Mistillit i Israel etter Irak-avtale

Israelere trekker et lettelsens sukk over at Irak-konflikten serut til å være løst for denne gang, men kritiserer samtidig regjeringens håndtering av krisen. Arbeiderpartiet vil legge fram mistillitsforslag mot regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Samtidig som regjeringen sa at det var liten fare for angrep, oppfordret de befolkningen til å beskytte seg mot angrep med kjemiske og biologiske våpen. Regjeringen ga oss følelsen av at hele landet var truet, sa arbeiderpartirepresentanten Yossi Beilin.

Ingen gledesdans

Det var ingen gledesdemonstrasjoner i gatene i Jerusalem og Tel Aviv i dag. Men svært mange reagerte på Kofi Annans gjennombrudd med lettelse.

- Vi hadde kanskje egentlig ikke trodd at Israel skulle bli rammet ved en eventuell konflikt. Men vi var jo blitt nervøse av alt dette gassmaske-pratet. Det ga mange av kundene våre uttrykk for, slo en kelner ved en av Jerusalems travle kafeer fast.

Det er nettopp denne angsten kommentatorer griper fatt i når de analyserer regjeringens håndtering av krisen: Dårlig og til dels sprikende informasjon er karakteristikkene. Dessuten blir det påpekt at regjeringen burde hatt en langt bedre beredskap i tilfelle krise.

Panikk

På den måten ville man ha klart å forhindre panikk-følelsen som oppsto da gassmasker og vaksiner plutselig ble mangelvare. Særlig i Tel Aviv der 39 av Saddam Husseins scud-raketter slo ned i 1991, var panikken stor.

Mange fikk inntrykk av at Israel sto overfor en snarlig utryddelse. Menneskerettighetsorganisasjonene har på sin side pekt på at palestinerne ikke fikk utdelt gassmasker.

Regjeringen ble også kritisert for ikke å ha kommet med saklig informasjon om konflikten.