Mitterrands mysterium

Det har vært et slags Mitterrand-jubileum i Frankrike, men fortsatt er det mye som ikke er forstått ved denne presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PARIS (Dagbladet): Fem år etter sin død og 20 år etter at han ble valgt til Frankrikes president, fascinerer Frangois Mitterrand fortsatt. En av to franskmenn synes han etterlot seg et positivt regnskap. Og mange millioner har sett «Konversasjoner med en president», tatt opp mens han ennå satt ved roret. Også utenlandske medier har analysert fenomenet Mitterrand, for ikke å si mysteriet. Nordmenn i Paris kan se den mest synlige arven han har etterlatt seg, i form av biblioteket som bærer hans navn, Bastille-operaen, den nye Triumfbuen eller den faraoinspirerte glasspyramiden foran Louvre-museet.

«I en hvilken som helst by føler jeg meg som en keiser eller som en arkitekt. Jeg velger, avgjør og dømmer,» skrev den ennå ikke valgte presidenten. Enkelte av disse landemerkene, som til sammen kostet nær 45 milliarder kroner, er nesten like diskutert som hans politiske arv.

DEN BLIR LIKEVEL FEIRET. Sist torsdag danset tusenvis på Bastille-plassen, som for tjue år siden. Den fantastiske natta da hele Frankrike jublet over å ha fått den første sosialistiske presidenten på 25 år, tordnet det. Men det var himmelen, og ikke drønn fra kanoner som mange trodde. Det gikk ville rykter om at hæren, basert utenfor Paris, ikke aksepterte valgresultatet og var i ferd med å innta byen. Og noen dager seinere, da det ble klart at Mitterrand kom til å ta kommunister med i regjeringen, ringte varselklokkene i mange vestlige hovedsteder, og Ronald Reagan sendte sin visepresident, George Bush, til Paris for en alvorlig samtale med den nye presidenten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer