- Misunner jaggu ikke de som skal vurdere Breivik

Men rettseksperter er uenige etter konfrontasjonen i dag.

 SAMMEN - OG UENIGE:  Henning Værøy (til venstre) og Pål Grøndahl er uenige om hvor den endelige konklusjonen på Anders Behring Breiviks tilregnelighet vil lande. Her - fra Lommenmannen-saken i 2010 - jobbet de sammen som rettsoppnevnte sakkyndige. Arkivfoto: Heiko Junge, NTB SCANPIX.
SAMMEN - OG UENIGE: Henning Værøy (til venstre) og Pål Grøndahl er uenige om hvor den endelige konklusjonen på Anders Behring Breiviks tilregnelighet vil lande. Her - fra Lommenmannen-saken i 2010 - jobbet de sammen som rettsoppnevnte sakkyndige. Arkivfoto: Heiko Junge, NTB SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Begge har lang utdanning og erfaring i å skjønne seg på folks psyke. Begge har lang erfaring fra rettssaler, og begge har observert Andreas Behring Breivik mange dager i rettssal 250 i Oslo tinghus.

Men de er likevel ikke enige om Breivik ender med å bli erklært tilregnelig eller ikke.

- Han snakker seg til mindre og mindre troverdighet. Men det har ikke noe direkte å gjøre med tilregnelighetsbegrepet i juridisk forstand. Jeg har ikke observert noen psykotiske trekk som tilsier at han ikke blir er klært tilregnelig etter straffelovens paragraf 44, konkluderer rettspsykiater Henning Værøy etter Breiviks konfrontasjoner med aktor og de oppnevnte rettspsykiaterne onsdag ettermiddag.

-Har ikke snakket seg inn Psykolog Pål Grøndahl har foreløpig landet på motsatt konklusjon:

- Etter timene i retten i ettermiddag er det iallefall ikke noe som tyder på at han har snakket seg inn i tilregneligheten, for å si det på den måten, konkluderer Grøndahl.

De to ekspertene er enige om at Breivik har snakket seg bort i mange faktaspørsmål og resonnementer i dag.

- Han utviser en nærmest paranoid evne til å tolke virkeligheten rundt seg i sitt eget bilde. På mange av spørsmålene om hvor han har såkalte fakta fra, viser han til ulne begreper som «samfunnet skjuler»  og «alle vet».

- Hele Norge skjønner
- Han påstår blant annet at «hele Norge skjønner» hvorfor han gjorde som han gjorde. Skjønner virkelig hele Norge det, svarer Grøndahl retorisk.

Helge Værøy er glad det ikke er han som skal bestemme til slutt hvor Breivik ender på skalaen for straffeansvar.

- Jeg misunner jaggu ikke de som skal vurdere om han er  tilregnelig eller ikke tilregnlig, sier Værøy.