Mjøsa renner over med 11 centimeter

NVE avlyser storflom - heldig med regnfritt under varmebølge.

IKKE SOM I 2013: I løpet av en halvtime 22. mai 2013 gikk det fra normalt til slik foran et hus på Vallset sør for Hamar. I år kommer ikke snøsmeltingen så ut av kontroll. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
IKKE SOM I 2013: I løpet av en halvtime 22. mai 2013 gikk det fra normalt til slik foran et hus på Vallset sør for Hamar. I år kommer ikke snøsmeltingen så ut av kontroll. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NVE avlyser langt på vei faren for storflom etter den mest snørike vinteren i fjellet siden 1958 over hele landet.

Årsaken er at smeltingen av de store snømengdene ser ut til å styre klar av den farlige værkombinasjonen høye temperaturer samtdig med nedbør - les regn.

- Nei, det blir ikke på noen måte så ille som under den forrige virkelige storflommen i 1995. Og heller ikke så ødeleggende alle steder som flomvåren 2018, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet.

Her er NVEs ferske analyse for kommende sju dager, inkludert pinse.

- Det blir stor vannføring og tilnærmet middelflom i elver over hele landet. Det mest usikre området nå for en større flom er Finnmark med Altaelva og Tanaelva. Men det vil ikke skje noe brått og dramatisk i disse vassdragene i løpet av de to første ukene, sier vakthavende NVE-hydrolog.

Først over pinse

Gudbrandsdalslågen er mest utsatt av de store vassdragene i Sør-Norge. Og der går vannet videre til landets største innsjø Mjøsa.

- Sel er første tettstedet nord i Gudbrandsdalslågen som vil merke vannmengdene ned fra fjellet. Der kommer flomtoppen tirsdag og onsdag over pinse, 2. og 3. juni. Det ser ut til å bli en middelflom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer