Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mitt ungdomsparadis ble forvandlet til et helvete

Jens Stoltenberg om gårsdagens massaker på Utøya. Statsministeren holdt pressekonferanse i dag tidlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Knut Storberget holdt i dag tidlig pressekonferanse om gårsdagens terrorangrep i Oslo og på Utøya fra fra statsministerens representasjonsbolig.

- En nasjonal tragedie Det var en tydelig preget statsminister som møtte pressen.

- I natt ble det klart at det som skjedde på AUFs sommerleir på Utøya i går er en klar nasjonal tragedie. Ikke siden krigen har landet opplevd en større ugjerning. Det er ikke til å begripe. Det er som et mareritt, sa han.

- Hver og en som var på Utøya er rammet for livet. Unge mennesker har opplevd ting ethvert menneske skulle vært forskånet for; frykt, blod og død. Jeg kan ikke få uttrykt med ord hvor mye jeg føler med alle de som er rammet.

- I dag om få timer skulle jeg selv vært på Utøya og talt til de unge. Mange av dem er ikke lenger i live. For meg er Utøya mitt ungdoms paradis, som i går ble forvandlet til et helvete. Nå handler det om å støtte og hjelpe de som står midt oppi sorgen, sa statsministeren.

Besøkte sykehus i går Soltenberg var seint i går kveld på sykehuset og så den jobben helsevesenet gjør.

- Vår takk går til politi, brannvesen og andre som gjør en kjempeinnsats. Alle gjør en imponerende jobb, det er jeg glad for.

Statsministeren var i natt i kontakt med AUF-lederen

- I natt snakket jeg med Eskil Pedersen på telefon, han bruker alle sine krefter på å trøste og støtte de som nå er rammet.

Flagger på halv stang Flere statsråder og AP-topper, blant annet Anniken Huitfeldt ogf Raymond Johansen, er på vei til eller har vært på Sundvolden sammen med AUF-erne og pårørende.

- Mange venter fortsatt på svar. Jeg vil i dag selv reise ut til Sundvolden for å møte de pårørende, sa statsministeren.

Senere i dag vil Regjeringen samles, men det er foreløpig uklart når.

- Det vil bli flagget på halv stang for å gi uttrykk for den tragedien som nå har rammet oss.

- Satt inn alle tilgjengelige ressurser Justisministeren informerte om at man nå jobber med å forsikre at pårørendeapparatet som er etablert er tilstrekkelig til å møte behovene.

- Når Norge nå er i ferd med å våkne opp til det som er en ufattelig tragedie, gjør vi det vi kan for å bistå i en svært krevende oppgave. Det er viktig at de pårørende for god nok informasjon, katastrofens omfang tatt i betraktning.

- Det er satt inn alle tilgjengelige ressurser i etterforskningen, i kartleggingsarbeidet, for å kunne få all mulig informasjon for å hjelpe politi, påtalemydnighet og domstol til å bringe folk til ansvar slik at samfunent får full viten om hva som har skjedd, hva som er motiv og hvilke personer som har vært involvert, sa han.

- En person er pågrepet og jeg ber om forståelse for at det er vanskelig og ikke riktig av meg å gå inn på detaljer så tidlig i fasen. Jeg må henvise til politiet, som nå ganske umiddelbart skal ha pressekonferanse.

Uendret trusselnivå Storberget sa også at situasjonen fortsatt er uavklart.

- Vi kan ikke si at situasjonen er avklart. Det er fortsatt personer som venter på vital informasjon om sine nærmeste. Det gjelder både hendelsesforløpet og ikke minst identifisering, sa justisministeren.

Videre kunne han fortelle at trusselnivået fortsatt er uendret.

 - Men det er et generelt nivå og det er en løpende vurdering av PST og regjeringen, og det er en av grunnene til at regjeringen i dag skal samles. Men jeg finner grunn til å understreke at så langt har det ikke vært grunnlag for å oppjustere trusselnivået, sa han.

Statsministeren understreket at regjeringen er operativ, til tross for de materielle skadene i regjeringskvartalet.

- Det er full virksomhet i de kontorer i de etater som skal fungere. Vi har møter og vi har lokaler. Vi har ikke vært nede når det gjelder beredskap eller tilstedeværelse, sa han.

87 bekreftet drept Under en pressekonferanse på Sentrum politihus i natt bekreftet politidirektør Øystein Mæland at det er minst 80 drepte etter massakren på AUF-leiren på Utøya.

Det vil si at det er til sammen minst 87 drepte etter gårsdagens to hendelser, etter at sju er bekreftet drept, og ni er hardt skadet, etter bombingen av regjeringskvartalet tidligere på dagen.

Politiet utelukker ikke at dødstallene kan stige utover dagen, etter at søkene etter omkomne fremdeles pågår for fullt. Mange av de døde har blitt funnet i sjøen, etter å ha blitt skutt mens de forsøkte å svømme bort fra gjerningsmannen.

På spørsmål om folk kan føle seg trygge, svarte justisminister Storberget:

- Det er umulig for statsministeren og meg som regjeringsmedlem og statsminister å konkluderer på folks vegne. Vi skal være veldig oppmerksomme på at slike handlinger kan bidra til utrygghet.

- Det vi kan gjøre er å bringe de ansvarlige for ugjeringene til domstolene og bidra intensivt slik at de som er direkte berørt får den oppfølgingen de trenger. Vi gjør det som kan gjøres i den sammenheng. 

Politiet vil holde pressekonferanse klokka ni.