IKKE SOM I 2013: I løpet av en halvtime 22. mai 2013 gikk det fra normalt til slik foran et hus på Vallset sør for Hamar. I år kommer ikke snøsmeltingen så ut av kontroll. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
IKKE SOM I 2013: I løpet av en halvtime 22. mai 2013 gikk det fra normalt til slik foran et hus på Vallset sør for Hamar. I år kommer ikke snøsmeltingen så ut av kontroll. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer

Mjøsa renner over med 11 centimeter

NVE avlyser storflom - heldig med regnfritt under varmebølge.

Publisert

NVE avlyser langt på vei faren for storflom etter den mest snørike vinteren i fjellet siden 1958 over hele landet.

Årsaken er at smeltingen av de store snømengdene ser ut til å styre klar av den farlige værkombinasjonen høye temperaturer samtdig med nedbør - les regn.

- Nei, det blir ikke på noen måte så ille som under den forrige virkelige storflommen i 1995. Og heller ikke så ødeleggende alle steder som flomvåren 2018, sier vakthavende hydrolog Kjell Ola Aamodt i NVE til Dagbladet.

Her er NVEs ferske analyse for kommende sju dager, inkludert pinse.

- Det blir stor vannføring og tilnærmet middelflom i elver over hele landet. Det mest usikre området nå for en større flom er Finnmark med Altaelva og Tanaelva. Men det vil ikke skje noe brått og dramatisk i disse vassdragene i løpet av de to første ukene, sier vakthavende NVE-hydrolog.

Først over pinse

Gudbrandsdalslågen er mest utsatt av de store vassdragene i Sør-Norge. Og der går vannet videre til landets største innsjø Mjøsa.

- Sel er første tettstedet nord i Gudbrandsdalslågen som vil merke vannmengdene ned fra fjellet. Der kommer flomtoppen tirsdag og onsdag over pinse, 2. og 3. juni. Det ser ut til å bli en middelflom.

- Hva skjer når i Mjøsa?

SKREKKMONUMENT: Flomsteinen på Koigen i Hamar viser ulike vannstander i Mjøsa under ekstreme flomforhold i mer enn 200 år. Bildet er tatt i 2011. De verste utsiktene for årets snøsmelting er nå redusert. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
SKREKKMONUMENT: Flomsteinen på Koigen i Hamar viser ulike vannstander i Mjøsa under ekstreme flomforhold i mer enn 200 år. Bildet er tatt i 2011. De verste utsiktene for årets snøsmelting er nå redusert. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer

- Der vil det fylles opp etter flomtoppen i Sel og nedover. Vannstanden i Mjøsa ser ut til å gå ned igjen fra midten av juni. Et lyspunkt fra forrige ukesanalyse er at flomtoppen i Mjøsa blir lavere enn tidligere fryktet. Etter en lokal skala renner Mjøsa over ved 6,00 meter høyere vannstand enn normalt. Nå ser overvannet ut til å stoppe på 6,11 meter.

Reddes av kaldere i nord

Nedbørsvarslene kommende uke er mest foruroligende i forhold til snøsmelting kommende uke i Nordland og deler av Troms.

Men der blir flomfaren «reddet» av kaldere vær. Noe av nedbøren som ville vært regn, kommer trolig som snø i fjellområder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer