Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mjøsa er grønn av potensielt giftige alger

De siste dagene har de potensielt giftige algene blomstret i Mjøsa. Kommunene fraråder bading, i påvente av at vannet blir analysert.

FRARÅDER BADING: De siste dagene vært en kraftig oppblomstring av blågrønnalger i Mjøsa. Vannet er grønt og konsistensen er tykk. Algene kan dessuten være potensielt giftige. Kommunene fraråder derfor bading, og Niva analyserer vannet. Video: Karin Madshus Vis mer

En kraftig oppblomstring av det som kalles cyanobakterier (tidligere kalt blågrønnalger) har ført til at store deler av Mjøsa nå er helt grønn.

Blågrønnalgene, som er påvist i vannprøver, kan være farlige for mennesker og dyr. Derfor går en rekke kommuner nå ut og fraråder bading i landets største innsjø - blant annet Østre Toten, Hamar, Stange og Ringsaker.

Cyanobakterier kan medføre hudirritasjoner ved bading, og flere typer av cyanobakterier kan produsere giftstoffer (toksiner), som kan gi forgiftning av mennesker og dyr.

Det er ikke bare i ferskvann at alger skaper problemer for badelystne. I Hunnebunnen i Fredrikstad fører algeoppblomstring til at et større område lukter vond.

- Slimete

BADA: Kevin Crawford (41) fra Kapp på Østre Toten visste ikke om algeoppblomstringen da han badet i Mjøsa, og reagerte på at vannet var grønt og slimete. Foto: Privat
BADA: Kevin Crawford (41) fra Kapp på Østre Toten visste ikke om algeoppblomstringen da han badet i Mjøsa, og reagerte på at vannet var grønt og slimete. Foto: Privat Vis mer

Kevin Crawford (41) fra Kapp på Østre Toten visste ikke om algeoppblomstringen, da han torsdag var ute og padlet kajakk.

- Jeg tok meg et bad og så at vannet var helt grønt. Min første tanke var at det måtte være pollen, men vannet var så slimete, at jeg slo tanken fra meg.

Han postet et bilde av det grønne vannet på Facebook, og fikk da meldinger fra flere om at det var algeopblomstring som ga vannet den grønne fargen og den slimete konsistensen - og at det også kunne være giftig.

- Jeg har ikke merket noen irritasjon eller noe etterpå - men nå som jeg vet hva dette er, blir det nok ikke noe mer bading med det første, sier han.

GRØNT: Algene gir vannet en grønnblå farge. Foto: Kevin Crawford
GRØNT: Algene gir vannet en grønnblå farge. Foto: Kevin Crawford Vis mer

Analyserer vannet

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har tatt vannprøver fra flere steder i Mjøsa, som nå er til analyse, og svar forventes tirsdag 30. juli.

Ifølge NIVA-forsker, Sigrid Haande, finnes det over 1500 arter av cyanobakterier.

- Flere av disse bakteriene er kjent for at de kan produsere giftstoffer, men også innenfor en type bakterier kan noen produsere giftstoffer, og andre ikke, sier hun.

- Den typen bakterie som vi har påvist i algene i Mjøsa (cyanobakterier) kan potensielt være giftproduserende, og derfor har vi gått ut med en advarsel til kommunene om at denne oppblomstringen kan utgjøre en potensiell helserisiko, som «et føre var».

Hun legger til at uavhengig av om bakteriene produserer giftstoffer, eller ikke, så kan man få allergiske reaksjoner av å bade i vann med stor oppblomstring av blågrønnalger.

- Ved algeoppblomstring vet vi at noen kan få allergiske reaksjoner, også når algene ikke produserer toksiner.

Hun fortsetter:

- Små barn og hunder er blant dem som lett kan få vannet i seg. Advarselen om å ikke bade er tatt i samråd med gjeldende retningslinjer.

Fortvilte

Odd Henning Stuen, som er daglig, leder for Vassdragsforbundet for Mjøsa med tilløpselver, sier at de ikke har fått inn noen rapporter om at folk har blitt syke etter å ha badet i vannet.

- Når det har vært algeoppblomstring i Mjøsa under tidligere somre, har ikke giftstoffene blitt påvist, ifølge Stuen, som sier de anser det som 50 prosent risiko for at de er i algene nå.

- Algen blomstrer opp ofte på sommerstid, men i i ulik grad, og i år er det en større oppblomstring enn det har vært noen gang, så vidt jeg vet, sier han.

Han forteller at mange ved Mjøsa er fortvilte over situasjonen.

- Det er knallvær og helg, og det er nok mange som er fortvila over at de ikke kan bade nå. Vannet er grønt, og litt slimete. Flere sier konsistensen minner om maling, sier han.

«SPINATSUPPE»: - Mange bruker begrepet «spinatsuppe» om vannet når algene har blomstret - fordi det kan minne om det i farge og konsistens, sier NIVA-forsker Haande. Foto: Karin Madshus.
«SPINATSUPPE»: - Mange bruker begrepet «spinatsuppe» om vannet når algene har blomstret - fordi det kan minne om det i farge og konsistens, sier NIVA-forsker Haande. Foto: Karin Madshus. Vis mer

Legger seg på overflaten

NIVA-forsker Sigrid Haande synes beskrivelsen maling er passende.

- Mange bruker begrepet «spinatsuppe», fordi vannet kan minne om det, både i farge og konsistens. Konsistensen på vannet blir tykk, og vannet får en karakteristisk blågrønn farge.

Grunnen til at deler av Mjøsa nå minner om ei suppe, er at det har vært flere nedbørsepisoder der innsjøen har blitt tilført næring.

- Deretter har vi hatt ei varm uke med stille og rolige forhold, som har gjort at bakteriene, som har gassblærer, har flytt opp til overflaten. De legger seg der som et tykt lag, som kan drive inn mot land - og typisk mot badeplasser.

- Cyanbakteriene er egentlig mikroorganismer som er naturlig i ferskvann og andre habitater, men de har oppstått i Mjøsa nå som følge av en kombinasjon av at flere miljøfaktorer har vært gunstige for dem: Vannet er varmt, det har mye næringsstoffer og gode lysforhold, fortsetter Haande.

Og når oppblomstringa først skjer, kan den gå fort.

- Vi fikk de første meldingene på torsdag, sier hun.

Beveger på seg

NIVA har, i samråd med Vassdragsforbundet for Mjøsa, varslet alle berørte kommuner om oppblomstringen, som igjen har sendt sms til sine innbyggere, ifølge forskeren.

- Det kan jo se litt dramatisk ut, og jeg skjønner at mange har lurt på hva dette er, sier hun - og legger til:

- Og det er jo litt typisk. Det er siste helga i juli, og kjempefint vær etter en litt kald vår. Endelig er det både varmt i lufta og i vannet, og mange ønsker å bade, men så er det også akkurat under slike forhold at blågrønnalgene trives og at denne oppblomstringen har oppstått.

- Hvordan vil du beskrive omfanget av oppblomstringen? Er det mye i Mjøsa nå?

- Jeg vil si det er det, til å være Mjøsa. Dette er kraftigere enn vi har sett på flere år. Vi har fått rapporter om algene helt fra Lillehammer i nord, til Østre Toten i sør.

Hun forteller at algene også flyter på vannet og derfor kan bevege seg fra ett sted til et annet.

Symptomer

På sine hjemmesider har flere av de berørte kommunene lenket til Folkehelseinstituttets faktaside om blågrønnalger.

- Toksinene er i visse konsentrasjoner giftige både for mennesker og dyr, og de mest kjente er hepatotoksiner (ødelegger leveren) og nevrotoksiner (blokkerer nerveimpulser), skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Symptomer på at man kan ha blitt eksponert for cyanobakterier og deres toksiner kan være:

  • Hudirritasjoner, blemmer, sår hals
  • Oppkast, diare, sterke magesmerter
  • Feber, astma, svimmelhet, muskelkramper

Alger skaper problemer flere steder i verden. I Nord-Frankrike ble nylig seks strender stengt etter at en algeoppblomstring skapte den illeluktende og potensielt livsfarlige gassen hydrogensulfid..

Syke etter bading i Melhus

Tidligere i dag ble det kjent at flere er blitt syke med oppkast og diaré etter å ha badet i Svorksjøen i Melhus. Kommunen har tatt vannprøver i sjøen og ber folk være varsomme ved bading.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som har blitt syke. I et Facebook-innlegg oppfordrer kommunen folk som er syke, til å ta kontakt med legevakta, og badegjester anmodes til å ikke drikke vannet i sjøen.

I kommentarfeltet til innlegget skriver flere innbyggere at de eller barna er blitt syke etter bading.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media