Gunhild og Petter Stordalen inviterte til luksusmiddag i New York:

- Mitt bidrag er veldig klart og tydelig. Jeg tjener penger, som Gunhild bruker

Gunhild og Petter Stordalen samlet samfunnstoppene til luksusmiddag i New York under FNs høynivåuke.

STØTTER: Petter Stordalen er med kona Gunhild til New York i forbindelse med en konferanse om bærekraftig matproduksjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STØTTER: Petter Stordalen er med kona Gunhild til New York i forbindelse med en konferanse om bærekraftig matproduksjon. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): For drøyt tre år siden startet hotellkongen og ektefellen, legen og miljøforkjemperen EAT-stiftelsen. Fra å være et løst samtaletema rundt kjøkkenbordet til Gunhild og Petter Stordalen, har det vokst til å bli et viktig globalt nettverk som samler ledende forskere, næringslivstopper, matindustrien, organisasjoner og politikere.

Dagbladet fikk være med da EAT inviterte samfunnstoppene til luksusmiddag i New York under FNs høynivåuke. Festmåltidet ble arrangert sammen med stiftelsen til kjendiskokken Jamie Oliver og World Food Program og var laget av kokker fra den verdenskjente danske restauranten Noma.

SJEKKER UT MENYEN: Gunhild Stordalen, helseminster Bent Høie (H) og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) fikk se kokkene fra Noma kreere lekre retter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJEKKER UT MENYEN: Gunhild Stordalen, helseminster Bent Høie (H) og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) fikk se kokkene fra Noma kreere lekre retter. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er helt fantastisk at disse aktørene møtes i en grønn kontekst. Det er en veldig bra coctail av folk, forteller Gunhild Stordalen entusiastisk til Dagbladet før middagen begynner.

- Bare veskebærer

Utenfor fasjonable Riverpark, som vender ut mot East River, står Petter Stordalen kledd for fest.

- Her er jeg bare en veskebærer. I dag er jeg ikke det en gang, sier han til Dagbladet og ler.

For tredje året på rad arrangerer EAT arrangementer i forbindelse med at FN avholder sin årlige høynivåuke. Denne uka samles ledere fra hele verden i New York.

EAT prøver å få alle til se hvordan sunn mat, dyrevelferd, klima og miljø henger sammen gjennom forskning, politikk og næringsliv.

- Jeg setter meg på et vis på skolebenken hver gang jeg er her i New York med EAT, sier Petter Stordalen.

FORRETNINGSMANN: Petters mål er å drive butikken godt nok til å kunne støtte Gunhilds arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORRETNINGSMANN: Petters mål er å drive butikken godt nok til å kunne støtte Gunhilds arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Men å få oppmerksomhet under slike forhold koster flesk, og hotellkongen er klar på hvordan han kan bidra.

- Mitt bidrag er veldig klart og tydelig. Jeg tjener penger, som Gunhild bruker. Mitt bidrag er å drive butikken så godt at jeg kan fortsette å støtte arbeidet, sier han, mens han står utenfor og sier velkommen til kjente.

- Har det bra

- Jeg er veldig stolt av det Gunhild gjør. Det er fascinerende at et lite prosjekt som begynte i Nordic Choice med å fokusere på mat har blitt tatt helt hit og nå diskuteres i FN, sier Petter Stordalen.

Gunhild Stordalen har ikke fortsatt å engasjere seg for fullt i EAT selv om de to siste åra har vært fryktelig tøffe. Høsten 2014 fikk etter at hun fikk diagnosen diffus kutan systemisk sklerose. Det er en aggressiv, revmatisk sykdom med potensielt dødelig utfall.

Nå er hun tilbake for fullt etter å gått igjennom sin andre runde med behandling som omfatter cellegift og stamcellestøtte.

- Det går veldig bra nå, er alt hun selv vil si om situasjonen.

HOLDT TALE: Gunhild Stordalen snakket til det eksklusive selskapet på restauranten Riverpark i New York. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HOLDT TALE: Gunhild Stordalen snakket til det eksklusive selskapet på restauranten Riverpark i New York. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tidligere i høst var hun på handels- og landbruksmessa Dyrskun i Seljord. Da fortalte hun at hun hadde vært gjennom en tøff behandling, og at det var altfor tidlig å si om effekten ville vedvare. Hun fortalte også at arbeidet med EAT var hennes største smertelindring.

Ikke fastfood

Her i New York vil hun snakke minst mulig om sykdommen, men hun snakker gjerne energisk om prosjektet med å redde verden.

- Folk tror forskning er som fastfood, men det tar tid. Det tar også tid å samle parter og få dialog. Selv om det har vært mye armer og bein, så har vi kommet et langt stykke på vei, sier Stordalen.

- Hva er det store målet for deg personlig og for EAT framover?

- Dette er ettårsdagen for FNs nye bærekraftmål. Hvis ikke vi klarer å fikse det ødelagte, globale matsystemet, kommer vi ikke til å nå klimamålene. Det er helt essensielt for meg, sier Stordalen.

Gunhild Stordalen

  • Født Gunhild Melhus 15. januar 1979. Oppvokst på Kongsberg
  • Gift med hotelleier Petter Stordalen.
  • Utdannet lege og har doktorgrad i patologi/ortopedi.
  • Jobbet som modell under studietida.
  • Forkjemper for klima, miljø, helse og dyrevelferd.
  • Grunnlegger og styreleder for EAT Initiative og GreenNudge.
  • Stiftet Stordalen Foundation med ektemannen.

Imponert minister

Til stede under middagen var både helseminister Bent Høie (H) og klimaminister Vidar Helgesen (H).

- Jeg er veldig imponert over hva de har fått til på så kort tid. Det viser at Gunhild er ekstremt flink til å bygge nettverk og allianser og å få folk engasjert. Det er også imponerende at hun har klart å vise slik engasjement og aktivitet gjennom en vanskelig sykdom, sier Høie til Dagbladet.

Helgesen nikker samtykkende.

- Jeg var nok så avventende til dette for noen år siden, men det EAT har klart er å få fram viktige sammenhenger. Det dreier seg om sektorer som må snakke sammen både innenfor det offentlige og innenfor det private og mellom det nasjonale og det internasjonale, tilføyer klimaministeren.

- Noen kritiserer initiativ som dette for å være elitistiske rikingprosjekter hvor man ikke oppnår så mye mer enn å spise fine middager sammen. Hva tenker du om den kritikken?

- De som hevder det, ser ikke effektene av dette. På matsiden når vi på denne måten for eksempel fram til næringslivet og dermed helt fram til brødskuffen og matskapet til alle helt uavhengig av utdanning og økonomi. Mange andre tiltak, som å gi informasjon, når som regel i hovedsak de som allerede har det sunneste kostholdet og den høyeste levealderen, sier Høie.

FINT SELSKAP: Gunhild Stordalen, Helseminster Bent Høie (H) og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) i USA. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FINT SELSKAP: Gunhild Stordalen, Helseminster Bent Høie (H) og miljøvernminister Vidar Helgesen (H) i USA. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer