Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mitt navn er Joachim. USA nektet meg innreise i 1939. Jeg ble drept i Auschwitz»

Store deler av slekta til Russel (33) ble utslettet av nazistene. Nå kommer han med viral kritikk av Trumps flyktningordre.

USA STENGTE DØRA: De jødiske flyktningene om bord på skipet MS St. Louis ble nektet å slippe inn i USA og Canada i 1939. Flyktningene fikk til slutt slippe inn i en rekke europeiske land, men historikere mener at 254 av de 907 personene om bord ble drept i konsentrasjonsleire i løpet av andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix
USA STENGTE DØRA: De jødiske flyktningene om bord på skipet MS St. Louis ble nektet å slippe inn i USA og Canada i 1939. Flyktningene fikk til slutt slippe inn i en rekke europeiske land, men historikere mener at 254 av de 907 personene om bord ble drept i konsentrasjonsleire i løpet av andre verdenskrig. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag ble den internasjonale holocaustdagen markert over hele verden, for å minnes grusomhetene under andre verdenskrig.

Samme dag signerte Donald Trump en presidentordre som i praksis stenger syriske flyktninger ute av USA. Det har ført til voldsomme reaksjoner i USA, der flere tusen demonstranter i natt tok til gatene for å vise sin avsky.

Amerikaneren Russel Neiss valgte på sin side en litt annen form for protest.

Én tredjedel ble drept

Foreldrene til Neiss' far ble begge drept i konsentrasjonsleire, og da han torsdag hørte rykter om Trumps planer fant han ut at han måtte snakke ut.

Derfor opprettet han, i samarbeid med rabbineren Charlie Schwartz, Twitter-kontoen St. Louis Manifest, som gjennom hele fredagen delte skjebnene til jøder om bord flyktningeskipet MS St. Louis. Eller som The Atlantic skriver: «En påminner om en tid i amerikansk historie, da landet stengte sine dører for flyktninger».

I en av meldingene kan man se et bilde av en liten gutt, sammen med teksten: «Mitt navn er Joachim Hirsch. USA nektet meg innreise i 1939. Jeg ble drept i Auschwitz».

MS St. Louis var fullastet med europeiske flyktninger, som i 1939 dro over Atlanteren i et forsøk på å finne et trygt hjem - langt unna nazistene. Skipet ble tvunget til å gjøre vendereis med sine jødiske passasjerer, fordi amerikanske og kanadiske myndigheter nektet skipet å gå til havn.

254 av de 900 passasjerene om bord ble senere drept, flesteparten i konsentrasjonsleirene Auschwitz og Buchenwald.

- Det er en gripende historie for oss amerikanere. Vi liker å se på oss selv som de snille (the good guys), men den gang hadde vi muligheten til å virkelig hjelpe. I stedet ble flyktningene nektet å slippe inn i USA, og nesten en tredjedel av dem døde i konsentrasjonsleire, sier han og legger til:

- Historien har en viss historisk gjenklang i hva vi ser i verden akkurat nå, og jeg tror den er treffende for mange mennesker, sier Neiss til Dagbladet.

- Umulig å ignorere

Han har tidligere samarbeidet med rabbien Charlie Schwartz på en rekke digitale prosjekter, som setter søkelys på saker som omhandler jødene. Idéen til dette prosjektet fikk de torsdag, og allerede dagen etter var twitterkontoen i gang med å dele skjebnehistorier.

- Har dette en direkte sammenheng med Trumps presidentordre?

- Det er umulig å ignorere det som foregår i USA nå. Innholdet i presidentordren ble lekket i pressen onsdag. Selv om vår viktigste motivasjon for dette prosjektet var å minnes alle som mistet livet, ikke bare jødene, under holocaust, spilte presidentordren helt klart en stor rolle, forteller han.

- Mange sier «aldri igjen», og «vi skal alltid huske» om grusomhetene under andre verdenskrig, Men om folk virkelig mener det, så er det på tide at vi reiser oss og faktisk gjør noe med flyktningkrisa i dag. Nå har vi sjansen til å faktisk stå for det vi sier.

- Vi svikter dem

Neiss sammenligner dagens situasjon med hva hans egen familie gjennomgikk under andre verdenskrig. Familien forsøkte å flykte til Storbritannia, men fikk ikke innvilget flyktningstatus.

- Hele familien til min bestefar ble utslettet av nazistene. Dersom familien hans hadde blitt sluppet inn i Storbritannia før krigen startet, så ville han ikke ha endt opp som foreldreløs. Jeg skylder livet mitt, og livet til min familie, til folkene som faktisk åpnet dørene sine, sier han.

Han mener amerikanere må protestere mot lovendringene, og sier de har en plikt til å hjelpe.

- Folkene som flykter fra krig i dag, er ekte mennesker. Vi snakker om helt virkelige liv, og virkelige mennesker som vi svikter - ved å nekte dem hjelp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling