«Mitt navn er Joachim. USA nektet meg innreise i 1939. Jeg ble drept i Auschwitz»

Store deler av slekta til Russel (33) ble utslettet av nazistene. Nå kommer han med viral kritikk av Trumps flyktningordre.

USA STENGTE DØRA: De jødiske flyktningene om bord på skipet MS St. Louis ble nektet å slippe inn i USA og Canada i 1939. Flyktningene fikk til slutt slippe inn i en rekke europeiske land, men historikere mener at 254 av de 907 personene om bord ble drept i konsentrasjonsleire i løpet av andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix
USA STENGTE DØRA: De jødiske flyktningene om bord på skipet MS St. Louis ble nektet å slippe inn i USA og Canada i 1939. Flyktningene fikk til slutt slippe inn i en rekke europeiske land, men historikere mener at 254 av de 907 personene om bord ble drept i konsentrasjonsleire i løpet av andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag ble den internasjonale holocaustdagen markert over hele verden, for å minnes grusomhetene under andre verdenskrig.

Samme dag signerte Donald Trump en presidentordre som i praksis stenger syriske flyktninger ute av USA. Det har ført til voldsomme reaksjoner i USA, der flere tusen demonstranter i natt tok til gatene for å vise sin avsky.

Amerikaneren Russel Neiss valgte på sin side en litt annen form for protest.

Én tredjedel ble drept

Foreldrene til Neiss' far ble begge drept i konsentrasjonsleire, og da han torsdag hørte rykter om Trumps planer fant han ut at han måtte snakke ut.

Derfor opprettet han, i samarbeid med rabbineren Charlie Schwartz, Twitter-kontoen St. Louis Manifest, som gjennom hele fredagen delte skjebnene til jøder om bord flyktningeskipet MS St. Louis. Eller som The Atlantic skriver: «En påminner om en tid i amerikansk historie, da landet stengte sine dører for flyktninger».

I en av meldingene kan man se et bilde av en liten gutt, sammen med teksten: «Mitt navn er Joachim Hirsch. USA nektet meg innreise i 1939. Jeg ble drept i Auschwitz».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer