Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Mladic tryglet oss om å ende lidelsene hans

Ratko Mladic skal ha vært i store smerter på rømmen, og skal ha bedt medhjelperne om å drepe ham.

SMERTER: Ratko Mladic skal ha vært i store smerter på rømmen, og skal ha bedt medhjelperne om å drepe ham. Her besøker «Slakteren fra Srebrenica» styrkene 28. juni 1996. Foto: AP Photo/Scanpix
SMERTER: Ratko Mladic skal ha vært i store smerter på rømmen, og skal ha bedt medhjelperne om å drepe ham. Her besøker «Slakteren fra Srebrenica» styrkene 28. juni 1996. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Slakteren fra Srebrenica» skal ha vært i så store smerter på grunn av nyrestein at han i 2006 - etter 11 år på rømmen - skal ha bedt en av hans nærmeste støttespillere til å ende lidelsene.

- Vi kunne ikke ta han inn til noe behandling. Vi fant noen smertestillende, men han var i så store smerter at han ba oss om å drepe ham, sier den tidligere medhjelperen til nyhetsbyrået Reuters.

Levde åpent i begynnelsen Det er ingen fullstendige historier eller rapporter om Ratko Mladics liv på rømmen, men i et eksklusivt intervju med Reuters forteller den tidligere medhjelperen anonymt om en tidligere militærsjef med en svært dalende innflytelse.

Under Slobodan Milosevic levde Mladic åpenlyst i Beograd til tross for at han var ettersøkt for krigsforbrytelser. Mladic skal plutselig ha forsvunnet fra leiligheten i Banovo Brdo-nabolaget i Beograd i perioden den vestlig-vennlige statsministeren Zoran Djindjic tok makta.

Djinjic spite en nøkkelrolle da Milosevic ble sendt til Haag for krigsforbrytelser. Milosevic døde på cella før rettssaken ble avsluttet.

Flyttet hver andre uke I 2002 vedtok landet en lov som tillot utlevering av krigsforbrytelser og oppfordret dem til å overgi seg. Det skal ha vært etter dette at Mladic begynte å flytte gjennomsnittilig en gang hver andre eller tredje uke.

Ifølge medhjelpere Reuters har snakket med skal han ha befunnet seg i Beograd store deler av tida.

- Vi flyttet han fra en leilighet til en annen, hver andre eller tredje uke i gjennomsnitt. Jeg hentet mat og aviser til ham, spilte sjakk og snakket ganske mye, forteller en medhjelper.

Mladic skal ha vært svært glad i å spille sjakk også i krigens dager.

Mladic skal ifølge advokat Milos Saljic ha fått behandling for Hodgkins sykdom ved en klinikk i Beograd i all hemmelighet i 2009. Mladic ble operert og fikk cellegiftbehandling, sier Saljic til den serbiske avisa Blic.

Saljic sier til avisa Press at Mladic har hatt tre slag og to hjerteinfarkt, og at han tilbrakte fire måneder på en klinikk i Beograd for kreftbehandling. Avisa legger fram dokumenter som viser Mladics navn, fødselsdato og andre personopplysninger og diagnosen Hodgkins sykdom.

Gikk rundt med ladd pistol Han skal ha snakket mye om familien, og skal ha vært opptatt av datterens selvmord i 1994. Ifølge Reuters skal han ha mistenkt at hun ble drept av en eller annen sikkerhetsstyrke.

Mladic fikk besøke datteras grav en siste gang før han ble utlevert til Haag.

Medhjelperne forteller at han ofte var deprimert:

- I slike mørke øyeblikk ba han oss om å drepe ham dersom noen forsøkte å arrestere ham. Han bar alltid en ladd pistol, og pleide å ha en håndgranat noen ganger.

Skal møte i retten i morgen Likevel gikk arrestasjonen av Mladic bra og uten dødsfall. Mladic ble tidligere denne uka utlevert til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY).

I morgen skal han for første gang møte i retten og må erklære seg skyldig eller ikke skyldig til elleve tiltalepunkter om folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Han kan velge å ta 30 dagers betenkningstid på om han vil erklære seg skyldig eller ikke. Dersom han da ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet, kommer retten til å notere et «ikke skyldig» på hans vegne.

Dersom han skulle velge å erklære seg skyldig, blir det ingen rettssak og dommen blir avsagt senere. Den strengeste straffen ICTY kan ilegge, er fengsel i livstid. Eventuelt soningssted blir avklart senere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media