.

Gholan-familien fikk opprinnelig oppholdstillatelse i Norge på grunnlag av opplysninger om at de var fra Afghanistan. I 1996 ble tillatelsen omgjort på grunn av mistanke om at familien hadde oppgitt falsk identitet. Familien ble utvist i 1997, men fikk likevel avgrenset amnesti året etter. Betingelsen den gangen var at myndighetene skulle klarlegge nasjonaliteten og identiteten til familiemedlemmene.

En pressemelding fra Justisdepartementet i dag sier at norske myndigheter mener familien Gholan har oppfylt vilkårene knyttet til amnestiet fra 1998.

Saken løses nå ved at familien Gholam aksepterer identiteten på de lånte pakistanske passene de hadde da de kom til Norge, skriver NTB.

- Pakistanske myndigheter har bare villet utferdige reisedokumenter på disse navnene, selv om det er påvist at disse personene faktisk lever i Pakistan, sier Romstad.