Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mitt folk blir forfulgt

PRAHA (Dagbladet): - Sammen med jødene ble vi systematisk utryddet under nazismen. Våre lidelser fortsatte under kommunismen i Øst-Europa. I dag opplever vi et nytt holocaust i Kosovo. Europa burde skamme seg som lar dette skje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske sigøynerdronningen Raya Bielenberg (69) holder rundt Hadji Zylfi Mergja, lederen for de 15000- 30000 som er igjen av romabefolkningen i Kosovo, ett år etter krigen. De to vennene har vært i Praha under den femte verdenskongressen i Den internasjonale romaunionen (IRU), den største organisasjonen for dette hardt prøvede folket. Hadji representerer minoritetene i den provisoriske Kosovo-administrasjonen. Han kommer fra Prizren, den eneste byen i Kosovo der sigøynerne lever noenlunde trygt, fordi de tyske KFOR-soldatene beskytter dem. Albanerne mener sigøynerne lot seg bruke til å hjelpe serberne under krigen.

«Tina Turner»

Raya var nylig i Kosovo, med sang, dans og trøst. Romabefolkningen hyllet gjesten fra Norge, og kalte henne sigøynernes svar på Tina Turner. IRU-kongressen takket Raya. Hun kom til Norge fra Russland for 33 år siden, og har gitt Norge en enestående posisjon i sigøynernes øyne.

- Jeg forsøker å bry meg og spre litt optimisme i elendigheten. Nå skriver jeg til Bill Clinton. Han må også bringe fred til romafolket i Kosovo, sier Raya til Dagbladet.

Energibunten Raya, som for lengst har nådd pensjonsalderen, har mange ganger fått norske og europeiske politikere i tale om diskriminering av romafolket.

Rotter

- Det er uhyggelig å se hvordan de fortsatt blir behandlet i Kosovo, hva albanerne nå gjør mot oss. Barna leker blant søppel og søle, med rotter større enn katter, sier hun.

- Situasjonen er fortsatt katastrofal, selv om ingen sigøynere er drept i Kosovo de siste månedene. Like etter krigen våget ingen sigøynere seg ut på gatene, sier Hadji. Han setter sin lit til løftene fra de albanske lederne Hashim Thaci, Ibrahim Rugova og Veton Surroi om å få stanset trakasseri av sigøynerne.

- De ga meg sitt æresord på at sigøynerne ikke har noe å frykte og at de som har rømt, kan vende tilbake.

Hadji håper at han onsdag skal få Kosovo-administrasjonen til å vedta at de nedbrente sigøynerhusene skal bygges opp igjen. Det dreier seg om 700 hus bare i Kosovska Mitrovica. Husene ble systematisk plyndret og påtent av albanere etter at franske NATO-soldater rykket inn. Innbyggerne flyktet i panikk. I den albanskdominerte delen av byen er ikke en eneste sigøyner tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media