Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Müller både prest og åndelig veileder for pasienter i Tyskland

Ingen på sykehuset visste om Müllers bakgrunn. Sykehuset opprørt over ny informasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSNABRÜCK (Dagbladet): Den avgåtte katolske biskopen Georg Müller har siden desember i fjor hatt tilhold på et sykehus i Osnabrück i Tyskland.

Han er for tiden på reise, trolig i Tyskland og sykehusets ledelse oppgir at de ikke vet når han returnerer.

I går fortalte Dagbladet at Müller fremdeles får finansiert sitt livsopphold med penger fra norske katolikker.

- Müller har fått utbetalt over 8000 kroner i måneden. Grunnen til dette er at hans orden ikke plikter å forsørge ham etter at han er blitt utnevnt til biskop, forklarte biskop Bernt Eidsvig til Dagbladet.

Privat veiledningVatikanet har forbudt ham å drive som prest, men allikevel har Müller vært opptatt med prestegjerninger og åndelig veiledning for syke mennesker i Tyskland.

Müller, som i fjor innrømmet at han på 80-tallet begikk seksuelle overgrep mot en altergutt i tenårene i Trondheim, bor på et gjesterom som tidligere tilhørte en av prestene som virket ved sykehuset.

- Gjesterommet har stått til hans frie disposisjon. Han er her som besøkende og beveger seg fritt rundt på sykehuset og ellers, sier pressetalsmann Franziskus Hospital
, Roland Knillmann, til Dagbladet.

LekeplassDagbladet har i dag oppsøkt sykehuset Franziskus Hospital hvor gjesterommet befinner seg.

Det ligger en stor lekeplass for barn rett ved inngangen. Flere parkeringsplasser er satt av til leger som jobber med barn. Folk i alle aldre kommer og går. Området ligger landlig til på en høyde med utsikt over jorder og villastrøk.

TILRETTELAGT FOR BARN: Folk i alle aldre kommer og går til og fra Franziskus sykehus som er tilrettelagt for barn. FOTO: BJØRN LANGSEM
TILRETTELAGT FOR BARN: Folk i alle aldre kommer og går til og fra Franziskus sykehus som er tilrettelagt for barn. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer

Torbjørn Olsen, tidligere generalvikar for Müller i Trondheim, forteller til Dagbladet at kun noen ganske få kjente til avsløringer om seksuelt misbruk. Overfor Dagbladet bekrefter Knillmann at ingen på sykehuset eller i klosteret i Osnabrück kjente til hvorfor Müller ble avsatt som biskop i Norge.

- Vi ble aldri informert om Müllers bakgrunn, hverken av Müller selv eller av de som rettet en henvendelse til oss og spurte om han kunne bo her, sier Knillmann, som fikk vite om saken gjennom media i går.

- Vi har ikke hatt grunner til å kontrollere Müller.

Han kjenner ikke til om Müller har vært i kontakt med barna på sykehuset så langt.

Kontakt under gudstjenesterInntil nylig har sykehuset trodd at Müller ikke har hatt privat omgang med pasienter, men etter et intervju Dagbladet gjorde med Knillmann blir vi ringt opp igjen og bedt om returnere til sykehuset fordi ny informasjon har dukket opp.

- Vi var sikre på at han ikke hadde drevet med åndelig veiledning og utført prestegjerninger her, men jeg fikk akkurat vite av direktøren i konsernet at Müller har vært i kontakt med flere pasienter som prest.

- Vi har ikke instruert ham om å holde seg unna pasienter, siden vi ikke har kjent til at han har tilstått seksuelle overgrep i Norge. At han har opptrådt som prest overfor disse to pasientene vil vi ta opp med ham når han kommer tilbake, sier Knillmann, som er tydelig opprørt.

AVSATT:  Georg Müller mistet jobben som biskop i Trondheim da avsløringene om seksuelle overgrep ble kjent i fjor sommer. FOTO: KATOLSK.NO
AVSATT: Georg Müller mistet jobben som biskop i Trondheim da avsløringene om seksuelle overgrep ble kjent i fjor sommer. FOTO: KATOLSK.NO Vis mer

- Dette er jo problematisk for oss. Vi mener han burde fortalt oss om bakgrunnen fra Norge når han utfører prestegjerninger her, sier Knillmann.

Ledet gudstjenesterKnillmann bekrefter at Müller har holdt rundt ti gudstjenester på sykehuset etter at han mistet jobben i fjor. Dette til tross for at Vatikanet i Roma og den norske biskopen biskop Bernt Eidsvig i flere brev og uttalser har lovet katolikker og resten av samfunnet at Müller aldri vil få noen posisjon innenfor kirken igjen.

Disse gudstjenestene har vært åpne for alle, både barn, unge og voksne, får Dagbladet opplyst.

- Müller har holdt rundt ti offentlige gudstjenester som prest og geistlig, han har steppet inn når det har manglet prest, sier Knillmann til Dagbladet.

Sykehuset har ikke en egen barneavdeling, men Knillmann opplyser at barn blir operert jevnlig der.

Han vil i løpet av dagen ta stilling til om det er riktig å informere sykehusets pasienter om at det bor en mann der som har innrømmet seksuelt overgrep mot et barn.

- Vi skal snakke med noen pasienter i dag for å høre hva de mener, sier Knillmann.

BOR I PRESTEBOLIGEN: En stor lekeplass for barn pryder inngangspartiet av Franziskus Hospital i Osnabrück i Tyskland, hvor avgårr biskop Georg Müller har bodd siden desember. FOTO: BJØRN LANGSEM
BOR I PRESTEBOLIGEN: En stor lekeplass for barn pryder inngangspartiet av Franziskus Hospital i Osnabrück i Tyskland, hvor avgårr biskop Georg Müller har bodd siden desember. FOTO: BJØRN LANGSEM Vis mer
OVERRASKET: Pressetalsmann ved sykehuset, Roland Knillmann, møtte Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem
OVERRASKET: Pressetalsmann ved sykehuset, Roland Knillmann, møtte Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
image: Müller både prest og åndelig veileder for pasienter i Tyskland

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!