Mitterrand- familien i krig mot dommer

PARIS (Dagbladet.no): Avdøde president Mitterrands familie raser mot dommeren som fengslet sønnen Jean-Christophe i forbindelse med den formidable våpensalgskandalen i Angola. Mitterrand junior, som sier han er offer for sitt navn, skal ha formidlet kontrakter for 633 millioner dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitterrandfamilien har satt i gang et sirkus for åpen scene. I første akt betalte mamma Danielle vel 6 millioner kroner i kausjon for at hennes eldste sønn skulle bli satt fri.

- Det dreier seg om løsepenger, sa hun.

I annen akt fikk alt som kunne krype og gå av medier være vitne til at Jean-Christophe Mitterrand kom ut av fengsel og hjem til mamma. Umiddelbart etterpå raste han mot forhørsdommeren som hadde satt ham i fengsel, Philippe Courroye.

Svetter hat

- Han svetter hat før han åpner munnen, sa Mitterrand junior, som synes det hersket en «skitten atmosfære» i dommerens kabinett.

Det er uhyre sjelden noen våger å bruke så sterke ord om en forhørsdommer som fortsatt har saken. Courroye har for øvrig mottatt dødstrusler og har fått politibeskyttelse døgnet rundt.

Mitterrand-familien blir sterkt kritisert. Avisa Le Monde mener at familien enda tror den skal slippe unna. Det har den politiske klassen i Frankrike trodd lenge, mener Le Monde. Avisa Le Figaro mener Mitterrandfamilien spiller på symboler. Jean-Christophes bror Gilbert sa nylig at broren var offer for familienavnet.

Angolagate

Le Monde avslører i dag at Jean-Christophe Mitterrand skal ha formidlet kontakter som har ført til ulovlig våpensalg til regimet i Angola i 1993-94 for 633 millioner dollar. Han er allerede satt under etterforskning for å ha mottatt over 13 millioner kroner i honorarer.

Pengene gikk gjennom et selskap i Sveits som blant annet oljeselskapet Elf opprettet spesielt for ham. Den norske forhørsdommeren Eva Joly har allerede avhørt Mitterrand om forbindelsen til Elfskandalen.

Mitterrand-saken, døpt Angolagate, er enorm og trekker inn flere tidligere innenriksministre og det politiske partiet RPF, som skal ha blitt finansiert av våpenpenger fra Angola. Tidligere leder for RPF, Philippe de Villiers, som ba om å bli avhørt av Courroye, sier at det dreier seg om en statssak.

Advoaktene til flere av de tiltalte forsøkte i dag å angripe Courroyes etterforskning i retten, men domstolen venter med sin kjennelse. Jean-Christophe Mitterrand foretrekker å bekjempe dommeren på sin egen måte. Hans fars tidligere statsråd Michel Charasse anklager Courroye for å «ville få has på mektige».

Forhørsdommerne i Frankrike, med Eva Joly i spissen, har i de siste årene reist tiltaler mot mange av Frankrikes mektigste, og fører et utsatt liv med livvakter hvor de går og står.