Mitrokhin-arkivet: Ga norske kirkebøker og pass til KGB

Kirkebøkene kan ha blitt brukt til å gi illegale KGB-agenter norsk identitet.

PÅSTÅR OSVALD GA KIRKEBØKER TIL KGB: I Mitrokhin-arkivet står det at Asbjørn Sunde, som ble spiondømt 1954, hadde skaffet KGB pass «og blanke og utfylte norske kirkebøker». I spion-dommen fra 1954 står det at Sunde skaffet bostedsattester og norske pass. Foto: AKTUELL/NTB SCANPIX
PÅSTÅR OSVALD GA KIRKEBØKER TIL KGB: I Mitrokhin-arkivet står det at Asbjørn Sunde, som ble spiondømt 1954, hadde skaffet KGB pass «og blanke og utfylte norske kirkebøker». I spion-dommen fra 1954 står det at Sunde skaffet bostedsattester og norske pass. Foto: AKTUELL/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les alt om spionavsløringene her!

(Dagbladet): I dag skriver Dagbladet om den russiske KGB-agenten som hadde kodenavnet «Gratsjov». KGB-agenten var spesialist på sabotasjeaksjoner og minelegging.

I en årrekke opererte agenten i Norge, og gjennomførte illegal operasjoner, står det i Mitrokhin-arkivet. Arkivet har vært hemmeligstemplet i over 30 år, og den siste uka har Dagbladet for første gang kunne publisere den norske delen av arkivet.

Les også: «Kodenavn «Gratsjov»: Superspionen som drev sabotasjeoperasjoner i Norge»

Hemmelig sabotasjeaksjon I Mitrokhin-arkivet blir «Gratsjov»s oppdrag i Norge beskrevet. Først og fremst skulle han finne steder i Norge hvor Sovjetunionen kunne utføre fallskjermsdropp for etterretnings- og sabotasjeaksjoner. I tillegg skulle han etablere deponer og verve norske agenter.

«Gratsjov» fikk ordre fra 13. avdeling i KGB. Ifølge CIA hadde 13. avdeling ansvar for å utføre spesielle operasjoner, «som kidnapping, drap og sabotasje».

- Farlig mann Dagbladet har på bakgrunn av notatene i arkivet klart å identifisere minkfarmen KGB-agenten brukte som base i Skandinavia, og dansken som drev minkfarmen sammen med ham. Dansken, Jørgen Pedersen (82), var ikke kjent med at «Gratsjov» var KGB-agent, men ble seinere kontaktet av dansk sikkerhetspolitiet (PET) etter at minkfarmen hadde dukket opp i en spionsak i Sør-Afrika på begynnelsen av 80-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer