BOMBASTISKE DIKTATORER: Hosni Mubarak, Muammar Kadhafi og Bashar al-Assad. Alle foto: Scanpix
BOMBASTISKE DIKTATORER: Hosni Mubarak, Muammar Kadhafi og Bashar al-Assad. Alle foto: ScanpixVis mer

- Mitt svar på deres krav er at jeg aldri vil gå

Dagen etter president Hosni Mubaraks tale til det egyptiske folk, var nær tredve år ved makta over. 2011 var ikke et vellykket år for bombastiske diktatorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagen etter at han uttalte at han ikke ville gi fra seg makten før han selv var klar, måtte Hosni Mubarak gå av som president i Egypt. Libyas opprørere tok Tripoli litt over en uke etter at Muammar Kadhafi forsikret «rottene» om at enden var nær, og Syrias Bashar al-Assad klamrer seg fortsatt til makten til tross for gjentatte forsikringer om trygghet og stabilitet.

2011 var et voldsomt år i den arabiske verden. Her er noen av de politiske utsagnene som ikke står seg ved årets utgang, samlet av det amerikanske nyhetsmagasinet Foreign Policy:

- Vil aldri gå - Jeg sier til dere: Mitt svar på deres krav er at jeg aldri vil gå. Jeg er fast bestemt på at jeg vil fullføre og gjennomføre det jeg har lovet dere. Egypt vil bestå til jeg overleverer det til andre, sa egypts president Hosni Mubarak i en tv-tale til det egyptiske folk den 10. februar 2010.

Samme måned ble den den 83 år gamle lederen tvunget til i gi fra seg makten. I går var Mubarak igjen tilbake i rettsalen der han står tiltalt for delaktighet i drap på 850 mennesker under masseopptøyene som endte med regimets fall. Saken mot Mubarak ble stanset for nesten to måneder siden, etter at den tidligere lederens advokater krevde ny dommer. Mubarak risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig i tiltalen.

- Søker løsninger for det egyptiske folk Egypts mangeårige samarbeidspartner USA så lenge gjennom fingrene med det gryende opprøret i den egyptiske hovedstaden. Mens verden fulgte spent med uttalte USAs utenriksminister at stormakten hadde full tiltro til den egyptiske lederen:

- Egypt er ok. Vår vurdering er at den egyptiske regjeringen er stabil og søker legitime løsninger for det egyptiske folk,
sa utenriksminister Hillary Clinton på en pressekonferanse 25. januar.

Dette var datoen da de massive demonstrasjonene startet for alvor mot det sittende regimet og president Hosni Mubarak på Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo.

- Slutten for rottene er nær - Rykk framover. Ta til våpen, og gå til kampene for å frigjøre Libya fra forrædere og fra NATO... martyrers blod er drivstoff i kampene.
Slutten på kolonialiseringen er nær, og slutten for rottene er nær - de vil rømme landet, sa den nå avdøde libyske lederen Muammar Kadhafi i et lydopptak 15. august 2011.

Nesten to måneder senere ble diktatoren drept etter sammenstøt med opprørsstyrkene utenfor sin fødeby Sirte. Det avsluttet nesten 8 måneder med opptøyer og borgerkrig, etter mer enn 40 år med Kadhafi-styre i det oljerike landet.

- Syria er stabilt - Jeg snakker ikke på vegne av tunisiere eller egyptere. Jeg snakker på vegne av syrere. Vi har det vanskeligere enn de fleste arabiske land, men likevel er Syria et stabilt land, sa Syrias diktator Bashar al-Assad i et intervju med Wall Street Journal. 31. januar 2011.

Siden har han gang på gang nektet for de massive overgrepene, og for at landet står på randen av borgerkrig. Ifølge anslag er mer enn 5000 mennesker drept i uroligheter siden opprøret for alvor startet i mars i 2011.

- Syria vil forandre seg Også her ga USA det sittende regimet støtte til tross for at verden holdt pusten.

- Syria ønsker et godt og legitimt forhold til USA og vesten, og vil derfor ta vare på de økonomiske mulighetene dette medfører, sa senator John kerry i en tale ved Carnegie Endowment for International Peace 16. mars 2011.

På dette tidspunktet hadde demonstrasjonene i Syria allerede pågått i flere uker.

«Dra på ferie til Libya» Men det er ikke bare se politiske aktørene rundt i den arabiske våren som har stått for oppsiktsvekkende meldinger.

«Dra på en avslappende ferie i Libya. Hvorfor: For å se Nord-afrikas beste klassiske ruiner og for å utforske Sahara med en firehjulstrekker eller på kamelryggen» skrev det anerkjente amerikanske reisemagasinet Condé Naste Traveler i sitt aprilnummer.

Bladgiganten ønsket antageligvis å utfordre sine lesere til en annerledes ferietur. Med forholdsvis lang trykketid var det muligens i dristigste laget, for da bladet var i butikkhyllene hadde NATO allerede startet bombingen av det oljerike landet.

FERIELANDET LIBYA: «Dra på en avslappende ferie i Libya» skrev det anerkjente amerikanske reisemagasinet Condé Naste Traveler i sitt aprilnummer. Bildet er tatt i Misrata 24.april i år under harde kamper mellom opprørstyrker og Muammar Kadhafis styrker. Foto: Christophe Simon / AFP / Scanpix
FERIELANDET LIBYA: «Dra på en avslappende ferie i Libya» skrev det anerkjente amerikanske reisemagasinet Condé Naste Traveler i sitt aprilnummer. Bildet er tatt i Misrata 24.april i år under harde kamper mellom opprørstyrker og Muammar Kadhafis styrker. Foto: Christophe Simon / AFP / Scanpix Vis mer