Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Misvisende om atomkraft fra statsministeren

Denne generasjonen blir nemlig nødt til å rydde opp der forrige generasjon utviste uansvarlighet og handlingslammelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nettutgaven av Dagbladet 15.01.2008 er det å lese at statsminister Jens Stoltenberg har besøkt elevene i 3. klasse på Oslo katedralskole. Der har han i følge avisen uttalt at atomkraft er uaktuelt i Norge og mer spesifikt at det vil ta 40-50 år til alle forholdene rundt thoriumbasert atomkraft vil bli avklart.

Den siste uttalelsen er sann, like fullt er den misvisende. Det er sant at den såkalte akseleratordrevne thoriumteknologien (Rubbiareaktoren) kan ligge flere tiår frem i tid. Stoltenberg sier han «følger spent med» på hva forskerne finner ut om thoriumbasert atomkraft.

Da burde han også fortelle elevene at allerede i dag eksperimenterer forskere med modifikasjoner av eksisterende uranbaserte atomkraftverk for å utnytte thorium. Og at denne teknologien ligger mye nærmere kommersiell energiproduksjon enn 40-50 år frem i tid. Samt at særlig India, med sine store thoriumreserver, deltar aktivt i denne forskningen og har hatt fungerende prototyper i drift.

Alle problemer med thoriumteknologien er ikke løst (i likhet med situasjonen for CO2-rensing), like fullt representerer den en vesentlig forbedring av eksisterende uranbaserte kjernekraftverk. Verden har store thoriumreserver og thoriumreaktorer produserer mye mindre langlivet radioaktivt avfall enn uranreaktorer.

At Norge, et land som har blitt rikt pga. forurensende olje, skal stille seg på sidelinjen rundt å utforske og utnytte disse mulighetene for energiproduksjon, er uklokt økonomisk og umoralsk i forhold til millioner av mennesker som mangler energi og trues av miljøødeleggelser forårsaket av fossile brensler.

Særlig i en tid der realfagsutdanningen, forskning, miljø, energi og en mer rettferdig verden opptar store deler av samfunnsdebatten, er det bekymringsfullt at statsministeren kommer med misvisende uttalelser om atomkraft til unge mennesker.

Denne generasjonen blir nemlig nødt til å rydde opp der forrige generasjon utviste uansvarlighet og handlingslammelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media