«Mitch» har nå krevd 11 500 liv

Utmattede hjelpearbeidere slet i dag videre i ruinene som orkanen «Mitch» etterlot seg på sin ødeleggelsesferd gjennom Latin-Amerika. I formiddag var tallet på omkomne i orkanen kommet opp i 11 500.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Mexico sendte ut en innstendig bønn til resten av verdenssamfunnet om å hjelpe befolkningen i de sentralamerikanske land som er rammet av orkankatastrofen. Storbritannia har sendt et stort lasteskip med forsyninger og et helikopterfartøy med redningsutstyr til området.

Millioner av mennesker er etter orkanen truet av jordskred, epidemier og landminer fra borgerkrigene på 1970- og 80-tallet. Minene er spesielt tallrike i Nicaragua og nabolandet Honduras, der de USA-støttede Contras-opprørerne hadde sine baser under krigen mot den venstreorienterte sandinistregjeringen.

Mexicos president Ernesto Zedillo ba i dag i et brev til USAs president Bill Clinton, EU-landenes statssjefer og andre ledere om økonomisk hjelp til å rydde opp etter «Mitch». Dette er den verste orkanen som har rammet Mellom-Amerika på mer enn 200 år.

Ved siden av de 11 500 som til nå er funnet omkommet, er 13 000 meldt savnet i de orkanherjede områdene i Honduras, Nicaragua, El Salvador og Guatemala. «Mitch» er dermed den verste naturkatastrofen siden den store orkanen i 1780, som krevde anslagsvis 22 000 liv.

(NTB)