Mladic overgir seg for 32 millioner

Jakten på «Slakteren av Srebrenica», Ratko Mladic, skal nærme seg slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den engelske avisa Sunday Times skriver i dag at den ettersøkte krigsforbryteren Mladic har inngått en avtale om å overgi seg.

Generalen skal få fem millioner dollar (drøye 32 millioner kroner) hvis han melder seg før tiårs-dagen for massakren i Srebrenica.

Den startet 11. juli 1995, og over 7000 muslimske menn og gutter ble myrdet av Mladics styrker.

Pengene skal ifølge Sunday Times gå til Mladics familie og livvakter.

Sett flere ganger

Det var Mladic som ledet den militære styrken til de bosniske serberne i første halvdel av 1990-tallet. Og han var den ansvarlige da serbiske granater drepte 10 000 mennesker i Sarajevo under beleiringen av den bosniske hovedstaden.

Hvis han overgir seg til den internasjonale straffedomstolen i Haag markerer det slutten på ti års jakt.

Domstolen har ifølge Sunday Times flere ganger krevd at han skal pågripes og stilles for retten. Men til tross for dette har han blitt sett flere ganger på idrettstevner og restauranter i Beograd.

Går glipp av millioner

Avtalen skal være fremforhandlet av sirkel med serbiske maktmennesker. Disse ønsker ifølge Sunday Times at Serbia og Montenegro skal bli medlemmer i EU, noe som er umulig så lenge Mladic og den tidligere presidenten Radovan Karadzic er på frifot.

Begge er tiltalt for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

Mladic skal allerede i desember ha innsett at hans dager i frihet var talte. Det internasjonale presset mot Serbia er økende og landet går dessuten glipp av pengestøtte. Amerikanerne sier nei til å utbetale en lovet hjelpepakke til Serbia på 10 millioner dollar hvis ikke Mladic utleveres.

OVERGIR SEG?</B> Den engelske avisa Sunday Times skriver i dag at Mladic vil overgi seg for fem millioner dollar.