Mistillit mot Solheim

Norges Naturvernforbunds skjebne avgjøres i neste uke. Da blir det klart om forbundet slår seg selv konkurs, eller om sentralstyret skal gjøre et siste desperate forsøk på å få til avtaler med kreditorene som er til å leve med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig uttrykker klubben og de ansatte i Norges Naturvernforbund mistillit til forbundets sentralstyre.

- Vi har ikke lenger tillit til den valgte ledelse i Norges Naturvernforbund. Etter gjentatte brudd på hovedavtalen og arbeidsmiljøloven, og nå sist sentralstyrets forsøk på å ansette ny økonomisk og administrativ leder til en skyhøy lønn, ser vi ikke lenger grunn til å føle lojalitet overfor den valgte ledelse, sier nestleder i forbundets klubb, Siri Nilsen, til Dagbladet.

Mulig konkurs

Det lyktes ikke Dagbladet i går å få en kommentar fra leder Erik Solheim, men sentralstyremedlem Helene Bank sier til Dagbladet at hun har forståelse for klubbens mistillit.
- Når sentralstyret bryter hovedavtalen må man være forberedt på slike reaksjoner, men jeg står fast på at vi handlet i en nødssituasjon. Vi så det slik at en ny økonomisk/administrativ leder kunne være til hjelp i forbundets håpløse situasjon, sier hun.

De ansattes tillit til sentralstyret kan fort komme til å være en underordnet sak. Helene Bank sier rett ut at det allerede i neste uke kan være kroken på døra for Naturvernforbundet sentralt. Sentralstyret har engasjert advokat for å utrede forbundets muligheter. Utredningen skal være klar i begynnelsen av neste uke. Den har, ifølge Helene Bank, bare to mulige konklusjoner:

  • Avvikling av forbundet sentralt.
  • Frivillig gjeldsordning.

- Frykter du at du og de øvrige styremedlemmene kommer til å bli stilt til ansvar for mangelen på økonomistyring ved en eventuell konkurs?

- Ja, det frykter jeg, men det vil føles urettferdig. Undertegnede og de øvrige i styret har lagt ned et betydelig arbeid for å berge forbundets økonomi. Like fullt vedkjenner jeg meg mitt ansvar, sier Bank.

Ny organisasjon

Helene Bank tror imidlertid at Naturvernforbundet vil gjenoppstå i en eller annen form selv om det skulle ende med avvikling.

- Selv om sentralleddet blir avviklet, vil fylkeslagene og lokallagene bestå. Jeg tar for gitt at fylkeslagene da kommer til å ta initiativet til et ekstraordinært landsmøte i løpet av høsten, sier Bank.