Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mladic møtte i retten

Folkemordtiltalte Ratko Mladic erklærer seg skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen i dag.

MØTTE I RETTEN: Ratko Mladic møtte dukket opp i retten i dag. Her fra forrige gang i retten 3. juni. Foto: AFP/Martin Meissner/Scanpix
MØTTE I RETTEN: Ratko Mladic møtte dukket opp i retten i dag. Her fra forrige gang i retten 3. juni. Foto: AFP/Martin Meissner/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på forhånd sagt fra hans serbiske advokat at Mladic ikke ville møte.

Det er andre gang Mladic (69) framføres for retten ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

Mladic varslet søndag via sin advokat at han ikke kommer til å møte opp under mandagens rettsmøte i Haag. Mandag sier derimot talskvinne for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY), Nerma Jelacic, at retten ikke har mottatt noen beskjed om at Mladic ikke vil stille. Det gjenstår derfor å se om Mladic vil benytte seg av sjansen til å si seg skyldig eller ikke skyldig i tiltalen om folkemord og krigsforbrytelser.
Ville tenke seg om Mladic ble for en måned siden framstilt for ICTY. Generalen ga da beskjed om at han ville ha mer tid til å sette seg inn i anklagene mot ham.

Domstolen ga ham 30 dagers betenkningstid. Om han ikke svarer på skyldspørsmålet mandag, kommer retten til å registrere det som «ikke skyldig» på hans vegne. — Han har bestemt seg for ikke å dukke opp igjen fordi hans forsvarerteam ennå ikke er godkjent, sa hans advokat Saljic søndag.
Massakre Aktoratet har forberedt elleve tiltalepunkter mot Mladic, som var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995. Tiltalen omhandler folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Blant de mest alvorlige anklagene er massehenrettelsene av om lag 8.000 ubevæpnede menn og gutter i Srebrenica samt beleiringen av Sarajevo under krigen i Bosnia fra 1992—1995. Nærmere 10.000 mennesker ble drept under beleiringen.
— For syk Den 69 år gamle generalen ble overført til et fengsel i Haag 31. mai. Fem dager tidligere ble han pågrepet i en serbisk landsby. Pågripelsen førte til demonstrasjoner organisert av serbiske nasjonalister, som ser på Mladic som en helt. Forrige gang han sto foran dommerne i Haag, den 3. juni, gjorde Mladic det klart at han ikke kjente seg igjen i de «uhyrlige» anklagene mot ham. — Jeg forsvarte mitt folk og mitt land. Jeg drepte ikke kroater fordi de var kroater. Jeg forsvarte bare landet mitt, sa han. Mladic hevdet også at han er for syk til å kunne stilles for retten. Men etter at han kom til Haag er han blitt undersøkt av leger, som ikke har funnet noe som tilsier at han er dødssyk eller alvorlig syk, ifølge domstolen.
(NTB)