- Mitterrand og Chirac visste om Elf-bestikkelser

PARIS (Dagbladet.no): Look Le Floch-Prigent, eks-toppsjef i Elf, kommer i dag med en sjokk-tilståelse om hvordan oljeselskapet bestakk over en lav sko. Statens høyeste myndigheter visste alt, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var han i nytt avhør hos den norske forhørsdommeren Eva Joly.

30. mai faller det dom i den første delen av Elf-saken. Aktor har nedlagt påstand om fem års fengsel for Le Floch-Prigent. I går satt han i nytt langt avhør på Eva Jolys kontor. I dag forteller han for første gang hvordan Elf-systemet fungerte til de to avisene Le Parisien og Le Figaro.

Praksisen med hemmelige bestikkelser har alltid eksistert, hevder Le Floch-Prigent.

- I september 1989 åpnet jeg meg for president Francois Mitterrand, fordi jeg mente systemet representerte en virkelig fare. Han svarte bare at man måtte fortsette det general De Gaulle hadde bestemt. Og jeg er overbevist om at systemet ikke har endret seg, trass i at selskapet er blitt privatisert, sier Elfs eks-sjef. Han legger til at Jacques Chirac også vet alt.

Elf-saken, der Eva Joly leder etterforskningen, dreier seg især om hvordan Elf i 90-årene ble brukt som en melkeku for å bestikke høyt og lavt for å oppnå nye oljeressurser. Men også til helt andre ting.

Fiktive lønninger

- Hele det politiske personalet har vært en fiktiv ansatt, latt en av sine nærmeste få fiktiv lønn eller i det minste visst om at denne praksisen eksisterte. Når det gjelder dette emnet kan ikke en politiker, ikke én, spille Saint Just-helgenen. Nå er det nok, sier Le Floch-Prigent.

Eks-sjefen i Elf forteller hvordan det eksisterte et helt system av korrupsjon i Afrika som han overhodet ikke hadde kontroll over.

En gang i året måtte han gå til Frankrikes president for å få en uoffesiell godkjennelse. Det dreide seg om bruk av flere hundre millioner kroner.

- Systemet var ugjennomsiktig, men ikke skjult, sier Le Floch-Prigent.

Han antyder at det også kan ha vært snakk om våpenhandel.

Borgerkrig

- Jeg ville ikke være sjokkert, jeg ville synes det var normalt, at en etterforskning fant sted i Frankrike for å finne ut hvilken rolle Elf har spilt når det gjelder våpenleveransen i borgerkrigen i Congo-Brazzaville i 1997, sier Elfs tidligere sjef.

Elfs reserver i Angola befinner seg i soner som skifter kontroll ofte. Le Floch-Pirgents høyre hånd Alfred Sirven forhandlet med frigjøringsbevegelsen Unita for å beskytte Elfs ansatte og installasjoner, og ga penger til Unita.

Men det var ikke bare i Afrika Elfs penger ble brukt. «Lobbying» kaller Le Floch-Prigent bestikkelsene Elf gjorde for å kjøpe oljeselskapet Ertoil i Spania og raffineriene Leuna i Tyskland.

- I Spania vant vi en konkurrranse ved å bruke der også de vanlige «lobbying»-metodene, sier Le Floch-Prigent, og forklarer at det også var en del personer og organisasjoner som måtte overbevises i Tyskland.

Kohl

I Tyskland skal det dreie seg om 322 millioner kroner. En stor del havnet i Helmut Kohls parti CDUs kasse. Mitterrand ville hjelpe sin venn til gjenvalg.

- Nå har jeg tendens til å tro at de mest banan-aktige republikkene ikke er de man tror, sier Le Floch-Prigent. Han sier at da han tok over roret i Elf i 1989 landet han med fallskjerm i et slangerede. Selv etter fire års ledelse kjente han ikke hele systemet.

Loik Le Floch-Prigent, som i dag fremstår som et offer, forsynte seg også selv av Elfs pengekasse, blant annet til sin kone Fatima Belaod som fikk 22,6 millioner i «erstatning» da paret ble skilt. Hittil har han ikke villet snakke, men nå er han syk og nedbrutt. Hans detaljerte tilståelse er en bombe.

FORTELLER ALT: Tidligere toppsjef i oljeselskapet Elf, Loik Le Floch Prigent, forteller nå alt om korrupsjonen i selskapet.
<B>AVSLØRES 1: Frankrikes president, Jacques Chirac, visste alt, sier Prigent.
AVSLØRES 2: Det gjør også tidligere president Francois Mitterand.