Mitt knuste Newt i Florida

Mitt Romney tok et avgjørende steg mot å bli republikansk presidentkandidat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORLANDO (Dagbladet): Allerede like etter at valglokalene stengte i natt norsk tid, ble det klart at den tidligere guvernøren i Massachusetts, Mitt Romney, hadde vunnet en forventet brakseier i nominasjonsvalget i Florida.

Flere medier, som CBS, AP og CNN erklærte umiddelbart Romney som den soleklare vinneren.

- Tusen takk til mine motstandere for en hardt kjempet nominasjonskamp. Det splitter ikke det republikanske partiet, men gjør oss bedre forberedt til valgkampen, sier Romney på sin valgvake i Tampa

Jubelen står i taket hos de rundt 2000 tilhengerne som er med på festen.

- Mens vi feirer seieren, må vi ikke glemme hva valget faktisk handler om: Å slå Barack Obama, sier Romney.

Da 90 prosent av stemmene var talt opp, lå Romney an til å få rundt 47 prosent av stemmene, mens Gingrich fikk rundt 32 prosent. Rick Santorum fikk 13 prosent, mens Ron Paul fikk 7 prosent.

Teppebombet Resultatet er et hardt slag for den tidligere speakeren i Representantenes hus, Newt Gingrich, som overraskende vant stort i forrige delstatsvalg i Sør-Carolina for halvannen uke siden.

TAPTE SLAGET: Newt Gingrich måtte innse at slaget var tapt i Florida, men han og kona Callista trøster seg med at det er 46 stater igjen før republikanernes nominasjonsvalg er over. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet
TAPTE SLAGET: Newt Gingrich måtte innse at slaget var tapt i Florida, men han og kona Callista trøster seg med at det er 46 stater igjen før republikanernes nominasjonsvalg er over. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet Vis mer

Det ga ham momentum og ledelsen på målingene i Florida, men den siste uka har han stort sett måttet forklare seg om tidligere utroskap, skandaler og kontroverser rundt hans tid som speaker.

- Jeg vil takke alle her i Florida som har vært så positive. Dette racet fortsetter framover mellom to personer: Den konservative Gingrich og den moderate Romney, sier Gingrich.

Han forsøker tappert, men verken han eller tilhengerne klarer ikke å skjule skuffelsen.

- De som sa jeg var død i fjor sommer, og som sa jeg var ferdig etter valget i Iowa, tar feil. Vi vil fortsette kampen. Folkets makt skal beseire pengemakta. Har du ideer, løsninger og er positiv, appellerer det til det amerikanske folk. Dette er det viktigste valget i deres livstid. Dersom Obama blir gjenvalgt, vil det være en katastrofe for USA, sier Gingrich.

Romneys gigantiske valgkampmaskineri har teppebombet den folkerike staten med negativ reklame mot Gingrich. En opptelling Washington Times har gjort viser at 68 prosent av de politiske reklamene i Florida i valgkampen inneholdt angrep mot Gingrich. 23 prosent inneholdt angrep mot Romney. 9 prosent var for Gingrich, og 0,1 prosent var positive til Romney.

Visste at slaget var tapt Gingrich har havnet på defensiven, gjorde det ikke spesielt bra i de to TV-sendte debattene i Florida, og angrepene hans mot Romney har virket mer og mer desperate. Dermed falt han raskt på meningsmålingene, og Romney ledet med 15 prosentpoeng like før valgdagen.

- Jeg kommer ikke til å tape stort i dag, sa Gingrich tidligere på valgdagen, men på valgvaken hans tok de nærmest nederlaget på forhånd.

KLINTE TIL: Mitt Romney feiret seieren nominasjonsvalget i Florida med et skikkelig kyss med kona Ann som han har vært gift med i 42 år. Newt Gingrich gikk på en solid smell og endte på andre plass i den republikanske kampen for å bli presidentkandidat. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards
KLINTE TIL: Mitt Romney feiret seieren nominasjonsvalget i Florida med et skikkelig kyss med kona Ann som han har vært gift med i 42 år. Newt Gingrich gikk på en solid smell og endte på andre plass i den republikanske kampen for å bli presidentkandidat. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards Vis mer

«Fortsatt 46 stater igjen», sto det på talerstolen og plakater i ballsalen på et Rosen Center Hotel i Orlando. Stemningen var alt annet en feststemt selv om AC/DCs klassiker «You Shook Me All Night Long» dundret over høytalerne. Kanskje hadde låta «Highway to Hell» vært mer passende for å beskrive følelsen tilhengerne hans hadde. Mens det var stinn brakke på valgvaken i Sør-Carolina, møtte bare rundt 100 tilhengere opp i Orlando.

Vinneren tar alt Florida er USAs fjerde mest folkerike delstat med drøyt 18 millioner innbyggere, og det krever store summer å drive en så stor valgkamp. Her har Romney hatt en stor fordel i forhold til Gingrich.

Vinneren av nominasjonsvalget får alle de 50 landsmøtedelegatene fra staten. Totalt trenger en kandidat 1144 delegater for å bli nominert på landsmøtet i august.

Siden vinneren tar alt, har ingen av de to andre kandidatene, Rick Santorum og Ron Paul brukt særlig med ressurser på valgkamp i Florida. De innså raskt at de aldri ville være i nærheten av å vinne og endte på henholdsvis tredje og fjerde plass.

Neste delstatsvalg er i Nevada førstkommende lørdag.

HALVTOMT: Rundt 100 tilhengere møtte opp på Newt Gingrichs valgvake i Orlando i Florida. Til sammenlikning kom det 2000 på Mitt Romneys seiersfest. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet
HALVTOMT: Rundt 100 tilhengere møtte opp på Newt Gingrichs valgvake i Orlando i Florida. Til sammenlikning kom det 2000 på Mitt Romneys seiersfest. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet Vis mer