IKKE OVERRASKET: Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er ikke overrasket over at tidligere biskop Georg Müller i Trondheim befinner seg i Roma. Foto: Heiko Junge / Scanpix
IKKE OVERRASKET: Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme er ikke overrasket over at tidligere biskop Georg Müller i Trondheim befinner seg i Roma. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Müller oppholder seg i Roma

Angivelig for å få en avklaring fra Vatikanet om framtiden hans i den katolske kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den tidligere biskopen i Trondheim, Georg Müller, oppholder seg i Roma. Müller måtte forlate stillingen sin i juni i fjor etter å ha innrømmet seksuelle overgrep mot en altergutt.

Adresseavisen har oppsøkt Müller i Roma, dit han skal ha reist fra Osnabrück onsdag.

Müller ønsket ikke å uttale seg til Adresseavisen da de møtte ham.

Han har ifølge avisen gitt beskjed til sykehuset der han tidvis virket som prest, at han ikke kommer tilbake.

Müller befinner seg angivelig i Roma for å få en avklaring fra Vatikanet om framtiden hans i den katolske kirken. Det er en nonneorden like i nærheten av Vatikanet som huser Müller i Roma.

Han har også besøk av venner fra Trondheim, blant annet sin tidligere sekretær Kari Hauge. Hun er kasserer og sekretær (kansellist) i Trondheim katolske stift og er kjent som en svært trofast støttespiller for Georg Müller.

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo og Trondheim katolske stift sier han ikke har hatt direkte kontakt med Müller på lenge. Han er likevel ikke overrasket over at den tidligere biskopen befinner seg i Roma.

- Jeg vet at han skulle til Roma på et tidspunkt. Jeg tror han har et mellomværende med Troskongregasjonen. Men det kan jeg ikke bekrefte. Det er Troskongregasjonen som har behandlet saken, og det er på innstilling derfra at han forlot sin stilling og Trondheim, forteller Eidsvig.

- Ikke uproblematisk

Han er overrasket over at at Kari Hauge oppholder seg sammen med Müller i Roma.

- Dette er noe jeg må tenke over, sier biskopen.

Han sier at han ikke kjente til møtet mellom de to og avviser at det skjedde på oppdrag fra ham. Eidsvig vil ikke kritisere møtet og understreker at Hauge gjør en god jobb for kirken og er ulønnet.

- Jeg beundrer folk som er lojale til sine venner. Hun vil sikkert vise medfølelse og støtte, sier Eidsvig.

Han mener likevel at møtet ikke er uproblematisk.

- Det har noe med ny og gammel sjef å gjøre. Hvis jeg hadde vært i hennes sted, så tror jeg ikke at jeg ville gjort det. Men jeg har ingen instruksjonsmyndighet overfor henne, sier han.

- Har sine rettigheter

Eidsvig sier at han har en følelse av at Müllers Roma-besøk handler om fremtiden hans, men påpeker at det også kan dreie seg om andre ting.

Eidsvig legger til at han ikke er bekymret for at Müllers rettssikkerhet ikke er ivaretatt.

- Det er opp til politiet om saken skal etterforskes. Nå har de sett på saken, sier han.

Eidsvig forteller at kirkens rett er romerrett som er avansert juss.

- Det er klart han har sine rettigheter der, og rett til å forsvare seg. Men så lenge han er i kirkens system, så handler han under lydighet, sier Eidsvig.

I Müller-saken har fornærmede forklart til politiet at det dreier seg om ett tilfelle av overgrep. Hans bistandsadvokat har vurdert at overgrepet ikke er av en karakter som tilsier en den omfattende foreldelsesfristen på 25 år gjelder.


(NTB)