Mitterrands sønn i fengsel

PARIS (Dagbladet.no): Jean-Christophe Mitterrand, eldste sønn av den avdøde presidenten, tilbrakte natta bak murene i La Santé-fengselet i Paris. Han skal ha mottatt opptil 13 millioner kroner i «honorarer» i forbindelse med ulovlig våpensalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Papamadit» - pappa sa til meg - døpte afrikanske statsoverhoder Mitterrand junior da han var Afrika-rådgiver for sin far fra 1986 til 1992. I dag spørs det om ikke pappa snur seg i graven. Sønnen er ute i hardt vær, i en alvorlig affære om ulovlig våpensalg, korrupsjon og hvitvasking av penger i Afrika.

Seint i går kveld ble Jean-Christophe Mitterrand, 54, satt under etterforskning for blant annet «medskyldighet i våpenhandel» og «misbruk av sosiale midler», og fengslet. Det er meget alvorlige anklager. Mitterrand har allerede tilstått å ha mottatt penger.

Spørsmålet er hvor mye. Ifølge avisa Libération skal det dreie seg om opptil 13 millioner kroner i perioden 1993 til 1998. Mitterrand junior har fortalt politiet hvordan han fikk overført pengene til oljemarkedet og derfra til en sveitsisk konto.

Det Jean-Christophe Mitterrand hadde som var så mye verdt var hans private kontaktnett fra «Papamadit»-tida. Den stilte han til disposisjon for firmaet Brenco International, ledet av Pierre Falcone, som solgte russiske våpen, blant annet til Kongo og Angola.

«Papamadit» debuterte i Afrika som korrespondent for AFP i Mauretania og Togo. Dermed anså pappa ham som spesialist på Afrika. I 1982 ble han tilkalt som høyre hånd for Mitterrands daværende afrikanske rådgiver, Guy Penne.

Mitterrand junior, jovial og med hensikt litt naiv, vant godt innpass i det afrikanske toppskiktet, der det alltid har vært viktig med familiebånd. I 1986 tok han over etter Penne.

Han ble særlig godt likt av Omar Bongo, som knyttet svært nære forbindelser og tok ham med i et gruveselskap. Selv hadde han interesser i kommunikasjonselskaper i Kamerun, Kongo og Elfenbenskysten. En av hans venner fikk kjøpe 400 000 tonn kakao med et offisielt lån fra Frankrike. En annen venn fikk kjøpe kull fra Sør-Afrika, som da var under embargo. Til slutt måtte Mitterrand be sønnen om å slutte.

Siden det har han vært rådgiver, blant annet i et sveitsisk selskap delvis finansiert av Elf. Hans navn er blitt nevnt i Elf-skandalen, men han er ennå ikke blitt innkalt i avhør. Han var arbeidsløs ett år, men har nå kjøpt et fiskeselskap i Mauretania. «Papamadit» har vondt for å forlate Afrika.

vibeke.knoop.rachline@dagbladet.no

ARRESTERT: Jean-Christophe Mitterrand tilbrakte natta i fengsel.