CORONAEKSPERT: Anthony Fauci beskriver coronaviruset som sitt verste mareritt. Foto: AFP
CORONAEKSPERT: Anthony Fauci beskriver coronaviruset som sitt verste mareritt. Foto: AFP Vis mer

Corona

- Mitt verste mareritt

Anthony Fauci kaller coronaviruset for sitt verste mareritt. Men det er langt fra over, advarer han.

Publisert

– I løpet av en periode på fire måneder, har det rystet en hel verden, sa Anthony Fauci på tirsdag under en videokonferanse hos Biotechnology Innovation Organization.

– Det er millioner av smittetilfeller verden over. Og det er ikke over ennå.

Fauci er overrasket over hvor fort coronaviruset har tatt over planeten, og legger skylda på virusets evne til å smitte, samt utenlandsreiser med smittede personer, skriver blant andre The Guardian.

FORNØYD: Fremskrittspartiet er enige med regjeringspartiene om en avtale om revidert nasjonalbudsjett og coronatiltakene i den såkalte fase 3-pakka som ble lagt fram 29. mai. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

– Tok over planeten

Før han tok plass i Det hvite hus som president Trumps fremste coronaekspert, har Fauci har gjennom et langt liv dedikert sin forskning til HIV/AIDS. Fauci forteller under videokonferansen at coronaviruset vi nå står overfor skiller seg vesentlig fra tidligere epidemier og pandemier, inkludert HIV/AIDS og ebola.

Han sier Ebola var skummelt, men at den aldri hadde potentsiale til å bli et globalt problem, mens coronaviruset «bare tok over planeten».

Mareritt

Ifølge CNN har Fauci tidligere uttalt, på spørsmål om hva slags potensiell sykdom han fryktet mest, at det måtte være en helt ny respiratorisk infeksjon, som smittet fra dyr og var svært smittsom.

P– Nå har vi noe som viste seg å være mitt verste mareritt, sa Fauci.

TREDOBLING: 81 nye coronatilfeller er registrert i Oslo siste uke. Det er en tredobling fra uka før. Vis mer

Ifølge WHO er det 124 vaksiner under utvikling. Fauci er nesten overbevist om at minst én av dem vil fungere.

– Vi kommer til å trenge vaksiner for hele verden. Milliarder på milliarder av doser, sa han.

- Vi er fremdeles bare i begynnelsen av dette.

Vil ikke ha prisregulering

Leger uten Grenser har oppfordret verdens ledere til å kreve at legemiddelindustrien selger eventuelle vaksiner de utvikler til kostpris. De frykter at et åpent marked vil gå på bekostning av fattige u-land.

Fauci mener man må ta hensyn til at selskapene må tjene penger, og at prisregulering dermed kan gjøre vondt verre, så lenge det ikke går på bekostning av dem som virkelig behøver den.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

– Noe av det som er tydelig, er at dersom du forsøker å tvinge noe på et selskap som har mange ulike muligheter til å gjøre andre ting, så vil de gå sin vei.

USA har per dags dato over to millioner smittetilfeller, som er bekreftet, og nesten 113 000 dødsfall som følge av covid-19, ifølge John Hopkins Universitetet.

Kuttet WHO

Konferansen kommer knappe to uker etter at Donald Trump erklærte at USA kutter alle båndene med Verdens helseorganisasjon. USA er organisasjonens største økonomiske bidragsyter, men stopper nå bevilgningene permanent. Trump har anklaget WHO for å være naive, og for å samarbeide for tett med Kina, landet han selv roste for håndteringen av coronapandemien etter utbruddet.

HOLDT TALE: Erna Solberg åpnet sentralstyremøtet til Høyre med refleksjoner rundt corona-krisen i Norge. Video: Hoyre.no Vis mer

Kritisert

Fauci har en rekke ganger offentlig tilbakevist påstander presidenten har kommet med på direktesendt TV. Fauci advarte blant annet mot nye smitteutbrudd dersom delstatene åpner opp for fort. Presidenten mente uttalelsene var «uakseptable».

Trump har påstått at malariamedisinen hydroksyklorokin skal kunne hjelpe mot covid-19. Det er imidlertid ingen seriøse studier som støtter dette, noe Fauci har påpekt.

Presidenten mente også at forskerne burde undersøke effekten av å injisere desinfeksjonsmiddel, noe flere eksperter offentlig advarte mot å gjøre. Trump har seinere sagt at han var sarkastisk.

Friksjonen mellom Trump og Fauci har ført til spekulasjoner om at Fauci er på vei ut av det Det hvite hus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer