OVERGREP: Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Nå bor han i Tyskland. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .
OVERGREP: Georg Müller har innrømmet overgrep mot en altergutt. Nå bor han i Tyskland. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer

- Müller skjuler seg blant nonner

Overgrepsbiskop Georg Müller bor på et nonnekloster i Tyskland. Han har holdt flere gudstjenester siden han mistet jobben i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| OSNABRÜCK/OSLO (Dagbladet): Den katolske biskopen Georg Müller har den siste tiden hatt tilhold i et nonnekloster i Osnabrück i Tyskland. Det forteller Torbjørn Olsen, tidligere generalvikar for den katolske biskopen i Trondheim.

- Han har det svært tungt, sier Olsen som har jevnlig kontakt med Müller.

Fortsatte å jobbeI nonneklosteret var det ingen som vendte Müller en kald skulder. Han skal etter det Dagbladet får opplyst ha fått bo i leiligheten til sykehuslegen i klosteret - en leilighet som har stått til hans frie disposisjon.

- Overgrepene var kjent for noen ganske få, sier Olsen til Dagbladet.

Den avsatte biskopen har holdt rundt ti gudstjenester i et kapell i Tyskland etter at han i fjor måtte forlate sin stilling i Trondheim på grunn av avsløringer om seksuelt misbruk.

- Müller har holdt rundt ti offentlige gudstjenester som prest og geistlig, han har steppet inn når det har manglet prest, sier presseansvarlig Roland Knillmann ved det katolske sykehuset Franziskus-Hospital like utenfor Osnabrück nordvest i Tyskland til Adresseavisen.

- Utilbørlig

Den katolske kirkens øverste biskop i Norge, Bernt Eidsvig, sier det er «utilbørlig og utillatelig» at Müller har steppet inn som vikar ti ganger etter at han ble fratatt alle kirkelige oppdrag som følge av avsløringene om seksuelt misbruk av en mindreårig gutt.

- Dette må innskjerpes. Jeg vil ta dette opp med Nuntius (erkebiskopen i Stockholm) torsdag, sier Eidsvig.

Samtidig som overgrepsbiskopen har holdt gudstjenester i Tyskland, har han også fått månedlig «etterlønn» fra Norge.

Fra før har Eidsvig forsøkt å få gjennomslag for at Müller skal miste lønnen fra den katolske kirken på 8 000 kroner i måneden - uten å få gjennomslag fra sentralt hold i kirken.

Etterforskes

Opplysningene om overgrep mot mindreårige gutter sender sjokkbølger gjennom den katolske kirken i Norge onsdag. Kirken skal nå drøfte om den skal oppfordre folk til å melde saker selv om de er foreldet.

Politiet i Sør-Trøndelag etterforsker for å finne ut om det kan være snakk om flere forhold enn den ene som nå er kjent - med overgrep mot en mindreårig gutt som Müller innrømmet da han ble konfrontert med påstandene i fjor.

En mann skal avhøres om overgrep torsdag, men politiet vet ikke sikkert om det er den samme saken som nå er blitt kjent.

Kjente ikke til

I Tyskland sitter pressetalsmann Knillmann og hevder at de ikke visste noe om avsløringene i Norge.

FORTSATTE Å JOBBE: Etter at Georg Müller ble avsatt som biskop i Trondheim, har han holdt en rekke gudstjenester i Tyskland. Foto: Katolsk.no
FORTSATTE Å JOBBE: Etter at Georg Müller ble avsatt som biskop i Trondheim, har han holdt en rekke gudstjenester i Tyskland. Foto: Katolsk.no Vis mer

Han sier videre at kapellet både har voksne og barn som messetjenere, og at de ikke har oversikt over hvem som har vært messetjener ved de gudstjenestene som Müller har holdt.

Ingen medier klarte onsdag å spore opp Müller.

- Flere melder seg

Biskop Eidsvig sier til VG at avsløringene onsdag har fått flere til å melde seg.

- Min sekretær har fortalt meg at flere nye saker er varslet i løpet av torsdagen. Det gjelder overgrep og utilbørlig oppførsel i forhold til sølibatet. Jeg har ikke hatt mulighet til å sette meg inn i sakene, sier Eidsvig, som opplyser at han kommer til Norge i løpet av torsdagen.

Biskopen beklager

Han beklager at kirken «strakk sannheten» om biskop Georg Müllers brå avgang i fjor sommer, men forsvarer at saken ble forsøkt holdt hemmelig siden offeret som nå er voksen mann selv ønsket det slik.

Men både Christine M. Hassenstab som varslet politiet i Trondheim i desember i fjor etter massive rykter i menigheten om at Georg Müller hadde forgrepet seg mot en mindreårig gutt, og mannen i menigheten som varslet kirkens kontaktperson i overgrepssaker, forteller til Adresseavisen at de har opplevd seg kneblet av kirken.

Eidsvig sier at han ikke har pålagt noen munnkurv.

- Jeg jobbet ganske lenge sammen med Georg Müller, men hadde ikke den minste mistanke om at han var pedofil og forgrep seg mot barn, sier den katolske presten Heinz-Josef Catrein til Dagbladet.


Flere overgrepssaker

I løpet av onsdagen ble det kjent at også to franske katolske prester ble anmeldt til politiet i fjor for overgrep i Norge. Prestene har vært i det franske politiets søkelys i forbindelse med overgrep mot norske barn. Begge sakene ble henlagt fordi forholdet er foreldet.

I tillegg fortalte Eidsvig at han kjente til tre saker som skal ha skjedd i Oslo, hvorav to skjedde på 1950-tallet.