«Mitt privatliv blir et tapsprosjekt»

Som statsråd vil SV-leder Kristin Halvorsen fortsatt spasere til jobb og labbe til butikken i joggebukse. Men privatlivet blir det verre med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen før hun åpner SVs historiske landsmøte der regjeringsambisjonene skal spikres, er Kristin Halvorsen urolig. Ikke for opprør i partiet. Det er for lengst fortøyd både på høyre og venstre side. Problemet er langt større. Hun er usikker på om hun og Jens og Åslaug vinner valget.

-  Hvis det fortsetter som nå, taper vi. Utfordringen er å omskape folks tilbakelente velvilje i meningsmålingene til aktiv politisk handling. Vi må få dem til stemmelokalene. Og jeg vet at dette blir den vanskeligste valgkampen noensinne. Trøkket på meg og de andre blir ubeskrivelig, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Mektig fotgjenger

Hvis hun lykkes, er hun imidlertid sikker på hvilke deler av hennes liv som ikke vil forandres. Først må hun bare ta det obligatoriske ydmyke forbeholdet.

-  Jeg ser fram til det meningsfulle i å ta styringa selv på viktige samfunnsområder, ikke bare oppfordre andre til å ta tak. For jeg er et utrolig praktisk menneske. Jeg vil få ting gjort.

-  Og endelig skal en svart bil komme å hente deg hver morra på Grünerløkka?-  Nei, nei. Jeg skal gå på jobb slik jeg gjør nå. Det er jo enda kortere vei til Regjeringskvartalet enn Stortinget. Eller røpa jeg meg nå? Noen departementer er jo enda lenger bort. Nei, ærlig talt, hvis jeg skulle komme i regjering, vil den hverdagslige profilen fortsette. Jeg håper ikke nærmiljøet mitt besvimer når de ser meg i joggedress med bæreposene.

-  Er det viktig for deg?-  Ja, fordi de beste korrigeringene kommer fra folk når de overraskende treffer meg, ikke fra dem som aktivt oppsøker politikken. Men det er klart at trøkket på meg som person blir et helt annet i regjering. Mitt privatliv blir et tapsprosjekt i dette.

-  Og dette har du snakket med familien om?-  Nei, men jeg håper inderlig at de kan leve sine egne liv. Det har vi klart til nå. Og jeg har vært en kjent nasjonal politiker i 16 år. Det har stormet rundt oss mange ganger. Dette vil de ta med senka skuldrer.

-  Men du er en av få rikspolitikere som har sluppet unna med lite negativ medieomtale. Frykter du det vil snu?-  Nei, det er jeg ikke redd for. Det er noe av fordelen med å ha vært med så lenge som jeg. Jeg vet jeg bare kan gjøre så godt jeg kan.

Modent nå

Kristin Halvorsen har brukt påska til å fordype seg i partihistoriene fra Finn Gustavsen, Haakon Lie og Hanna Kvanmo. Det vil hun bruke i talen i morra.

-  Jeg er opptatt av hvordan vi i løpet av tretti år har forandret oss fra å være Ap\'s korrektiv til et selvstendig parti modent for vårt eget prosjekt.

-  Derfor er det slutt på sutringa om at Ap er fæle og arrogante mot dere?

-  Ja. Jeg bryr meg ikke om Ap på den måten. Vi definerer oss ikke i forhold til dem. Vi er klare til å gjennomføre det vi står for - hvis velgerne vil.

Holder formen

SV-lederen har valget i 1993 som et skrekkbilde i hukommelsen: Fantastiske meningsmålinger på våren, total fiasko på valgnatta. Denne gangen er ikke tallene like gode, men regjeringskontorene likevel nærmere enn noensinne. Det setter henne under et enormt press for ikke å skusle vekk SVs maktambisjoner i innspurten.

-  Utfordringen er å holde inspirasjonen. Det har jeg planlagt for ved å legge inn besøk på mange ulike steder der jeg vet folks engasjement vil smitte over på meg: en helsestasjon på Rygge, en skole på Karlsrud osv. Så er det bare å holde seg i form og være i godt humør, trene og spise sunt, sier Kristin Halvorsen. Med eple på bordet foran seg.