NYE FORSØK: Amerikanernes Midtøsten-utsending George Mitchell skal torsdag og fredag gjøre nye forsøk på å få palestinerne og israelerne til å gjenoppta forhandlingene. Foto: REUTERS / Khaled al-Hariri / SCANPIX
NYE FORSØK: Amerikanernes Midtøsten-utsending George Mitchell skal torsdag og fredag gjøre nye forsøk på å få palestinerne og israelerne til å gjenoppta forhandlingene. Foto: REUTERS / Khaled al-Hariri / SCANPIXVis mer

Mitchell gjør nytt forsøk i Midtøsten

Vil få igang forhandlinger mellom palestinerne og israelerne. Men oppgaven er tung.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell gjør torsdag og fredag et nytt forsøk på å få til forhandlinger mellom palestinerne og israelerne. Men oppgaven er tung.

Mitchell skal møte partene torsdag og fredag, men amerikanernes forsøk på å få fortgang i fredsarbeidet har så langt ikke ført fram.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kritiserte onsdag palestinerne for kravene de har satt til nye forhandlinger.

- Palestinerne har klatrer opp i et tre og liker seg der oppe, sier han.

- Folk henter stiger til dem. Vi henter stiger til dem. Jo høyere stige, jo høyere klatrer de opp, sa Netanyahu i en uttalelse til pressen.

Diplomater har brukt lignende bilder de siste månedene for å beskrive George Mitchells forsøk på å få president Mahmoud Abbas til å trekke kravene han stiller til forhandlinger med Israel.

Abbas sier han vil gjenoppta forhandlingene om opprettelsen av en palestinsk stat kun når Netanyahu stanser all byggeaktivitet i bosetningene på den okkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Netanyahu nekter å etterkomme kravet om full byggestans i bosetningene, som i dag huser over 500.000 israelere.

Full byggestans i de israelske bosetningene er og blir en forutsetning for å gjenoppta forhandlingene om en fredsavtale, slo palestinernes statsminister Salam Fayyad fast overfor NTB denne uken.

(NTB)