MMS er mobbernes nye våpen

Barn og unge er redde for å bli fotografert i gymgarderober og pinlige situasjoner, for så å bli hengt ut via tekstmeldinger og Internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mobiltelefoner med kamera (MMS) skaper en ny frykt blant skolebarn og ungdom.

Flere barn er livredde for å bli tatt bilde av mens de dusjer eller kler av seg i garderoben. Pinlige situasjoner som fanges inn av telefonøynene kan sendes videre til medelever eller legges ut på Internett.

Bildene brukes som ren mobbing eller som utpressing av offeret. Svært få barn tør å si ifra når de blir utsatt for mobbernes nye teknologiske våpen.

- En rekke barn dusjer med bukse og shorts på. De er redde for å bli hengt ut av medelevene på grunn av kropp og utseende. Trakassering via SMS og Internett er allerede blitt vanlig. Kameramobiltelefon blir nå det ultimate mobbeverktøy, sier psykolog Mogens Christensen i Kristiansand.

- Terrorpreget

Professor Erling Roland ved senter for atferdsforskning ved Høgskolen i Stavanger deler bekymringen.

- Bildetelefonen åpner for stygg og mer terrorpreget mobbing. Det kan ramme barn og ungdom når de er mest sårbare - for eksempel helt blottlagt i en dusj eller garderobe, sier Roland til Dagbladet.

- Samtidig kan omfanget bli stort fordi telefonen kan kobles opp på Internett og distribuere bildet. Dette kan rett og slett være farlig.

Professoren bruker et eksempel der ei ung jente blir fotografert i skoledusjen, og mobberne laster bildet opp på Internett.

- Dette bildet kan plukkes opp av ukjente folk - og utnyttes på helt andre og grovere måter. Mobberne skjønner rett og slett ikke hvilken risiko de utsetter jenta for, advarer Roland.

Voksende problem

Roland har nylig gjennomført et inngående forskningsprosjekt om mobbing og mobiltelefon. 7000 norske skoleelever fra 5. til 10. klasse deltok i prosjektundersøkelsen for å kartlegge barns bruk av mobil som mobbevåpen.

Resultatene var alarmerende, og viste at nærmere 15 prosent ble utsatt for mobbing via SMS og samtaler.

Mobilmobbing er like utbredt blant jenter som blant gutter, mens om lag 80 prosent av tradisjonell mobbing utføres av gutta.

Flere tør å mobbe via SMS enn «ansikt til ansikt», fordi mobberen kan skjule sin identitet. Derfor kommer mobilmobberne i tillegg til de tradisjonelle mobberne, og problemet er sterkt økende.

- Terskelen til å mobbe via mobiltelefon eller Internett er lavere fordi man er mer anonym. Samtidig medfører slik mobbing ofte mer belastning for dem som blir mobbet, fordi de kan nås overalt og til alle tider, sier Roland.

- Selv om vår forskning ikke omfatter bildetelefoner, er det lett å se at teknologien her åpner for mye styggere ting. Det må man ta på alvor.

Økt kroppsfokus

Psykolog Mogens Christensen er bekymret over at dagens barn og unge stadig sterkere fokuserer på kropp - også når det gjelder mobbing via SMS og Internett.

- Vi opplever en del saker her i Agder, hvor barn blir mobbet på det groveste per SMS. Vi ser meldinger som «Du er så stygg at du burde vært død», forteller han.

Rektor Roald Pedersen ved Oddemarka skole i Kristiansand sier elevene på skolen er opptatt av problematikken.

- Trusler og mobbing via mobil har lenge vært et problem, og vi vet at ungdommen nå er opptatt av at de også kan bli fotografert. Vi som driver skole, må legge ned mye arbeid på å lære elevene opp til å bli kritiske til den nye teknologien. Vi kan ikke late som om disse problemene ikke eksisterer, sier Pedersen.

MOBBEVÅPEN: Stadig flere barn og unge blir utsatt for mobbing med MMS-telefoner. Mange blir utsatt for press etter å ha blitt avfotografert i gymgarderoben.