- Mitt livs største seier!

- Å bestemme meg for ikke å avbryte polferden er den største seieren min, noensinne, sier Børge Ousland (38) i et eksklusivt intervju med Dagbladet på satellittelefon fra nordpolisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er han halvveis på ferden til Nordpolen og nyter store mengder mat fra TV-kokk Lars Barmens oppskrift. Men den vil isbjørnen også ha kloa i!

- Dette har vært ekstremt tøft. Sannsynligvis det vanskeligste jeg noen gang har vært med på. Tre uker med svært vanskelige isforhold har vært beinhardt, sier Børge Ousland til Dagbladet - via satellittelefon - fra teltet sitt, som er satt opp for natta 500 kilometer fra Nordpol-punktet.

Ouslands meritter

1986: Krysset Grønland.

1990: Til Nordpolen sammen med Erling Kagge.

1994: Til Nordpolen alene.

1996/97: Krysset Antarktis (Sydpolen) alene.

1999: Til topps på Cho Yuo (8201) i Tibet.

Frostskader

Mens 40 minusgrader kommer i full fart nordfra og gjør skituren bitende kald, er livet levelig inne i teltet, hvor Ousland nyter mat à la Barmen.

- Smaker fortreffelig, sier Børge, som regner med at noen av de 15 kiloene han la på seg før start, er borte allerede.

- Jeg har også fått noen frostskader i ansiktet, men med den nykonstruerte maska foran ansiktet går det stort sett bra, mener den erfarne polfareren.

Børge Ousland skal gå 1720 kilometer på ski, fra Sibir over Nordpolen til Ward Hunt i Canada. Ferden skal ta 90 dager. I går kunne han feire at den halve distansen til Nordpolen er unnagjort.

- Klarer du å holde tidsskjema, etter problemene i starten?

- Jeg tror det.

Men turen var nær havarert før den hadde kommet skikkelig i gang. Børges pulk smuldret rett og slett opp, grunnet produksjonsfeil. Og etter flere reparasjoner måtte han fortvilet be om å få flydd ut ny pulk. Dermed havarerte planen om å gå uten hjelp utenfra over Nordpolen, som førstemann i verden.

- Det var en skikkelig nedtur. For å si det slik: At jeg klarte å motivere meg til å fortsette, er den største seieren jeg noensinne har opplevd. Det var veldig, veldig nære på at jeg ga opp.

Smerter

Børge, har problemer med en vrang skulder og en svært vond høyrehæl.

- Håper det gir seg snart. Plagsomt å pleie en vond fot ute når det er 40 minusgrader, sier Ousland ironisk.

- Det største problemet er isbjørner. Har sett ferske spor hver dag. Jeg liker ikke at det er så mye isbjørn så langt nord som jeg er nå, avslutter Ousland, som etter planen skal være i mål om to måneder.

VILLE GI OPP: - Isforholdene er mye dårligere i år enn da jeg gikk her i 1994. Dette er det verste jeg har vært med på, sier Børge Ousland, som var nær ved å gi opp hele ekspedisjonen.