- Mitt råd til Iran: Hold dere unna!

Trusler fra Bush på Midtøsten-turne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): President George W. Bushs fredsambisjoner i Midtøsten overskygges av at krigsretorikken mot Iran er gjenopptatt.

Helgas episode i Hormuz-stredet, der hurtiggående iranske gummibåter truet amerikanske marinefartøy, skjedde på et uheldig tidspunkt for den amerikanske presidenten.

Det vil si akkurat idet han er i ferd med å plukke opp tråden fra Annapolis-konferansen i Maryland for å få på plass en fredsavtale mellom Israel og palestinerne innen hans tid i Det hvite hus er over.

Les også: Her blir US Navy truet av Iran.

- Alvorlige konsekvenser

Da Bush holdt pressekonferanse sammen med Israels statsminister Ehud Olmert i Jerusalem i går, var det de iranske truslene han fikk spørsmål om.

Bush svarte med å kalle episoden for en «veldig farlig gest» fra Iran, og advarte landet mot å trappe opp konflikten ytterligere.

- Vi har gjort det veldig klart, og de vet hva som er vårt standpunkt og det er: Det vil få alvorlige konsekvenser dersom de angriper våre skip. Sånn er det, enkelt og greit, sa president Bush, ifølge CNN.

FREDSMØTE: USAs president George Bush møter i dag palestinernes president Mahmoud Abbas til fredssamtaler i Ramallah på Vestbredden. Foto: Scanpix
FREDSMØTE: USAs president George Bush møter i dag palestinernes president Mahmoud Abbas til fredssamtaler i Ramallah på Vestbredden. Foto: Scanpix Vis mer

Og Bush tillot seg å komme med et velmenende råd:

- Mitt råd til dem er: Hold dere unna!

Nær væpnede kamper

Tidligere på dagen sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Stephen Hadley, at under søndagens episode i Hormuz-stredet hadde de involverte vært nær ved å åpne ild mot motparten. Hadde det skjedd ville det oppståttt kamper.

Da Hadley møtte pressen om bord på presidentens fly Air Force One på vei til Israel, unnlot han å si om den amerikanske marinen ville vært de første til å løsne skudd.

Ingen skudd ble avfyrt og ingen ble skutt i løpet av konfrontasjonen som varte i 20 minutter. Den 20 sekunder lange videoen som ble frigitt i går, viste hvordan de amerikanske marinefartøyene ble advart mot at «du vil eksplodere om bare noen få minutter».Den iranske revolusjonsgarden sa i går via det nasjonale nyhetsbyrået IRNA at videoen var satt sammen av arkivfoto og at lyden var fabrikert.

Desember-rapporten fra Det nasjonale etterretningsrådet (NIC), som hevder det iranske atomvåpenprogrammet ble avsluttet i 2003, ble et tilbakeslag for Bush-administrasjonen. Den har presset på for hardere sanksjoner mot Iran.

Under gårsdagens pressekonferanse presenterte Bush en annen tolkning av rapporten enn det 16 amerikanske etterretningsorganisasjoner har gjort.

OVERSKYGGET: President George W. Bush under pressekonferansen med Israels statsminister Ehud Olmert i går. Der ble det vel så mye snakk om truslene fra Iran som veikartet for fred. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/SCANPIX
OVERSKYGGET: President George W. Bush under pressekonferansen med Israels statsminister Ehud Olmert i går. Der ble det vel så mye snakk om truslene fra Iran som veikartet for fred. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis/SCANPIX Vis mer

- Jeg tolket det dit hen at det er best å ta trusselen fra Iran på alvor, sa Bush, og understreket sitt standpunkt med å si at «Iran var en trussel, er en trussel og vil bli en trussel dersom det internasjonale samfunnet ikke gjør noe», skriver den israelske avisa Haaretz.

- Ingen illusjoner

Under president Bush\'s første Israel-besøk ble det også snakk om hvordan han, i løpet av ett års tid fram til januar 2009, skal bygge fred på basis av flere tiår med konfrontasjon og mistillit.

- Jeg har ingen illusjoner. Det kommer til å kreve hardt arbeid, sa Bush, ifølge nyhetsbyrået Asocciated Press.

Under Midtøsten-besøket er det en svak amerikansk president som møter en svak israelsk statsminister og en svak palestinsk president. Bush er kanskje svekket hjemme, men da han kom til Israel fikk han en uvanlig varm velkomst.

Etter en rød løper-mottakelse i Tel Aviv, fløy Bush med helikopter til Jerusalem der han møtte Olmert og president Shimon Peres. De advarte mot at fredsforhandlingene kan ta tid, men at framgang vil gagne alle.

Det er ventet at Bush vil kreve at Israel frafaller de ulovlige bosettingene i utposten av Vestbredden. Israel har etablert omkring 120 bosettinger på Vestbredden, som til sammen huser 270 000 israelere. I tillegg er det flere enn 100 såkalte utposter, bygget uten tillatelse av aktivister som ser på utpostene som starten på fremtidige bosettinger.

I tillegg til evakuering av utpostene forventer Bush at Israel stanser videre byggeaktivitet på eksisterende bosettinger.

- Stans rakettangrepene

I dag møter president Bush palestinernes president Mahmoud Abbas.

Det viktigste de skal diskutere er hvordan Abbas skal få stanset de jevnlige rakettangrepene fra Gaza mot det sørlige Israel.

- Når det gjelder rakettene, vil mitt første spørsmål til Abbas være: Hva har du tenkt til å gjøre med dem? fortalte Bush på pressekonferansen i går.

Spørsmålet er hvor mye makt Abbas har til å få stanset rakettangrepene. Den palestinske presidenten har ingen makt over Gaza, som styres av det mer ytterliggående Hamas.

Foreløpig er det lite som tyder på at Hamas, som vant det palestinske valget i 2006, vil bli innlemmet i de nye fredsforhandlingene.

Bush fortsetter det åtte dager lange Midtøsten-besøket med å dra til Kuwait, Bahrain, De forente arabiske emirater, Saudi Arabia og Egypt.