Mladic frykter dusørjegere

General Ratko Mladic - ettersøkt som krigsforbryter - har barrikadert seg i kjelleren i sin luksusvilla i Banovo Brdo utenfor Beograd. USA har utlovet en dusør på 35 millioner kroner til den eller de som sørger for at han blir arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ratko Mladic står på toppen av lista over ettersøkte hos den internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag.

Banovo Brdo er en forstad for rike mennesker, særlig populær blant gangstere, paramilitære og popstjerner. Mladic og hans kone Rosa blir bevoktet av to 12-manns team av sikkerhetsvakter som blir betalt av et fond opprettet av lokale forretningsfolk og Mladics tidligere kolleger i hæren.

Amerikanske agenter i regionen har tidligere betalt organiserte gjenger for å arrestere ledere mistenkt for krigsforbrytelser. Mest kjent er saken om Stevan Todorovic, en tidligere politisjef, som ble kidnappet av dusørjegere i 1998.

Melde seg

En tidligere sikkerhetsoffiser i Jugoslavia, Bozidar Spasic, hevder ifølge The Sunday Times at både Ratko Mladic og den tidligere bosnisk-serbiske presidenten Radovan Karadzic kan komme til å melde seg selv i løpet av de kommende ukene.

Ingenting av det Mladic har sagt og gjort etter krigen tyder på at ha n har noe ønske om å bli stilt for domstolen i Haag. Radovan Karadzic har ifølge venner sagt at han heller vil ta sitt eget liv enn å dra til Haag.

Begrenset frihet

Karadzic antas i dag å oppholde seg nær Mladics gamle hovedkvarter i Han Pijesak øst i Bosnia.

Hittil har president Vojislav Kostunica holdt sin hånd over Mladic. Kostunica var også imot at Slobodan Milosevic skulle utleveres til Haag.

Når Mladic likevel risikerer å miste sin noe begrensede frihet i Banovo Brdo, er det fordi Jugoslavia risikerer å miste muligheten til å få milliardbeløp i støtte og lån hvis de ikke innfrir kravet om å utlevere mistenkte krigsforbrytere innen fristen som er satt til 31. mars.

Må stå til ansvar

Da Slobodan Milosevic ble utlevert, sikret den jugoslaviske regjeringen bidrag på nesten 1,5 milliarder kroner. Et liknende beløp har bl.a. Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet l ovet hvis flere blir arrestert innen tidsfristen.

- Vi skal absolutt fortsette utvisningene. Det har vært en alminnelig oppfatning at de som er tiltalt aldri vil bli framstilt for domstolen i Haag. Det er en stor misforståelse. Alle vil måtte stå til ansvar for domstolen. De som tror at bare tida går så vil interessen for de tiltalte avta, tar feil, sa utenriksminister Goran Svilanovic forleden.

<B>GATESALG:</B> På gata i byen Podgorica i Montenegro selges kalendere med bilder av de tidligere serbiske lederne Radovan Karadzic og Ratko Mladic (til høyre).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer