Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lukket høring om terrorsikring:

Mistillit mot regjeringen fortsatt aktuelt

Mandag var det lukket høring om Riksrevisjonens flengende kritikk av regjeringen for manglende terrorsikring. - Høringen i dag bekrefter bildet, sier Dag Terje Andersen (Ap).

TERRORSIKRING: Dag Terje Andresen (Ap) og Svein Harberg (H) etter kontroll- og konstitusjonskomiteens lukkede høring på Stortinget om Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TERRORSIKRING: Dag Terje Andresen (Ap) og Svein Harberg (H) etter kontroll- og konstitusjonskomiteens lukkede høring på Stortinget om Riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrevisjonen har i flere rapporter kritisert regjeringen for mangelfull innsats for å sikre at Forsvaret og politiet trygger viktig infrastruktur og mulige mål for terror eller angrep i krig.

- Høringen i dag har styrket inntrykket av kritikken Riksrevisjonen har gitt, sier kontroll- og konstitusjonskomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) til Dagbladet etter seansen i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Han kan ikke gå inn på detaljer fordi dette handler om opplysninger som er hemmeligstemplet av hensyn til nasjonal sikkerhet.

Statsminister Erna Solberg (H), seks tidligere og nåværende statsråder, politidirektøren og forsvarssjefen måtte alle møte for kontroll- og konstitusjonskomiteen for å svare for seg.

Aktuelt med mistillit

Tidligere i høst sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at hele spekteret av reaksjoner kunne bli aktuelt i denne saken, inkludert mistillit mot regjeringen. Andersen bekrefter at denne vurderingen fremdeles står seg etter den siste høringsrunden.

- Ja, og det er fremdeles med utgangspunkt i at Riksrevisjonen bruker den sterkeste kritikken den kan frembringe, sier Andersen.

Han påpeker også at regjeringen ga feil inntrykk til Stortinget sist saken var under behandling i 2017.

Statsminister Erna Solberg står fast på at regjeringen ikke har feilinformert.

- Nei, jeg mener ikke vi har feilinformert Stortinget. Men vi kunne vist kompleksiteten og utfordringene med dette arbeidet på et tidligere tidspunkt. Istedenfor at det kom litt fra Justisdepartementet og litt fra Forsvarsdepartementet, så kunne vi informert mer helhetlig, sier Solberg til NTB.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes er enig med Andersen.

- Dagens høring styrker bildet vi har hatt av denne saken og bekrefter at vi er på riktig spor, sier han til Dagbladet.

Kraftigste kritikk mulig

Til grunn for den lukkede høringen mandag ligger en gradert rapport fra Riksrevisjonen som kom like før sommeren i år. Deler av rapporten er nå stemplet ugradert.

I rapporten gjentar Riksrevisjonen at terrorsikringen er sterkt mangelfull og at situasjonen er «svært alvorlig».

Denne karakteristikken er den sterkeste Riksrevisjonen kan bruke, og brukes bare om saker der konsekvensene for samfunnet eller berørte borgere er svært alvorlige, for eksempel risiko for liv eller helse.

Rapporten omtaler både sikringen av «skjermingsverdige objekter», altså særlig viktige steder og installasjoner som må beskyttes fra angrep, og «sikringsstyrker», altså personell som kan rykke ut når det oppstår en situasjon.

Riksrevisjonen mener at det vil ta lang tid før sikkerhetsnivået kommer dit at det er i tråd med sikkerhetsloven og vedtak fra Stortinget, og at det ikke er bevilget nok penger til arbeidet. De konkluderer også med at Forsvaret og politiet har for dårlig felles forståelse for arbeidet.

- Omfattende prosjekt

Solberg bekreftet i dag at regjeringen ikke kan garantere at Forsvaret er i mål med å sikre alt av bygg og infrastruktur som må sikres, innen 2025.

- Dette kan jeg ikke si noe nytt om før vi er ferdige. Det må lages planer for veldig mange objekter, og det er begrensninger i ressursene for å bygge. Alt dette må analyseres, sier Solberg.

Ovenfor Dagbladet sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) at regjeringen tar kritikken fra Riksrevisjonen på alvor.

- 2025 er ingen tidsfrist, men et plantall for når vi ser det som realistisk å ferdigstille siste del av et meget omfattende prosjekt for grunnsikring av skjermingsverdige objekter, skriver han i en epost til Dagbladet.

Bakke-Jensen legger til at Forsvarsdepartementet etter Riksrevisjonens forrige rapport tilførte nye 450 millioner kroner til rammene til en allerede vedtatt langtidsplan. Han hevder også at Heimevernets operative evne er forbedret, at treningsmengden skal økes og at materiell skal fornyes - noe som skal bidra til styrket objektsikring.

- Totalt bevilges om lag 180 millioner kroner til grunnsikring av objekter i forsvarssektoren, sier forsvarsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!