Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mitt liv står støtt på egne bein

Det var en lettet Sp-leder Liv Signe Navarsete som i dag var med på å vedta sluttdatoen for sin tid som partileder.

FERDIG: Liv Signe Navarsete melder at hun gir seg som leder av Senterpartiet på deres Senterkonferanse i Kongsberg lørdag. Foto:  Christian Roth Christensen / Dagbladet
FERDIG: Liv Signe Navarsete melder at hun gir seg som leder av Senterpartiet på deres Senterkonferanse i Kongsberg lørdag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Sp-leder Liv Signe Navarsete gikk på talerstolen under Senterkonferansen på Kongsberg sist helg, annonserte hun i teorien sin avgang.

- Jeg er innstilt på å gi stafettpinnen videre til den som landsmøtet mener er best til å overta, sa Navarsete da.

I dag ble kursen for henne siste etappe som Sp-leder staket ut - mot det ekstraordinære landsmøtet 7. april.

- Mitt liv står støtt på egne bein. Mitt liv er ikke knyttet opp til det å være partileder, sa Navarsete på en pressekonferanse som nettopp er avsluttet.

Lettet Det var en tydelig lettet avtroppende partileder som møtte et samlet pressekorps på Senterpartiets partikontor i Oslo nå i ettermiddag.

På spørsmål om hvordan hun har det nå - etter den siste tids hardkjør mot henne - var Navarsete opptatt av å sette partileder-exiten i perspektiv. Hun sa at de siste dagers ulykker - de to jentene som mistet livet på Bjørkelangen lørdag, og helikopterulykken som krevde to menneskeliv på Sollihøgda i formiddag, fikk henne til å se sin egen partiskjebne i nyttig perpektiv.

I tillegg har Navarsete selv oppelvd å miste noen nær seg.

- Jeg har hatt mye tøffere tak i livet enn dette. Og jeg bestemte meg da for å ikke bli bitter.

- Jeg har opplevd å miste min kjæreste, sa hun. - Det å si fra seg et tillitsverv i et parti er ingenting mot det.

Navarsete mistet sin daværende mann brått av hjerteinfarkt i 1992.

Gjentatte ganger vektla hun at hun selv hadde tatt regien for den kommende utskiftningen på toppen av partiet, og selv om hun ikke ville være presis på nær hun tok avgjørelsen om å stille sin plass til disposisjon, sa hun at hun etter en topptur på ski nå på søndag, egentlig hadde det ganske godt.

Hun medgikk at hun nok hadde jort en del feil som partileder, men at også andre hadde gjort det.

- Den som roper etter rettferdighet i politikken, vel, den kan rope lenge uten å få svar, sa Navarsete.

Hektisk møtevirksomhet I går morgens møttes arbeidsutvalget i partiet, bestående av Navarsete og de to nestlederne Trygve Slagsvold Vedum og Ola Borten Moe for å diskutere situasjonen etter at Navarsete lørdag fremmet forslag om et ekstraordinært landsmøte.

I dag tidlig møttes de igjen, og omtrent samtidig kom nyheten om at Ola Borten Moe stiller sin plass til disposisjon, samtidig som han understreket at han ønsker å fortsette. Hele sentralstyret ble samlet til krisemøte klokka 11.

Nå blir det landsmøte mandag 7. april - der skal hele toppledelsen i partiet byttes ut, det vil si de tre topplederne og resten av sentralstyret.

Lang tids trøbbel Etter at tidligere Sp-leder Åslaug Haga trakk seg på landsmøtet i april 2008, ble Navarsete valgt på et ekstraordinært landsmøte høsten samme år.

I mars 2011 ble Ola Borten Moe 1. nestleder i partiet.

Etter valgnedturen i høst, der partiet gjorde et av sine dårligste valg noensinne, felte et nedsatt evalueringsutvalg en knusende dom over partiledelsen. Rapporten tar for seg samarbeidsproblemene som har preget ledelsen, ved den åpne konflikten mellom Navarsete og Borten Moe.

Men i rapporten skues det også bakover i tid, og beskriver hele Navarsetes tid som partileder i krasse ordelag - og at forholdet mellom partilederen og nestlederen har gjort det vanskelig for partiet.

«For Senterpartiet har perioden fra Åslaug Hagas avgang i 2008 til dags dato vært preget av mer eller mindre sammenhengende krisehåndtering. En rekke saker på siden av den politiske dagsorden har i for stor grad fått prege bildet av Sp utad (...) Det har vært mange medieoppslag som beskriver indre splid i Senterpartiets ledelse, mest mellom Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe. I sum har dette gitt partiet en vanskelig situasjon fram mot valgene i 2011 og 2013», heter det i rapporten.

Tross en tidvis turbulent tid som partileder, ble Navarsete gjenvalgt med overveldende flertall på landsmøtet på vårparten i fjor. Det samme ble nestleder Borten Moe - mot 20 blanke stemmer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media